Ερντογάν: Συζητήσαμε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – Διαψεύδει η Αθήνα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών θέτει εκ νέου η Τουρκία καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι το ζήτημα των νησιών συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι αυτό το θέμα “δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς”.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα για το τι προσδοκίες υπάρχουν σχετικά με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της τουρκικής πλευράς.
“Αυτό, το συζητήσαμε ξεκάθαρα με τον κ. Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Εννοώ το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών. ´Αλλωστε ο Υπουργός Εξωτερικών μου μίλησε με συνομιλητή του για το θέμα, μιλάει και θα μιλήσει για αυτά” είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε:
“Φυσικά, αυτό το θέμα δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, κατά καιρούς εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες καταστάσεις”.
“Ο Υπουργός Εξωτερικών μας, ο κ. Χακάν, συναντά τον συνομιλητή του και οι σχέσεις του συμβούλου μου Τσαγατάϊ Κιλίτς ,με τον ειδικό εκπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα” κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος.
Διαψεύδει η Αθήνα
Στη διάψευση των ισχυρισμών του Τούρκου προέδρου προέβησαν διπλωματικές πηγές τονίζοντας ότι ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης.
Παραπέμπουν στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών που το επανέλαβε με τον πλέον κατηγορηματικό που σήμερα στη Βουλή απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή.
“Δεν αφορούν θέματα κυριαρχίας τα ζητήματα της δήλωσης του πρωθυπουργού σχετικά με τις υποχωρήσεις”, ανέφερε συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης,
Εκείνο που ανέφερε ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, “είναι ότι σε μία συζήτηση, η οποία θα ανοίξει με τη γείτονα, και η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αφορά τα θέματα κυριαρχίας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κι ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική μας σχέση, η οποία όμως απόκλιση, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα ούτε μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας. Άρα, η λογική είναι ότι σε μία συζήτηση μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις από την αρχική μας γραμμή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μία συζήτηση ακριβώς αυτό ενέχει: Το στοιχείο της συζήτησης, ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσει να υπάρξει μία κοινή πλεύση, μία σύζευξη. Αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να συμβεί και στο διεθνές δικαστήριο εάν οψέποτε η διαφορά αγόταν ενώπιόν του. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με θέματα κυριαρχίας”.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι “ήταν η παρούσα κυβέρνηση, υπό την προηγούμενη θητεία της, η οποία επεξέτεινε στα 12 μίλια και ως το ακρωτήριο Ταίναρο τα χωρικά μας ύδατα, μεγαλώνοντας την κυριαρχία και διευρύνοντας τα όρια της ελληνικής επικράτειας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας