Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Η αυτοεξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφος αποδήμων: Η αυτοεξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πέντε από τα οκτώ πολιτικά κόμματα - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελευθερία, Σπαρτιάτες  και Νίκη - ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Με την κεκτημένη ταχύτητα μιας προσχηματικής άρνησης και την επίκληση τεχνητών ενστάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό- εξαιρέθηκε από τη διακομματική συναινετική προσπάθεια να διευκολυνθούν οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν όπου κι αν βρίσκονται χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση το πορτοφόλι και η εν Ελλάδι περιουσία τους.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πέντε από τα οκτώ πολιτικά κόμματα – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελευθερία, Σπαρτιάτες  και Νίκη – ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Καθώς έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία και αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην ψηφοφορία της Ολομέλειας, οι ρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, αρχής γενομένης από τις επόμενες ευρωεκλογές. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος, διευκρίνισαν ότι δεν θα δοθεί ειδικό δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, παρά μόνο θα διευκολυνθούν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Η κ. Κεραμέως μίλησε για ιστορική συναίνεση, ευχαρίστησε τις παρατάξεις και μαζί με τον κ. Λιβάνιο απάντησαν στις ενστάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Το “όχι” του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε ο ειδικός αγορητής κ. Ξανθόπουλος. Ο ειδικός αγορητής κ. Ξανθόπουλος επέκρινε την αντιμετώπιση των ομογενών από την κυβέρνηση ως “εκλογικού σώματος” και την πρωτοβουλία της, που εκτός από πολιτική αλαζονεία και εκμετάλλευση του πατριωτισμού των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι “συνταγματικά ανειλικρινής”.

Η Υπουργός Εσωτερικών απέκρουσε το επιχείρημα αυτό, επισημαίνοντας ότι το συνταγματικό πλαίσιο είναι σαφές και μπορεί, αλλά δεν υποχρεούται, να θέτει περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Ο Υφυπουργός απάντησε ακόμη στον ειδικό εισηγητή του ΚΚΕ, κ. Γκιόκα, ο οποίος δήλωσε ότι είναι δυνατόν, αλλά όχι υποχρεωτικό, να περιοριστεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ο Υφυπουργός απάντησε ακόμη στον κ. Γκιόκα, ο οποίος μίλησε για “ψηφοθηρία από τα αστικά κόμματα” και “επικίνδυνο δρόμο γιατί δίνει το δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους”, αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2010, κόμματα με σταθερή θέση ότι οι μετανάστες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ιθαγένεια από τα ελληνόπουλα που έφυγαν στο εξωτερικό αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να στερούνται οι ομογενείς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Τόνισαν επίσης ότι είναι αναχρονιστικό και τιμωρητικό (κατά την άποψη αυτών των πολιτικών δυνάμεων) να δίνεται δικαίωμα ψήφου μόνο στους ομογενείς που έχουν περιουσία στην Ελλάδα.

Λίγες ώρες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει “όχι” στη διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών, ο Σωκράτης Φάμελος, ως προσωρινός πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, μιλούσε στην ιδρυτική ολομέλεια της 14ης Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συμμαχίας του Παγκοσμίου Ελληνισμού (ΠΑΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκε επίσης στη Βουλή. Εν ολίγοις, η ομιλία του ήταν σκηνοθετημένη. Η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει την ομογένεια από την εγχώρια κομματική αντιπαράθεση και να διασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή της στην κοινοβουλευτική διαδικασία με ισχυρή φωνή στο Κοινοβούλιο. Να δικαιολογήσει το “όχι” του με μια γενίκευση του τύπου ότι “για εμάς η ομογένεια είναι εθνικό κεφάλαιο και όχι εκλογικό ακροατήριο, γι’ αυτό και θέλουμε να έχουμε τη δική μας εκπροσώπηση”.

Σε αντίθεση με τη μικροκομματική στάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπολόγισε προφανώς τις αρνητικές επιδόσεις του στα εκλογικά κέντρα των αποδήμων, το ΠΑΣΟΚ «συνεπές σε θέματα αρχών και την ιστορία του», όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος, Παναγιώτης Δουδωνής, υπερψήφισε. Θέτοντας ως κεφαλαιώδες το ζήτημα να υπάρξει μια απογραφή των αποδήμων, για την οποία ο κ. Λιβάνιος έθεσε τη δυσκολία της υπό μορφή απλών ερωτημάτων. Θα αποσταλούν απογραφείς σε κάθε γωνιά της γης, ή θα είναι σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου μη αξιόπιστη;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments