Policy Briefs

Ο Μακρόν αντικαθιστά δώδεκα υπουργούς

Ο Μακρόν αντικαθιστά δώδεκα υπουργούς

Πηγή Φωτογραφίας: POOL | Συντελεστές: REUTERS Πνευματικά δικαιώματα: AFP or licensors

Η κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν γνώρισε τον δεύτερο ανασχηματισμό της την Πέμπτη, από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Μάιο του 2022.

Η κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν γνώρισε τον δεύτερο ανασχηματισμό της την Πέμπτη, από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Μάιο του 2022.

Μετά από αρκετές ημέρες αναμονής, ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώθηκε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης. Η σχετική πλειοψηφία δεν έχει επεκταθεί και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ήθελε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Είναι πάνω απ’ όλα υπουργοί της κοινωνίας των πολιτών που αποχωρούν και αντικαθιστώνται από περισσότερες πολιτικές προσωπικότητες. Αναμενόμενη εδώ και εβδομάδες, η αντικατάσταση του υπουργού Εθνικής Παιδείας, Pap Ndiaye, και δεν προκαλεί έκπληξη.

Ο αναπληρωτής Thomas Cazenave θα αναλάβει τους δημοσιονομικούς φακέλους, υπό την ηγεσία του Μπρούνο Λε Μαιρ, ο οποίος παραμένει στη θέση του στο υπερ-υπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής και Ψηφιακής Κυριαρχίας.

Ως εκ τούτου, γύρω από το τελευταίο, η ομάδα δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου, οι Roland Lescure, Olivia Grégoire και Jean-Noël Barrot επιβεβαιώνονται, αντίστοιχα, στη Βιομηχανία, στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και στην Ψηφιακή Τεχνολογία.

Η άλλη σημαντική αντικατάσταση είναι αυτή του François Braun, υπουργού Υγείας, από τον Aurélien Rousseau. Ανώτερο στέλεχος του δημοσίου τομέα, ήταν κυρίως γενικός διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας υγείας Île-de-France και επικεφαλής του προσωπικού του πρωθυπουργού μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

Ο Jean-Christophe Combe, το πρώην αφεντικό του Γαλλικού Ερυθρού Σταυρού που έγινε υπουργός Αλληλεγγύης τον Ιούλιο του 2022, δεν ανανεώνεται στη θέση του, που τώρα καταλαμβάνεται από την Aurore Bergé. Ο βουλευτής εγκαταλείπει έτσι την προεδρία της ομάδας της Αναγέννησης στην Εθνοσυνέλευση και θα είναι υπεύθυνος για τις οικογενειακές υποθέσεις και τους ηλικιωμένους. Στο πλευρό του, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Συνέλευσης Fadila Khattabi θα είναι υπεύθυνη για την Αναπηρία, και έτσι θα διαδεχθεί τη Geneviève Darrieusecq.

Μια άλλη βουλευτής, η Πρίσκα Θεβενό, διορίστηκε Υπουργός Νεολαίας, αντικαθιστώντας τη Σάρα Ελ Χάιρι, η οποία πηγαίνει στη Βιοποικιλότητα.

Αυτή την τελευταία θέση κατέλαβε ο Bérangere Couillard, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, αντικαθιστώντας την Isabelle Rome, επίσης από την κοινωνία των πολιτών, που ωθήθηκε προς την έξοδο.

Μεταξύ των άλλων ευχαριστημένων υπουργών, ο Jean-François Carenco (Υφυπουργείο Εξωτερικών) αντικαθίσταται από τον Philippe Vigier.

Αποχωρεί από την κυβέρνηση και ο υπουργός Πόλεων και Στέγασης Ολιβιέ Κλάιν. Το χαρτοφυλάκιό του μοιράζεται μεταξύ της Patrice Vergriete, δημάρχου της Δουνκέρκης, στο Housing και της Sabrina Agresti-Roubache, βουλευτή της Αναγέννησης και κοντά στο προεδρικό ζεύγος, στην πόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments