Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειωμένο κατά 3,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5μηνο

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειωμένο κατά 3,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5μηνο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Μείωση και σε επίπεδο Μαΐου

Μείωση εμφάνισε τον Μάιο του 2023 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μια εξέλιξη που οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Σε καθοδική πορεία βρέθηκε και το έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου (α’ 5μηνο), το οποίο ωφελήθηκε από τη βελτίωση των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Τον Μάιο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 431,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, σε απόλυτους αριθμούς. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15,9% σε τρέχουσες τιμές (-4,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,8% σε τρέχουσες τιμές (-2,9% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μικρή αύξηση κατά 0,7% σε τρέχουσες τιμές (-1,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,0% (-5,0% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ τo ισοζύγιo μεταφορών και, σε μικρότερο βαθμό, το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκαν. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 24,8% σε σχέση με το Μάιο του 2022.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments