Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η στρατηγική για τις εσωκομματικές εκλογές – Τι θα γίνει με το debate

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η στρατηγική για τις εσωκομματικές εκλογές – Τι θα γίνει με το debate

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης - Κοινή συνισταμένη όλων η εκλογή να είναι μεγάλο πολιτικό γεγονός πέρα από τα στενά κομματικά όρια

Σε «προεκλογικούς» ρυθμούς εν μέσω θέρους, ιδιότυπους βέβαια, μιας και πρόκειται για εσωκομματικές εκλογές, κινούνται τα επιτελεία των τεσσάρων διεκδικητών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με το χρονοδιάγραμμα της Κεντρικής Επιτροπής να προβλέπει εκλογή νέας ηγεσίας στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν αρχίσει ήδη να «ξεδιπλώνουν» τις προτεραιότητές τους καθιστώντας διακριτές τις διαφορετικές οπτικές τους για την πορεία και τη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας κινούνται μεταξύ τηλεοπτικών συνεντεύξεων, συναντήσεων και προγραμματισμού περιοδειών, ενώ την Παρασκευή υπήρξε η πρώτη τους συνάντηση, παρουσία της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη.

Η στρατηγική της Κουμουνδούρου και η εκλογή προέδρου

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε στους τέσσερις υποψηφίους ότι ο διάλογος θα γίνει με συγκροτημένο και ισότιμο τρόπο για όλους, διαθέτοντας τα μέσα και τους διαύλους επικοινωνίας του κόμματος (γραφείο Τύπου, isyriza κ.λπ.) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πλευρά να επικοινωνήσει τις θέσεις της. Από κει και πέρα, αποτελεί κοινό τόπο η μαζική συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εσωκομματικές διεργασίες και στην εκλογική διαδικασία. Γι’ αυτόν τον λόγο τις επόμενες ημέρες, ακόμη και πριν από τον Αύγουστο, όπως ανέφεραν πηγές στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης προς τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τεσσάρων στην Κουμουνδούρου συζητήθηκε εκτενώς και η διαδικασία της εκλογής, με τους πάντες να προκρίνουν την αντίστοιχη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί τον Μάιο του 2022, όταν εξελέγη πρόεδρος από τη βάση του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του Ν. Παππά σημειώνουν ότι το ζήτημα της συμμετοχής των φίλων παραμένει ανοιχτό προς το παρόν και ενδεχομένως να απασχολήσει και το διαρκές συνέδριο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Ευ. Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει ότι στη διαδικασία πρέπει να συμμετάσχουν μόνο μέλη, ενώ αναφορικά με τη δήλωση της Έ. Αχτσιόγλου για ενδεχόμενη συμμετοχή και φίλων πλην μελών, πηγές από το επιτελείο της ξεκαθαρίζουν ότι ήταν μια γενική τοποθέτηση. Αναφέρουν δε ότι δεν αφορούσε στενά τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, καθώς υπενθυμίζουν ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται καταστατικές αλλαγές. Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμαναν ότι η παρούσα εκλογική διαδικασία θα λάβει χώρα με το τρέχον καταστατικό, «με απόλυτο σεβασμό στις υπάρχουσες προβλέψεις και διαδικασίες».

Το ζήτημα του ντιμπέιτ

Αναφορικά με τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, τελική απόφαση στη συνάντηση δεν υπήρξε, με το ζήτημα της ημερομηνίας να παραμένει ακόμη ανοιχτό. Ωστόσο, οι περισσότεροι υποψήφιοι εκτίμησαν πως η όποια τηλεοπτική «τηλεμαχία» πρέπει να γίνει μετά τις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί το διαρκές συνέδριο, καθώς μέχρι τότε παραμένει «ανοιχτή» η δυνατότητα κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Τον συγκεκριμένο προβληματισμό κατανοεί και η πλευρά του Ν. Παππά, που πρότεινε αρχικά και άλλο ντιμπέιτ πριν από το συνέδριο. Οι όποιες αποφάσεις πάντως θα ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Ολες οι πλευρές συγκλίνουν στο γεγονός ότι η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που να υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε αναζήτηση εταιρείας η οποία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία. Άλλωστε, το «πρότζεκτ» που θα κληθεί να υλοποιήσει θα είναι πιο δύσκολο από την προηγούμενη φορά, καθώς πλέον μιλάμε για τέσσερις υποψήφιους. Οπότε χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία αφενός για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή, αφετέρου για να κυλήσει η διαδικασία απολύτως ομαλά.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments