Σε εργασιακά θέματα εστιάζει η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και την δημοσιογράφο κ. Χριστίνα Κοψίνη.
Αναφερόμενος στον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζει ότι «οι πόροι είναι πραγματικά τόσοι που επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τους εργαζόμενους του μέλλοντος, να δώσουμε σοβαρή επαγγελματική διέξοδο σε πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και ταυτόχρονα λύση στο πρόβλημα των επιχειρήσεων που δεν βρίσκουν το προσωπικό που χρειάζονται».
Ερωτηθείς για την αξιολόγηση των προγραμμάτων, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει ότι είναι κεντρική ιδέα «να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό, ώστε η πιστοποίηση να μην εξαντλείται σε ένα εγχώριο μητρώο εταιρειών αλλά να μπουν οι μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι και θα εξασφαλίσουν ότι η ποιότητα των προγραμμάτων είναι πραγματική».
Σε σχέση με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ο νέος υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά και μικρότερη ζήτηση. «Σας διαβεβαιώνω ότι τα περισσότερα αιτήματα που είχα από τις επιχειρήσεις ήταν «βρείτε μου εργαζομένους». Λίγο οξύμωρο εάν η ανεργία καταγράφεται στο 11,5% και ταυτόχρονα τα ξενοδοχεία δεν βρίσκουν ρεσεψιονίστ και υπαλλήλους, οι υποδομές δεν βρίσκουν προσωπικό, η εστίαση σερβιτόρους και τα χωράφια αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν εργάτες γης», τονίζει.
«Ο κεντρικός μας στόχος της τετραετίας (είναι) να εφαρμόσουμε σωστά τη νομοθεσία και την επιμόρφωση για να συναντήσει ο μέσος μισθός την πραγματική ανάγκη της σημερινής αγοράς εργασίας», συμπληρώνει.
Ερωτηθείς για την ψηφιακή κάρτα, ο Άδωνις υπογραμμίζει ότι αυτή πρόκειται να λειτουργήσει υπέρ του εργαζόμενου και των συμφερόντων του, να τον θωρακίσει. Η ψηφιακή κάρτα, «όταν εφαρμοστεί σωστά και στην αγορά εργασίας, θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο στα χέρια του κράτους για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας».
Οι αντιδράσεις των μικρών επιχειρήσεων θα καμφθούν, διότι «Θα εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα μετά θρησκευτικής ευλαβείας, αφού μιλήσουμε με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά για να δούμε τα ειδικά προβλήματα που έχει κάποιος επιχειρηματικός κλάδος».
Οι σχέσεις ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι αρμονικές. «Προς το παρόν το ΣΕΠΕ ως Ανεξάρτητη Αρχή λειτουργεί σωστά. Συνεργάζομαι καλά μαζί τους», πληροφορεί ο υπουργός και προσθέτει: «Έχω ένα θέμα μόνο, ότι πρέπει να φροντίσουμε οι εγκύκλιοι που βγάζει το υπουργείο Εργασίας να τηρούνται και από την Αρχή και να υπάρχει κοινή οπτική γωνία στο πώς γίνονται οι έλεγχοι. Είμαστε σε συνεννόηση και το συζητάμε. Εμείς ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα που μας κάνουν για προσλήψεις, υποδομές και θα τους στηρίξουμε σε ό,τι άλλο μας ζητήσουν».
Ακόμη, έντεκα χρόνια μετά το πάγωμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο Άδωνις τονίζει ότι θέλει να συνδέσει το όνομά του με την «επαναλειτουργία της». «Θέλω να συνδέσω το όνομά μου με την αποκατάσταση της απώλειας κάποιων εργασιακών δικαιωμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά. «Aπώλεια αναπόφευκτη την εποχή των μνημονιακών χρόνων. Οσο η χώρα μας επιστρέφει στην κανονικότητα, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θέλει να επιστρέψει στην εργασία αυτά που ο κόσμος της εργασίας δικαιούται να έχει. Αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο λογικό, τηρώντας τις δεσμεύσεις στους δανειστές μας. Η επιστροφή των τριετιών και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το «Μέγα Δισκοπότηρο» για τη ΓΣΕΕ, είναι αυτά που μπορούμε να θίξουμε εφόσον ο μέσος όρος της ανεργίας πέσει κάτω από το 9%. Δηλαδή, αφού επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα χωρίς να διακινδυνεύουμε αυτά που πετυχαίνουμε στην οικονομία μας».