Global News

Les Echos: Η Ιταλία θέλει να γίνει ο προνομιούχος συνομιλητής της Αφρικής στην Ευρώπη

Les Echos: Η Ιταλία θέλει να γίνει ο προνομιούχος συνομιλητής της  Αφρικής στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: FORMEDIA.GR

Η Τζόρτζια Μελόνι συγκάλεσε διάσκεψη στη Ρώμη για τη μετανάστευση, στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών από αφρικανικές και αραβικές χώρες καθώς και αξιωματούχοι από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ένας διπλωματικός ακτιβισμός που ανταγωνίζεται τη γαλλική επιρροή στην άλλη πλευρά της Μεσογείου.

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, η Μελόνι υποσχέθηκε να εγκαθιδρύσει έναν «ναυτικό αποκλεισμό» των ακτών της Βόρειας Αφρικής. Τώρα επικεφαλής της κυβέρνησης, θέλει να χτίσει μια γέφυρα με την άλλη πλευρά της Μεσογείου για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής. «Αυτή είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας», είπε η Μελόνι, ανοίγοντας το συνέδριο κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσίασε λεπτομερώς τη «διαδικασία της Ρώμης».

Θα πρέπει να επιτύχει «συγκεκριμένα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, στη διαχείριση των νόμιμων μεταναστευτικών ροών, στη στήριξη των προσφύγων και πάνω απ  όλα, το πιο σημαντικό, διαφορετικά όλα αυτά που θα κάνουμε θα είναι ανεπαρκή, μια ευρεία συνεργασία για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της Αφρικής και ιδιαίτερα των χωρών καταγωγής των μεταναστών», εξήγησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Μελόνι ζητά η πρόσφατη εταιρική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τυνησίας, η οποία προβλέπει κυρίως βοήθεια 105 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, να αποτελέσει το πρότυπο για την οικοδόμηση νέων σχέσεων με τη Βόρεια Αφρική. Παρόμοιες συμφωνίες θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Προς το παρόν, η Ιταλία τονίζει τα έργα οικονομικής συνεργασίας της στην αφρικανική ήπειρο που αντιπροσωπεύουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η μόνη συγκεκριμένη ανακοίνωση μιας διάσκεψης που έχει πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις καλών προθέσεων, η δημιουργία ενός αναπτυξιακού ταμείου. Η ημερομηνία της πρώτης διάσκεψης χορηγών δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη δεσμευτεί για 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την Μελόνι, «οι γραμμές προτεραιότητας της χρηματοδότησης πρέπει να αφορούν πάνω από όλα στρατηγικές επενδύσεις και υποδομές, γιατί αυτός είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος συνεργασίας». Μια συνεργασία που θέλει να είναι «ισότιμη και μη ληστρική». Αυτή είναι η υπόσχεση του «σχεδίου Ματέι», οι λεπτομέρειες του οποίου θα αποκαλυφθούν στις αρχές Οκτωβρίου σε μια διακυβερνητική σύνοδο Κορυφής Ιταλίας-Αφρικής που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments