Policy Briefs

Ισπανία: Ο Σάντσεθ προσπαθεί να συγκυβερνήσει με τη Sumar

Ισπανία: Ο Σάντσεθ προσπαθεί να συγκυβερνήσει με τη Sumar

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File

Ο Ισπανός πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κόμμα του θα βρει «μια φόρμουλα για να κυβερνήσει» με τη νέα αριστερή πλατφόρμα Sumar, μετά από ατελέσφορες γενικές εκλογές που οδήγησαν σε κρεμασμένο κοινοβούλιο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έγινε δεκτός με χαμόγελο από τους συναδέλφους του στη συνεδρίαση της εκτελεστικής εξουσίας του PSOE (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) το πρωί της Δευτέρας, παρά το γεγονός ότι ήταν δεύτερος στις εκλογές της Κυριακής, αναφέρει ο συνεργάτης μέσων ενημέρωσης EURACTIV. Από την πλευρά του, το συντηρητικό Partido Popular (Λαϊκό Κόμμα) κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία με το ακροδεξιό κόμμα Vox (Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές).

Το PSOE κέρδισε έδαφος στην ψηφοφορία της Κυριακής – με δύο περισσότερες έδρες από τις προηγούμενες εκλογές – αλλά για να κυβερνήσει το κόμμα θα χρειαζόταν ακόμα την υποστήριξη του κόμματος Μαζί για την Καταλονία (Junts per Catalunya), του οποίου ηγείται ο εξόριστος πολιτικός και πρώην πρόεδρος του Generalate, Carles Puigdemont .

Ο κ. Σάντσες, ο οποίος τη Δευτέρα απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, δεν συζήτησε με τους συναδέλφους του το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους Καταλανούς αυτονομιστές, ανέφεραν σοσιαλιστικές πηγές στην EFE .

Κατά τα άλλα, ο Jaume Asens, πρώην βουλευτής της καταλανικής πλατφόρμας En Comú Podem , ήδη διαπραγματεύεται με τον κ. Puigdemont εκ μέρους της Sumar και της προέδρου της Yolanda Díaz, για να διευκολύνει την ορκωμοσία του Σάντσεθ και να επιτρέψει το σχηματισμό μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού, ανέφεραν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα.

 Το Junts per Catalunya , το οποίο έχει επτά έδρες, φαίνεται να είναι το θεμελιώδες κομμάτι αυτού του περίπλοκου πολιτικού παζλ, καθώς ο Σάντσεθ χρειάζεται την αποχή του καταλανικού κόμματος ανεξαρτησίας για να μπορέσει να ορκιστεί για δεύτερη θητεία.

Ωστόσο, το κόμμα της ανεξαρτησίας κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστηρίξει τον Σάντσεθ “για το τίποτα” και υπενθύμισε ότι είχε τα δικά του αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης αμνηστίας για όλους τους Καταλανούς ακτιβιστές ανεξαρτησίας, που έχουν καταδικαστεί ή αμνηστεύσει, καθώς και αυτοδιάθεση για την Καταλονία.

Ωστόσο, αυτές οι απαιτήσεις είναι απαράδεκτες για τον Σάντσεθ. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η προοπτική αδιεξόδου και νέου εκλογικού γύρου, ίσως τον Δεκέμβριο.

Ο γενικός γραμματέας Junts per Catalunya, Jordi Turull, απέρριψε τη Δευτέρα την προοπτική οποιασδήποτε υποστήριξης στον Σάντσεθ. «Δεν σκέφτομαι μια επένδυση προς το παρόν », δήλωσε στο  ραδιόφωνο RAC1.

Ο κ. Turull προέτρεψε τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας ( Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) και τις υπόλοιπες καταλανικές δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας, των οποίων οι ψήφοι είναι καθοριστικές για την απόκτηση των πλειοψηφιών στο ισπανικό κοινοβούλιο, να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να « ξανοικοδομήσουν τη στρατηγική ενότητα» και να προτείνουν από κοινού όρους στον Σάντσεθ .

Πεπεισμένη ότι όλα τα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κατέχουν το κλειδί για το σχηματισμό μιας «προοδευτικής εναλλακτικής πλειοψηφίας» στην Ισπανία, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ERC Μάρτα Βιλάλτα προέτρεψε τη Δευτέρα το Junts per Catalunya να ενώσει τις διαπραγματευτικές του δυνάμεις στη Μαδρίτη και να αποφύγει ένα αδιέξοδο στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments