Κόσμος

Δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, λέει ο Ερντογάν

Δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, λέει ο Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

«Μη γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Να καταλάβουν όλοι ότι μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό δεν είναι πλέον εφικτή, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, με την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς δύο κρατών να εξελίσσεται όχι σε διαπραγματεύσιμη θέση, αλλά σε κόκκινη γραμμή για την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Ο Ερντογάν βρέθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση των 49 ετών από την τουρκική εισβολή, εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν και έστειλε μήνυμα για νέα τετελεσμένα, με στόχο της Αγκυρας να πετύχει μια έστω απευθείας πτήση στα Κατεχόμενα από τρίτη χώρα ως ένδειξη έμμεσης αναγνώρισης.

«Μη γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Ερντογάν, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ομοσπονδιακή λύση. Επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα θα σκληρύνει την αδιαλλαξία της στο Κυπριακό. Στην ομιλία του κατά τους εορτασμούς ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις «σφαγές» εναντίον των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός «έφερε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ηρεμία».

Η επέτειος της εισβολής έγινε η αφορμή και για την πρώτη ρητορική «σύγκρουση» Ελλάδας – Τουρκίας, μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους. «Αλήθεια σημαίνει άρνηση υποταγής στη λήθη» ανέφερε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αρνείται τα παράνομα τετελεσμένα και γίνεται αφορμή νέων αγώνων». Για να σημειώσει ότι «ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μια διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της. Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επισήμανε ότι το Κυπριακό «εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», για να προσθέσει με νόημα ότι το ίδιο «συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Η επέτειος της εισβολής και η παρουσία Ερντογάν στα Κατεχόμενα συνέπεσαν και με τη συζήτηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να σημειώνει ότι «παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις, τα προβλήματα, είμαστε εδώ και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017», ενώ ο κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι «οι φιλοδοξίες της Τουρκίας περνούν από την Κύπρο». Η σχέση με την Κύπρο, η σχέση με την Ελλάδα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν βασικές παραμέτρους για επαναδημιουργία εποικοδομητικής σχέσης με την Τουρκία, ανέφερε και ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στις Βρυξέλλες, ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία συνέβη στην Κύπρο πριν από μισό αιώνα. Η λύση πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Κάλεσε για πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών αποκλείεται και εξυπακούεται ότι είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους».

Μηνύματα κατά της κατοχής ωστόσο έστειλαν και Τουρκοκύπριοι που ανήκουν στην Αριστερά, σημειώνοντας ότι «ο πόνος των άλλων δεν είναι δική μας γιορτή».

Οσο για την πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος του Ερντογάν προκειμένου να εγκαινιάσει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τη στάση των ΗΑΕ, σύμφωνα με πηγές της Λευκωσίας που επικαλείται το ΚΥΠΕ, υποβλήθηκε κανονικά σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν προέβλεπε απευθείας πτήση στα Κατεχόμενα, με τον τελικό προορισμό που δηλώθηκε να είναι η Αγκυρα.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments