Διεθνή

Η Ε.Ε. ανησυχεί για πιθανή είσοδο του ισπανικού Vox στην κυβέρνηση

Η Ε.Ε. ανησυχεί για πιθανή είσοδο του ισπανικού Vox στην κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: bankingnews.gr

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για το ευρωπαϊκό μέλλον της Μαδρίτης.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για το ευρωπαϊκό μέλλον της Μαδρίτης.

Από την 1η Ιουλίου, η Μαδρίτη ξεκίνησε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αυτή η ευρωπαϊκή λειτουργία έχει τεθεί σε αναμονή λόγω των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου.

Μετά τη συντριβή των Σοσιαλιστών στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Χωρίς να έχει αφιερώσει χρόνο για να επουλώσει τις πληγές του, αποφάσισε να προχωρήσει στις γενικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο και να τις διοργανώσει αυτή την Κυριακή, βυθίζοντας την Ισπανία σε ένα απροσδόκητο πολιτικό πλαίσιο.

Για να αποκτήσει πλειοψηφία, το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις του με το ακροδεξιό κόμμα Vox. Μια τέτοια συμμαχία εγείρει ανησυχίες στις Βρυξέλλες, δεδομένης της ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Ο Μανουέλ ντε λα Φουέντε, Ισπανός πολιτικός κοινωνιολόγος, εκφράζει τις ανησυχίες του: «Αυτό θα μπορούσε, κατά κάποιο τρόπο, να δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες για την τρέχουσα ισορροπία στις Βρυξέλλες.

Εάν το κόμμα Vox προσχωρήσει στην ισπανική κυβέρνηση, θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας. Ο Μανουέλ ντε λα Φουέντε προειδοποιεί για την εκλογική αποτελεσματικότητα ενός λαϊκιστικού λόγου άρνησης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η μετανάστευση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν διαφαίνεται απόλυτη πλειοψηφία για τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές. Ως εκ τούτου, η προεδρία της ισπανικής κυβέρνησης θα καθοριστεί από μια χούφτα έδρες την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιουλίου.

Γεμάτο εκλογικό βράδυ αναμένεται στη Μαδρίτη, καθώς η χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατούν την ανάσα τους για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments