Διεθνή

Ισπανία: Συμπληρώνοντας το μετεκλογικό παζλ

Ισπανία: Συμπληρώνοντας το μετεκλογικό παζλ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//ot.gr

Χωρίς πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές, η Ισπανία βρίσκεται τη Δευτέρα βυθισμένη σε πολιτικό παζλ.

Νικητές των εκλογών σε αριθμό ψήφων, οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος δεν φαίνεται να μπορούν να σχηματίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία ελπίζει να εκμεταλλευτεί η αριστερά, υπό την ηγεσία του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Χωρίς πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές, η Ισπανία βρίσκεται τη Δευτέρα βυθισμένη σε πολιτικό παζλ.

Περίοδος αβεβαιότητας

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο συντηρητικός αντίπαλός του Αλμπέρτο Νούνιεζ Φειχό  καλούνται να βρουν μια φόρμουλα για να κυβερνήσουν και να αποφύγουν νέες εκλογές, μια νέα προσφυγή στις κάλπες.

Την επομένη των εκλογών, άρχισαν αριστερά και δεξιά οι διαπραγματεύσεις, περίπλοκες όσο και αβέβαιες σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από ένα νέο αδιέξοδο που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ματαιώνοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, που τον έδωσαν ήττα για μήνες, ο Σάντσεθ κατάφερε την Κυριακή να περιορίσει τα κέρδη της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Φειχό, που ήρθε πρώτο, κέρδισε 136 έδρες σε σύνολο 350 στο συνέδριο των βουλευτών, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox, ο μόνος πιθανός σύμμαχός του, κέρδισε 33. Επομένως συνολικά μόλις 169 έδρες, μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 .

Διεκδικώντας το δικαίωμα να κυβερνήσει σε μειοψηφία ως νικητής του ψηφοδελτίου, ο αρχηγός των συντηρητικών δήλωσε ότι ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί να δημιουργεί «επαφές με πολλές πολιτικές δυνάμεις» , συμπεριλαμβανομένου του Vox, «προκειμένου να επιτευχθεί ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης».

Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, σύμφωνα με αναλυτές, ότι ο Φειχό μπορεί να βρει υποστήριξη πέρα ​​από το Vox και ένα μικρό δεξιό κόμμα, το UPN , το οποίο του έχει ήδη υποστηρίξει, επειδή ο ακροδεξιός σχηματισμός είναι μπαμπούλας για πολλούς μικρούς περιφερειακούς σχηματισμούς.

122 θέσεις για το PSOE του Pedro Sánchez, 31 για τον Sumar

Ο Φειχό κάλεσε επίσης τους Σοσιαλιστές να τον αφήσουν να κυβερνήσει με αποχή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάληψη των καθηκόντων στο Κοινοβούλιο, αλλά οι τελευταίοι έχουν ήδη κλείσει την πόρτα σε αυτό το ενδεχόμενο.

Το αποτέλεσμα της κάλπης «θα ανοίξει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που θα διαρκέσει μήνες» , εκτιμά, όπως ο ισπανικός Τύπος, ο Φεντερίκο Σάντι, αναλυτής του think tank Eurasia Group.

Απέναντι από το PP, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έχει 122 βουλευτές και ο Sumar , ο ριζοσπαστικός αριστερός σύμμαχός του, 31.

Ωστόσο, παρά τη χαμηλότερη εκλογική επίδοση από αυτή της δεξιάς, ο Πρωθυπουργός διατηρεί την ευκαιρία να παραμείνει στην εξουσία, επειδή είναι σε θέση να λάβει την υποστήριξη των βασκικών και καταλανικών κομμάτων , τα οποία τον υποστηρίζουν ήδη τακτικά στο Κοινοβούλιο.

Μπροστά σε ευφορικούς ακτιβιστές – φωνάζοντας “No pasarán!” («Δεν θα περάσουν!»), διάσημο αντιφασιστικό σύνθημα του Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939) – ο Πέδρο Σάντσεθ ισχυρίστηκε επίσης το βράδυ της Κυριακής την ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται της Ισπανίας.

“Το ανάδρομο μπλοκ του Λαϊκού Κόμματος και του Vox ηττήθηκε. Πολλοί περισσότεροι από εμάς θέλουμε η Ισπανία να συνεχίσει να προχωρά και έτσι θα γίνει”, είπε.

Με τους 153 βουλευτές της , η συμμαχία PSOE/Sumar θα χρειαστεί την υποστήριξη αρκετών περιφερειακών σχηματισμών, όπως οι Καταλανοί αυτονομιστές του ERC ή οι Βάσκοι του Bildu, ένας σχηματισμός που θεωρείται κληρονόμος της πολιτικής βιτρίνας της ETA.

Ωστόσο, η αριστερά θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την αποχή του κόμματος του Καταλανού αυτονομιστή Carles Puigdemont , Junts per Catalunya (JxCat), του οποίου οι ηγέτες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα βοηθήσουν τον Σάντσεθ να παραμείνει στην εξουσία χωρίς αποζημίωση.

Εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, ο Pedro Sánchez θα μπορούσε στη συνέχεια να συγκεντρώσει για λογαριασμό του 172 βουλευτές, περισσότερους από τον αρχηγό του PP, κάτι που θα του αρκούσε κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης ψηφοφορίας, όπου απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία.

Διαφορετικά -που φαίνεται να είναι το πιο πιθανό κατά τη γνώμη των αναλυτών- η Ισπανία, η οποία έχει ήδη τέσσερις γενικές εκλογές μεταξύ 2015 και 2019 , θα καταδικαζόταν σε νέα ψηφοφορία. Σενάριο που συμβαίνει ενώ η χώρα κατέχει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments