Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Τζίρος 493 εκατ., το 1/3 από Ρουμανία
Πηγή Φωτογραφίας: industry-news.gr
To ισχυρό χαρτί για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία αποτελεί η Ρουμανία, η οποία το 2022 εισέφερε το 33% από τα 493 εκατομμύρια ευρώ – από 427 εκατ. ευρώ το 2021 – που ήταν ο συνολικός τζίρος της επιχείρησης.
Ο όμιλος που διαχειρίζεται πληθώρα εμπορικών σημάτων μεταξύ των οποίων ο Όλυμπος, η Ροδόπη, ο Τυράς, η Δουμπιά, η Κλιάφα και πιο πρόσφατα η ΑΓΝΟ, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ισχυροποιήσει την εξαγωγική της παρουσία, καθότι από τις διεθνείς πωλήσεις που πραγματοποιεί φέρνει στα ταμεία της το 55% του συνολικού του τζίρου. Στην περίπτωση της Ρουμανίας τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία διατηρούν ισχυρό εκτόπισμα με σύγχρονο εργοστάσιο και διαρκείς επενδύσεις στη γειτονική χώρα μέσω της θυγατρικής εταιρείας Fabrica de Lapte Brasov S.E. Αποτελεί μάλιστα πάγια στόχευση του ομίλου τα τελευταία χρόνια η περαιτέρω επέκταση τόσο στη ρουμανική όσο και στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων, κάτι που αποκρυσταλλώθηκε και μέσα από την πρόσφατη εξαγορά της United Milk Company από τη Δέλτα στη Βουλγαρία.
Στην περίπτωση της Ρουμανίας υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση είχε επενδύσει αρχικά, ποσό 55 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του νέου της εργοστασίου το 2011, η οποία αποτελεί αγορά στρατηγικού ενδιαφέροντος για τον όμιλο τα τελευταία χρόνια. Η δραστηριοποίηση για τον Όλυμπο στην Ρουμανία ξεκίνησε από το 1999, όπου ήδη διατηρούσε ένα ακόμη εργοστάσιο στην περιοχή του Baraolt. Σημαντική μάλιστα είναι η παρουσία του στην αγορά με το γιαούρτι.
Οι χώρες που πουλάει τα προϊόντα του ο όμιλος
Aπό τις κύριες χώρες του εξωτερικού όπου διατηρεί παρουσία και σημαντικό μέρος πωλήσεων είναι η Ιταλία, με 17% έσοδα επί του τζίρου, η Γερμανία με 13%, η Βουλγαρία με 10%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 7%, η Γαλλία με 5%, η Πολωνία με 2%, η Σλοβενία με 2% και η Φινλανδία με 2%. Από την άλλη πλευρά το 45% των πωλήσεων του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία προέρχεται από τις εξαγωγές.
O Όλυμπος αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος παίκτης στη φέτα. Η συνολική του παραγωγή σε φέτα ΠΟΠ και λευκά τυριά είναι 90.000 τόνοι ετησίως, σε γιαούρτι 140.000 τόνοι ετησίως, σε κίτρινα τυριά 20.000 τόνοι, σε χαλούμι (συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας και του νέου εργοστασίου στην Κύπρο) 18.000 τόνους το έτος, στο γάλα 540.000 τόνους. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του ομίλου αποτελούν τα φυτικά ροφήματα με παραγωγή 65.000 τόνων το έτος και οι χυμοί με 100.000 τόνους, ενώ παράγει και 40.000 τόνους φυσικού μεταλλικού νερού, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο όμιλος. Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών που προέρχεται μόνο από τη φέτα ΠΟΠ ανήλθε πέρυσι σε 122,7 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις στο νέο εργοστάσιο της Κύπρου και σε logistics center στη Ρουμανία
Για φέτος ο όμιλος έχει προϋπολογίσει επένδυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέου logistics center στη Ρουμανία. Στο πλάνο επενδύσεων είναι και η ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο με το σύνολο των επενδύσεων να ανέρχεται για τη νέα παραγωγική μονάδα στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που κατανέμεται στα έτη 2022 και 2023. Το εργοστάσιο της Κύπρου έχει κόστος 50 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο στη Μεγαλόνησο θα λειτουργήσει στο τέλος της φετινής χρονιάς, ενώ ήδη θυμίζουμε ότι η εταιρεία το καλοκαίρι του 2022 υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση το 49% της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Ν.Θ. Κουρούσιης.
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας