Έκθεση: Τα εγκλήματα κατά των παιδιών δεν πρέπει να παραγράφονται
Πηγή Φωτογραφίας: In.gr
Σύμφωνα με την έκθεση, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία είναι οι χειρότεροι παραβάτες «επειδή η ποινική παραγραφή για το σύνολο ή για τις περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών λήγει πριν το θύμα φτάσει την ηλικία των 40 ετών».
Επιπλέον, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σλοβενία και η Λετονία βρίσκονται «στη δεύτερη βαθμίδα», όπου η παραγραφή λήγει αφού το θύμα φτάσει τα 40 – παρόλο που η μέση ηλικία αποκάλυψης της κακοποίησης είναι άνω των 50 ετών.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη προσπάθησε να αποδώσει δικαιοσύνη σε όσους έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική τους ηλικία είναι η δημιουργία της Σύμβασης του Λανζαρότε, η οποία απαιτεί την ποινικοποίηση όλων των ειδών των σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος παιδιών.
Ωστόσο, «το άρθρο 33 της σύμβασης λέει ότι το όριο παραγραφής της χώρας σας πρέπει να είναι επαρκής για να επιτρέπει στα θύματα να καταγγέλλουν. Και αυτό είναι πολύ ασαφές. Είναι πολύ σχετικό. Είναι επίσης γραμμένο με την παραδοχή ότι η χώρα σας έχει έναν τέτοιο όριο», δήλωσε στη EURACTIV ο Matthew McVarish, συνιδρυτής του Brave Movement.
Μία από τις συστάσεις της έκθεσης είναι η Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης να τροποποιήσει τη σύμβαση ώστε να συμπεριλάβει ένα προαιρετικό πρωτόκολλο που θα καταργεί τις ποινικές παραγραφές στα αδικήματα σεξουαλικής επίθεσης σε παιδιά σε όλα τα κράτη μέλη.
Ο McVarish, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική του ηλικία, διένυσε μέσα σε δύο χρόνια 10.000 μίλια πηγαίνοντας σε κάθε πρωτεύουσα της ΕΕ για να μιλήσει σε κάθε κυβέρνηση για την κατάργηση της παραγραφής των εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ίδρυσε το Brave Movement μαζί με άλλα 15 άτομα με σκοπό την εκστρατεία για τον τερματισμό όλων των μορφών σεξουαλικής βίας στην παιδική ηλικία.
Η αναφερθείσα έκθεση συνιστά επίσης στα ευρωπαϊκά κράτη να καταργήσουν πλήρως τις παραγραφές για όλα τα είδη εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης παιδιών και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές τους για τη μεταρρύθμιση της SOL ευθυγραμμίζονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι αυτό το ζήτημα θα εξαφανιζόταν αν το αγνοούσαμε. Και όχι, δεν κάναμε εντελώς λάθος. Θα διευθετηθεί μόνο αν ασχοληθούμε με αυτό και κάνουμε τις γενναίες και δύσκολες συζητήσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που αποκαλούμαστε ‘Γενναίο Κίνημα’», επειδή πρέπει να κάνουμε μερικές πραγματικά δύσκολες συζητήσεις για την ανθρωπότητα για να το λύσουμε», δήλωσε ο McVarish.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας