Πυρκαγιές και τοξικότητα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Την ίδια στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από mega πυρκαγιές, που καύσωνες σαρώνουν τρεις ηπείρους και οι ειδικοί μιλούν για μια άνευ προηγουμένου επέλαση της κλιματικής κρίσης, η τοξικότητα στο διαδίκτυο δείχνει την αδυναμία κατανόησης όχι μόνο του μηνύματος των εκλογών, αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας. Των αλλαγών που έχουν επέλθει στην ίδια μας την ζωή.
Οι τοξικές φωνές υπονομεύουν το 112, λέγοντας ότι τα σχέδια εκκενώσεων είναι καταστροφικά.
Ειρωνεύονται τις προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους των περικυκλωμένων από τις φλόγες οικισμών, με άρθρα, όπως «Εκκενώσεις ο Μητσοτάκης» και πρωτοσέλιδα «Ένα είναι το σχέδιο: Εκκενώστε τη χώρα».
Κυρίως όμως χλευάζουν τους πολίτες στις περιοχές που καίγονται, λέγοντας «σε περίπτωση πυρκαγιάς καλέστε το 41%» (#41τακατό).
Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, κατηγόρησε τους πολίτες που ψήφισαν ΝΔ μετά τις εκλογές ότι «δεν καταλαβαίνουν τι ρίχνουν στην κάλπη», έτσι και τώρα πληρωμένα διαδικτυακά τρολ κοροϊδεύουν τις επιλογές των πολιτών.
«Τώρα η φωτιά έφτασε στο 41% των σπιτιών σας» είναι μια ανάρτηση που κυκλοφορεί μέσω εξτρεμιστικών λογαριασμών και έχει γίνει hashtag στο Twitter. Είναι σαν να λένε στους πολίτες να «το καταπιούν» εξαιτίας των φλογών.
Η κακία και η εχθρότητα πάνε χέρι-χέρι, συμβαδίζουν. Ωστόσο, το δηλητήριο γύρω από το κάψιμο της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την κριτική στις αρχές για την κακοδιοίκηση που ασκούν. Απαιτώντας να μάθουμε αν γλίτωσε η Ρόδος από τη φωτιά, αν υποεκτιμήθηκε ο κίνδυνος, απαιτώντας έλεγχο ακόμα και για το τελευταίο ευρώ που έδωσε το κράτος στους δήμους για τον καθαρισμό των δασών, ή αν τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για κολωνάκια ή έργα καλλωπισμού των εκλογών, και απαιτώντας να μάθουμε αν άλλο πράγμα είναι να καραδοκείς με το «πλύνε την ψήφο σου» στους πολίτες που αγωνιούν μπροστά στη φωτιά.
Κάτω από μια βρετανική ανάρτηση που περιγράφει τις προσπάθειες εκκένωσης της Ρόδου, κάποιοι σχολίασαν μάλιστα: «Μα βρήκατε μέρος να έρθετε, στην Ελλάδα». Όσο για το πώς ανταποκρίνονται οι τουρίστες στο ευρύ κοινό, οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι σπεύδουν να τους βοηθήσουν με νερό, τρόφιμα και μεταφορικά μέσα, ενώ συνεχίζουν να συνδράμουν όσο καλύτερα μπορούν τους ξένους τουρίστες.
Η τοξικότητα πάνω από την Ελλάδα καίει. Ένα πολιτικό και κοινωνικό κοκτέιλ που αποτελεί μέρος των συμπατριωτών μας που απολαμβάνουν την ατυχία των άλλων, είτε πρόκειται για σιδηροδρομικό ατύχημα, είτε για πλημμύρα, είτε για πυρκαγιά. Είναι σαν να είναι λαίμαργοι της συμφοράς.
Η μία πλευρά του νομίσματος είναι η εξής. Η άλλη πλευρά είναι οι δηλώσεις που γίνονται στην πολιτική σκηνή και οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και στη χειρότερη την διαστρεβλώνουν.
Πρόσφατα, μία από τις υποψήφιες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι «η εκκένωση δεν μπορεί να είναι το μοναδικό σχέδιο», λες και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι, που έχει αφήσει 103 νεκρούς από το 2018, οφείλεται στο ότι η φωτιά ξέφυγε και όχι επειδή δεν τους εκκένωσε, ούτε επειδή διαχειρίστηκε την τραγωδία με τρόπο που να έχει δημόσιες σχέσεις.
Ωστόσο, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ελάχιστοι φάνηκαν να γνωρίζουν το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εναλλακτικά, ζητήθηκε η γνώμη εμπειρογνωμόνων για το πώς πρέπει να ανταποκριθεί το κράτος σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής, του φαινομένου των παρατεταμένων καύσεων και της διαφαινόμενης αστικής θερμικής νησίδας.
«Η κλιματική κρίση είναι μια βολική δικαιολογία για τις πυρκαγιές», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε: «Η εκτελεστική εξουσία απέτυχε να καθαρίσει τα δάση και να δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες». «Θράσος να προβάλλεται ως άθλος η εκκένωση στη Ρόδο», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Τώρα που χρειαζόμαστε τα ρωσικά Ιλιούσιν, δεν θα τα πάρουμε», ήταν το φιλορωσικό παραλήρημα του Κυριάκου Βελόπουλου.
Έχουμε παγιδευτεί, φαίνεται, σε ένα σπιράλ υπερθέρμανσης, εμπάθειας και άγνοιας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας