Policy Briefs

Αλβανία: Η διαφθορά μείζων πρόβλημα για τους πολίτες

Αλβανία: Η διαφθορά μείζων πρόβλημα για τους πολίτες

Πηγή Φωτογραφίας: ta nea.gr//pixabay

Οι Αλβανοί θεωρούν ότι η χώρα τους είναι η πιο διεφθαρμένη από όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Balkan Barometer 2023 του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC).

Οι Αλβανοί θεωρούν ότι η χώρα τους είναι η πιο διεφθαρμένη από όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Balkan Barometer 2023 του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC).

Η έκθεση βασίζεται στις απόψεις 6.000 ανθρώπων και καλύπτει διάφορα θέματα όπως η περιφερειακή πολιτική, η διαφθορά, η οικονομία, η ασφάλεια και οι γενικές συνθήκες διαβίωσης.

Αποκαλύπτει ότι το 38% των Αλβανών πιστεύει ότι η διαφθορά είναι μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα.

Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής και 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, όπου είναι 26%. Περίπου το 25% των Μαυροβουνίων και των Σέρβων πιστεύουν το ίδιο, με τον περιφερειακό μέσο όρο να είναι 27%.

Το ποσοστό των Αλβανών που πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι πρόβλημα έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2022, όταν ήταν μόλις 27%. Στη συνέχεια, η χώρα κατατάχθηκε τρίτη πίσω από τη Σερβία (28%) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (34%).

Ενώ οι γειτονικές χώρες είδαν την εμπιστοσύνη των πολιτών να αυξάνεται το 2022, η Αλβανία ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε πτώση.

Όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το 2023, το 48% των ερωτηθέντων διαφώνησε με την ιδέα ότι ο νόμος εφαρμόζεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο, ενώ το 39% διαφωνεί κάθετα με αυτήν την ιδέα. Πρόκειται για μια οριακή βελτίωση από το 2022, όπου το 44% διαφώνησε έντονα και το 38% έτεινε να διαφωνήσει. Παρόμοια μεγέθη και τάσεις παρατηρήθηκαν για τη γενική εμπιστοσύνη στους δικαστικούς θεσμούς σε όλη τη χώρα.

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι επίσης χαμηλή, με το 61% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι δεν την εμπιστεύονται, εν όλω ή εν μέρει, και μόνο το 38% τείνει να την εμπιστεύεται. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, η εμπιστοσύνη είναι υψηλότερη στις εθνικές αρχές, με το 43% των ερωτηθέντων να τις εμπιστεύεται, σε σύγκριση με το 53% που δεν τις εμπιστεύεται, είτε πλήρως είτε εν μέρει.

Όσον αφορά τα πολιτικά κόμματα, η εμπιστοσύνη είναι ακόμη χαμηλότερη: το 84% των ερωτηθέντων δεν τα εμπιστεύονται ή τείνουν να μην τα εμπιστεύονται. Η έρευνα δεν διευκρίνισε ποια κόμματα ήταν το αντικείμενο των ερωτήσεων.

Συνολικά, η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι υψηλότερη από αυτή των πολιτικών και όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, οι άνθρωποι προτιμούν να εμπιστεύονται τα κοινωνικά δίκτυα παρά τις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι Αλβανοί δεν ανησυχούν για την εγκληματικότητα: μόνο το 10% από αυτούς πιστεύει ότι είναι πρόβλημα, το χαμηλότερο ποσοστό στην περιοχή.

Μια κατάσταση που βελτιώνεται

Ενώ οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη χώρα ως ολοένα και πιο διεφθαρμένη, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2022 της οργάνωσης κατά της διαφθοράς Transparency International, η Αλβανία κατατάσσεται στην 101η θέση και βαθμολογείται με 36 στα 100, κάτι που αποτελεί βελτίωση από τα προηγούμενα χρόνια. Το 2021, κατέλαβε την 110η θέση και έλαβε βαθμολογία 35 στα 100. Νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: Οι ευρωβουλευτές θέλουν να ενισχύσουν την προστασία των δημοσιογράφων.

Επιπλέον, ένας στους δύο Αλβανούς είπε ότι του ζητήθηκε δωροδοκία, ενώ οι μισοί παραδέχθηκαν ότι το είχαν δώσει, σύμφωνα με έκθεση της Ηγεσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ανάπτυξη και την Ένταξη που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση,  η Αλβανία είναι η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων με την υψηλότερη πίεση και ανάμειξη διαφθοράς σε όλους τους δείκτες, όπως η αίτηση και η δωροδοκία, η αποδοχή της διαφθοράς, η πτώχευση της, ακόμη και η σύλληψη του κράτους από τις εταιρείες.

«Η Αλβανία φαίνεται να είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από τη διοικητική διαφθορά, η υψηλότερη στην περιοχή, με το 57% των πολιτών να ζητείται δωροδοκία τουλάχιστον περιστασιακά και το 47% να συμμετέχει πραγματικά σε συναλλαγές διεφθαρμένης», ανέφερε η έκθεση .

Ξεχωριστά, η Έκθεση για τη Δημοκρατία του 2023 του Freedom House διαπιστώνει ότι η συνολική βαθμολογία της Αλβανίας αυξήθηκε ελαφρά από 3,75 πέρυσι σε 3,79 φέτος, με βάση αξιολόγηση του 2022. Η αύξηση αποδόθηκε στη βελτίωση της κατάστασης μετά από πολλές κατηγορίες υψηλού προφίλ και καταδίκες πρώην αξιωματούχων και την πρόοδο στην προώθηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο, οι Αλβανοί ανησυχούν επίσης για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά μόνο το 50% από αυτούς ανησυχούν, λιγότερο από ό,τι στη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο. Η μετανάστευση προκαλεί επίσης ανησυχία, καθώς το 41% ​​των Αλβανών πιστεύει ότι η «διαρροή εγκεφάλων» αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της χώρας, πολύ πάνω από τον περιφερειακό μέσο όρο του 26%.

Από το 1991, όταν έληξε ένα ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς που διήρκεσε σχεδόν 50 χρόνια, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 700.000 την τελευταία δεκαετία. Μια απογραφή που προγραμματίζεται αργότερα φέτος θα δείξει ποιος έφυγε και ποιος επέστρεψε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ένταξη στην ΕΕ

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ και τη διαδικασία ολοκλήρωσης αυξήθηκε από 89% το 2022 σε 92% το 2023, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Για τους Αλβανούς, οι πιο σημαντικές πτυχές της ένταξης στην ΕΕ είναι πρώτα η οικονομική ευημερία, δεύτερον η ελευθερία σπουδών και εργασίας στην ΕΕ, η ειρήνη και η σταθερότητα και τέλος η ελευθερία ταξιδιών.

Όσον αφορά την ημερομηνία ένταξης, το 40% των Αλβανών πιστεύει ότι θα γίνει έως το 2030, το 30% έως το 2035 και το 18% ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments