Nέα της αγοράς

Businessweek: Η Ελλάδα θα είναι πρωτοσέλιδο τον επόμενο χρόνο – Μπαίνει στα ραντάρ των ξένων επενδυτών

Businessweek: Η Ελλάδα θα είναι πρωτοσέλιδο τον επόμενο χρόνο – Μπαίνει στα ραντάρ των ξένων επενδυτών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για μία χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για μία χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό, αλλά την ίδια ώρα, προσελκύει και επισκέπτες διαφορετικού είδους: Ξένους επενδυτές με βαθιές τσέπες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την χρεοκοπία της, πριν από μία και πλέον δεκαετία. Η Ελλάδα ξαφνικά ανθίζει και είναι το «hot new play» στις μετοχές και τα ομόλογα, σύμφωνα με το Businessweek.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό, οι ροές εξωτερικού χρήματος στις μετοχές και τα ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά 14% φέτος, με αποτέλεσμα το ΧΑ να είναι ένα από τα τρία καλύτερα σε επιδόσεις χρηματιστήρια στον κόσμο, με άνοδο άνω του 40%.  Τα ελληνικά ομόλογα είναι τα καλύτερα σε επιδόσεις στην Ευρωζώνη, καθώς η απόδοση του 10ετούς που ξεπέρασε το 40% το 2012, είναι χαμηλότερη του 4%, με φόντο την προσδοκία για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα θα είναι πρωτοσέλιδο για τους επόμενους 12 μήνες», λέει στο Businessweek ο says Marshall Stocker, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Investment Management, η οποία αυξάνει τις τοποθετήσεις της στην Ελλάδα από τα μέσα του 2019. Και θυμίζει ότι πρόκειται για την ίδια χώρα που σχεδόν κατέστρεψε την ΕΕ πριν από μερικά χρόνια.

Ξένοι επενδυτές έριξαν 3,4 δισ. δολάρια σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg έως και τον Απρίλιο. Πρόκειται για επίπεδα 77% υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την περίοδο αυτή.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών κατευθύνθηκε στα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  Και μόνο η ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες του Bloomberg, του FTSE, της IHS Markit και της JPMorgan Chase θα ανοίξει τις πόρτες σε μία δεξαμενή επενδυτικών κεφαλαίων πολλών τρισ. δολαρίων.

Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να έχει αξιολόγηση τουλάχιστον BBB- από 2 εκ των 3 μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Η S&P Global Ratings και η Fitch Ratings αξιολογούν τη χώρα μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα και έχουν προγραμματίσει reviews για τις 20 Οκτωβρίου και 1 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Η Societe Generale εκτιμά ότι εάν συμβεί αυτό, θα σημειωθούν εισροές 650 εκατ. ευρώ στην αγορά ομολόγων. «Όταν τα ελληνικά ομόλογα γίνουν επενδυτικής βαθμίδας, όλοι σαν και εμάς θα μπορούν να τα αγοράσουν», λέει ο Jason Davis, διαχειριστής της JP Morgan Asset Management, που σήμερα δεν μπορεί να αγοράσει τους τίτλους λόγω των κανονισμών του fund του.

Όταν ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο βήμα θα είναι η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές από τις FTSE Russell, MSCI και S&P Dow Jones Indices. Ο στόχος για αυτό είναι το 2024 ή το 2025. Η Ελλάδα υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά το 2013, καθώς το χρηματιστήριο συρρικνώθηκε και η ρευστότητα μειώθηκε δραματικά.

Ο Νικόλαος Πορφύρης, COO της ΕΧΑΕ, πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές, αναλυτές και εταιρείες δεικτών για τα επόμενα βήματα προς την αναβάθμιση. Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί roadshow για επενδυτές στο Λονδίνο με την Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τον Malcolm Dorson, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Global X Management, οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, τα κεφάλαια βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εισροές ξένων επενδύσεων είναι σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση που δημιουργεί ένα «σχέδιο για την ελληνική εξαίρεση στον κανόνα για τα επόμενα χρόνια». Ο ίδιος πιστεύει ότι οι επενδυτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη την αλλαγή. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι που διοργάνωσε μια χρηματιστηριακή εταιρεία, ο Dorson ήταν μαζί με άλλον ένα, μόνο, διαχειριστή κεφαλαίων. Σε παρόμοια ταξίδια σε άλλες αναδυόμενες αγορές, ενδέχεται να εμφανιστούν 10 ή περισσότεροι διαχειριστές.

Η χαμηλή ρευστότητα αποτρέπει πολλούς επενδυτές, καθώς δημιουργεί μεταβλητότητα και είναι δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς καλές τιμές όταν αγοράζει ή πουλά. «Είναι ένα πραγματικά καλό story  – το μόνο ζήτημα είναι η ρευστότητα», λέει για τα ελληνικά ομόλογα ο Kaspar Hense, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της RBC BlueBay Asset Management.

Όμως οι fund managers λένε ότι η Ελλάδα αποτινάσσει την εικόνα μιας αγοράς στην οποία κυριαρχούν τα hedge funds και οι περιπετειώδεις μικροί παίκτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments