Global News

Financial Times: Το ΔΝΤ αυξάνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

«Η πρόβλεψή μας για φέτος βελτιώνεται και ο πληθωρισμός πέφτει, και τα δύο είναι καλά νέα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας.

Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ελαφράς βελτίωσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στοιχείων για την ανάπτυξη που κυκλοφόρησε την Τρίτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο τώρα προβλέπει ελαφρώς καλύτερη ανάπτυξη το 2023 και ότι αυτή θα παραμείνει σταθερή το 2024. Το Ταμείο αναμένει τώρα την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3 % το 2023, έναντι 2,8% στην προηγούμενη εκτίμησή του τον Απρίλιο, και το οποίο αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο το 2024, αμετάβλητο από την προηγούμενη εκτίμηση.

«Η πρόβλεψή μας για φέτος βελτιώνεται και ο πληθωρισμός πέφτει, και τα δύο είναι καλά νέα », δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ- Ολιβιέ Γκουρίνχας, «αλλά δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα και η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, ιδίως λόγω της έντονης επιβράδυνσης στις προηγμένες οικονομίες». Οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες, όπως και οι κύριες αναδυόμενες χώρες, φαίνεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι φοβόταν το Ταμείο μέχρι στιγμής, παρά τη νομισματική πολιτική που είναι πλέον περιοριστική σχεδόν παντού, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός που παραμένει «πεισματικά υψηλός».

Και σε αυτό το μέτωπο, το ΔΝΤ αναμένει μια ελαφρά βελτίωση μέχρι το τέλος του έτους με πληθωρισμό που αναμένεται να φτάσει στο 6,8% σε παγκόσμιο επίπεδο στο τέλος του έτους, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο. Αλλά και ο πληθωρισμός που διαρκεί περισσότερο: στο τέλος του 2024, θα πρέπει να είναι ακόμη στο 5,2%, ενώ τον Μάρτιο το ίδρυμα περίμενε ότι θα ήταν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος. « Η επιβράδυνση που βλέπουμε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χαλάρωση των τιμών στην Κίνα, ιδιαίτερα στους βιομηχανικούς κλάδους το δεύτερο τρίμηνο.», αναλυτικά ο Πιετ – Ολιβιέ Γκουρίνχας. Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη να συνεχιστεί η νομισματική σύσφιξη προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται επιπτώσεις στην οικονομία, η οποία μέχρι στιγμής ήταν πολύ πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο