Μαρινάκης: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
«Είναι μια καθημερινή μάχη. Εμείς είμαστε εδώ. Το κράτος είναι παρόν». Αυτό διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, για το ζήτημα των πυρκαγιών. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι χρειάζεται βελτίωση και πως «αυτή είναι μια καθημερινή προσπάθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε επίπεδο αντιπυρικής προστασίας, αλλά προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, η άμεση αποκατάσταση και από εκεί και πέρα, εννοείται, η προστασία και του φυσικού πλούτου της χώρας».
Ο κ. Μαρινάκης, επισήμανε ότι οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες, ενώ σε ό,τι αφορά στις περιουσίες των πολιτών και συνολικά στις υποδομές, τόνισε ότι «υπήρξαν απώλειες οι οποίες θα αποκατασταθούν άμεσα, ταχύτατα με μια διαδικασία που ανακοινώθηκε χθες, στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα που επιτρέπουν οι γρήγορες διαδικασίες, όχι οι τυπικές διαδικασίες».
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μίλησε για την πραγματικότητα που βιώνει τόσο η χώρα μας όσο και σχεδόν όλος ο πλανήτης, λόγω της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με το διαχρονικό ανθρώπινο παράγοντα «είτε την εγκληματική αμέλεια είτε τον δόλο ακόμα χειρότερα, κάποιων πράξεων», ενώ ανέφερε πως αυτές τις ημέρες η Πυροσβεστική εκλήθη σε, συνολικά, 300 διαφορετικές περιπτώσεις, μικρές ή και πολύ μεγάλες, να διαχειριστεί ακόμα και πυρκαγιές οι οποίες χαρακτηρίζονται με πολύ μεγάλο κίνδυνο.
Σε επίπεδο πρόληψης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κινήθηκε νωρίτερα από ποτέ φέτος, δίνοντας στους δήμους 25 εκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο, έχοντας ξεκινήσει να υλοποιεί το πρόγραμμα ANTINERO II, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί ποτέ για καθαρισμό δασικών εκτάσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη την νέα πραγματικότητα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο οι σχετικές συσκέψεις, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. «Γι’ αυτό η χώρα μας έχει σε σχέση με πέρυσι από 3.400, 3.600 συνολικά οχήματα επίγεια και εναέρια μέσα έχει από 61, 91 σε τέσσερα χρόνια, έχει από 15.000, 16.500 προσωπικό και συνεχώς, αυτοί οι αριθμοί πρέπει να ανεβαίνουν με βάση και τα δεδομένα της χώρας μας. Έχουν συνδράμει πάνω από 200 άτομα από άλλες χώρες και είναι σε συνεχή επικοινωνία προσωπικά ο πρωθυπουργός και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και με ηγέτες άλλων κρατών» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ειδικά σε σχέση με το επίπεδο της πρόληψης, σημείωσε πως είναι υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και βάσει νόμου αλλά και βάσει αρμοδιοτήτων να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία, εν προκειμένω τα οικονομικά εργαλεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το νωρίτερο δυνατό, «όπως έγινε, νωρίτερα από ποτέ, περισσότερα χρήματα από ποτέ, εν προκειμένω για τον καθαρισμό των εκτάσεων».
Ερωτηθείς κατά πόσο ελέγχεται η τοπική αυτοδιοίκηση για την αξιοποίηση των ποσών που λαμβάνουν οι δήμοι προκειμένου να επιτελέσουν το έργο που αφορά στην πρόληψη, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε τα εξής: «Προφανώς και γίνονται έλεγχοι και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ελέγχουν αν το α ή το β ποσό που κατατίθεται σε έναν δήμο από το κεντρικό κράτος, που είναι χρήματα Ελλήνων φορολογούμενων, δεν φυτρώνουν από κάπου, προχωράνε σε άμεσες υλοποιήσεις συμβάσεων. Όμως γι’ αυτό εκλέγονται οι αυτοδιοικητικοί πρώτου και δευτέρου βαθμού, γι’ αυτό και εκλέγονται οι βουλευτές. Όλοι οι αιρετοί έχουν και τη δική τους ευθύνη, η οποία προφανώς στο τέλος της ημέρας, στο τέλος κάθε αντιπυρικής περιόδου, στο τέλος μιας τετραετίας, κρίνεται από τους πολίτες, κρίνεται από τις αρμόδιες αρχές και προφανώς αξιολογείται και από την κυβέρνηση».
«Εγώ δεν θέλω να τσουβαλιάσω το σύνολο των δημάρχων και των περιφερειαρχών γιατί δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζεται από κάποιους ότι είναι όλοι ίδιοι. Σε καμία επιμέρους πτυχή της δημόσιας διοίκησης δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όλοι κρινόμαστε ξεχωριστά με βάση τη συμπεριφορά μας και την αποτελεσματικότητά μας. Όμως σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις τις οποίες πρέπει να δούμε και κυρίως να τις αξιολογήσουν και οι πολίτες, πέραν των νομικών διαδικασιών που προφανώς οι προβλεπόμενες διαδικασίες ισχύουν για όλους, χωρίς καμία εξαίρεση γιατί έρχονται και οι αυτοδιοικητικές εκλογές» προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης.
«Πάντως, η δικαιολογία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και ήταν και πολύ λογική πολλές φορές, ότι δεν έχουμε στα χέρια μας τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες, δεν έχουμε το νομικό πλαίσιο, άλλαξε και το νομικό πλαίσιο το 22 και πλέον μπορεί αυτεπαγγέλτως μια δημοτική αρχή να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις εκτάσεων, ρητώς το λέει πλέον ο νόμος, που δεν ανευρίσκεται ο ιδιοκτήτης ή δεν είναι συνεργάσιμος. Όλα αυτά λοιπόν η πολιτεία (σ.σ. τα έχει δώσει) ως εργαλεία στην αυτοδιοίκηση, η οποία έχει και τη δική της αυτοτέλεια και κρίνεται και αυτή ξεχωριστά, πάντοτε υπό τον έλεγχο του κεντρικού κράτους, πάντοτε υπό τη συνεργασία του κεντρικού κράτους» ανέφερε ακόμη.
Επίσης, τόνισε ότι «πολλοί εκ των αυτοδιοικητικών συμμετέχουν ενεργότατα σε αυτή τη διαδικασία» σε μια μάχη που δίνουν μαζί με τους πολίτες. «Δείτε τις εικόνες των αστυνομικών, των πυροσβεστών, των εθελοντών που υπερβαίνουν εαυτόν και σώζουν ανθρώπινες ζωές, σώζουν ζωές, σώζουν περιουσίες, Αυτά όλα είναι αποτέλεσμα επιχειρησιακών σχεδίων. Κάποιοι υποτιμούν όλα αυτά τα επιχειρησιακά σχέδια, τα θεωρούν δεδομένα. Η χώρα μας έχει θρηνήσει την έλλειψη αυτών των σχεδίων τα προηγούμενα χρόνια, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν».
«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, με εξαίρεση προφανώς τις περιφέρειες όπου είναι μια μάχη και πολιτική, στους πολύ μεγάλους δήμους, πιστεύουμε περισσότερο στους καλούς δημάρχους, στους καλούς αυτοδιοικητικούς, στους καλούς περιφερειάρχες προφανώς, δηλαδή αυτούς οι οποίοι φέρνουν αποτέλεσμα για τους δημότες, για τους πολίτες της περιφέρειάς τους, οπουδήποτε τέλος πάντων εκλέγονται. Από εκεί και πέρα όλα αξιολογούνται» είπε ακόμα ο κ. Μαρινάκης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να στηρίξει οποιονδήποτε δεν σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. «Αυτό δεν είναι κάποια μομφή για κάποιον συγκεκριμένο δήμαρχο. Το αντίθετο. Αυτό ισχύει συνολικά και συνολικά για όλους εμάς που ασκούμε την οποιαδήποτε δημόσια διοίκηση και κρινόμαστε και πρέπει να κρινόμαστε αυστηρά, πριν και πάνω απ’ όλα από τους πολίτες» ανέφερε.
Στόχος, επισήμανε, είναι χρόνο με τον χρόνο να επιτυγχάνονται τα σχέδια και να είναι πιο αποτελεσματικά, να ενδυναμώνεται αριθμητικά το προσωπικό και τα μέσα, «έτσι ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι, σε κάτι το οποίο έχει έρθει για να μείνει».
Ερωτηθείς, στο σκέλος της οικονομίας, σε συνάρτηση με την ακρίβεια που επιμένει και τις συνέπειες που μπορεί να σημαίνει η αποχώρηση της Ρωσίας από την Συμφωνία για τα Σιτηρά για τις τιμές στα τρόφιμα, ο κ. Μαρινάκης, σημείωσε ότι η Ελλάδα προσπάθησε και προσπαθεί με πολύ συγκεκριμένες κινήσεις να μειώσει τις συνέπειες για τους πολίτες και τα νοικοκυριά.
«Ως προς το ζήτημα των τροφίμων, γιατί συνολικά ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος και μάλιστα αρκετά περισσότερο μειούμενος για τη χώρα μας, ο πληθωρισμός τροφίμων παραμένει υψηλός, χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη χώρα μας, αλλά υψηλός, η κυβέρνηση κινείται σε τρία επίπεδα» ανέφερε.
«Στη συνολική της πολιτική, με μόνιμα μέτρα τα οποία θα μείνουν και μετά τις κρίσεις, που αποσκοπούν στην αύξηση άμεση και έμμεση του εισοδήματος όλων των πολιτών. Εν προκειμένω, το οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την επόμενη βδομάδα στη Βουλή και ουσιαστικά εμπεριέχει το 50% του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή μόλις σε έναν μήνα υλοποιείται το 50% του οικονομικού προγράμματος με αυξήσεις για δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, αυξήσεις έμμεσες ή άμεσες για όλους τους πολίτες, όπως είναι οι σχετικές μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις επιδομάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Στο πρώτο επίπεδο, θα συνεχίσουμε όλη την τετραετία μόνο με μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα με βάση το πρόγραμμά μας. Το δεύτερο επίπεδο είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις όπως είναι το marketpass, όπως είναι το καλάθι του νοικοκυριού, όπως είναι όλα αυτά τα εργαλεία, που από μόνα τους δεν αποτελούν πανάκεια αλλά μειώνουν τις συνέπειες. Και το τρίτο επίπεδο που θεωρώ ότι είναι πλέον πάρα πολύ σημαντικό όσο βαίνει απoκλιμακούμενος ο πληθωρισμός, είναι οι αυστηρότατοι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν σταμάτησαν ποτέ και πρέπει πλέον να ενταθούν και θα ενταθούν γιατί όπου υπάρχουν φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών, η κυβέρνηση θα είναι κάτι παραπάνω από αμείλικτη. Θα υπάρχουν κυρώσεις και δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή. Πρέπει δηλαδή, εφόσον αυξήθηκαν οι τιμές για κάποιους λόγους, όταν οι λόγοι αυτοί έχουν αρχίσει και αίρονται οι τιμές με την ίδια ταχύτητα να μειώνονται» σημείωσε καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας