Ελλάδα

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα και τον καύσωνα

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα και τον καύσωνα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν θερμές μάζες αέρα από Απόλλωνα προς Έμπωνα.

Μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς και αναζωπυρώσεις δίνεται στην Δυτική Αττική, ενώ σε έξαρση βρίσκεται η φωτιά στο νησί της Ρόδου, σε ένα Σαββατοκύριακο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τη χώρα. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά στην Δυτική Αττική βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός, δεν υπάρχει εφησυχασμός λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Χθες, λόγω των αναζωπυρώσεων εστάλησαν μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Οινόη, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν θερμές μάζες αέρα από Απόλλωνα προς Έμπωνα.

Μεγάλη πυρκαγιά στην Ρόδο μαίνεται μέχρι αυτήν την ώρα ανεξέλεγκτη, στιγμιότυπα από τις κοινότητες Έμπονας και Απόλλωνας, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)

Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των αναζωπυρώσεων, και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης κάλεσε για άμεση εκκένωση του χωριού Λάερμα. Λίγο αργότερα, εστάλη μήνυμα εκκένωσης και από το «112»: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λάερμα, εκκενώστε τώρα προς περιοχή Αρχάγγελο». Επίσης, προληπτικά εκκενώνονται και οι παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Ρόδου στη Λάρδο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ρόδου, Κωνσταντίνο Ταρασλιά, η εκκένωση έγινε προληπτικά, επισημαίνοντας ότι η φωτιά δεν έχει φτάσει στο χωριό.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο συντονιστικό, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς και να χαραχτούν οι επόμενες κινήσεις. Από την πλευρά του, μιλώντας στη «Ροδιακή», ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων, Αναστάσιος Πατούνας, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς η φωτιά δείχνει να πλησιάζει επικίνδυνα προς το χωριό, γι αυτό και έχει ξεκινήσει ήδη η εκκένωσή του.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, περίπου 20 πυροσβέστες και εθελοντές εγκλωβίστηκαν προσωρινά στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα. Ο πρόεδρος των φορτηγών δημόσιας χρήσης Ρόδου δημοσίευσε βίντεο ότι όλοι είναι καλά στη υγεία τους. Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί 6-7 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών. Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο επιχειρούν 125 πυροσβέστες και 3 πεζοπόρα τμήματα με 35 οχήματα. Στο νησί για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης έφτασαν 2 ομάδες, συνολικά 25 ατόμων, των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) από Θεσσαλονίκη.

Το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να φτάσουν 30 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ απόψε αναχώρησαν με ATR δύο ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα (20 άτομα με επικεφαλής ταξίαρχο και δύο αξιωματικούς).

Σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση του καύσωνα

Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται το κύμα καύσωνα στη χώρα μας. Η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 43 βαθμούς στα ηπειρωτικά και στα τοπικά τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική, η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τους 43 βαθμούς και ενδεχομένως την Κυριακή τους 44 βαθμούς Κελσίου. Οι συνθήκες βοηθούν πολύ στο να ξεκινήσει πυρκαγιά, ενώ την Κυριακή μπαίνει και ο λίβας, η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το νέο κύμα καύσωνα που θα φτάσει στη χώρα την Τετάρτη θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Μέγιστες θερμοκρασίες από 42 μέχρι 45 βαθμούς Κελσίου, ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι 27 βαθμούς, περιορισμό των μελτεμιών, χαμηλά ποσοστά υγρασίας, επικράτηση λίβα και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιοχές Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας), Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου) και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments