Policy Briefs

Ουκρανοί ακτιβιστές καλούν την Ευρώπη να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού LNG

Ουκρανοί ακτιβιστές καλούν την Ευρώπη να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού LNG

Πηγή Φωτογραφίας: Michael Sohn/Pool via REUTERS

Δεκαοκτώ ουκρανικές κλιματικές οργανώσεις κάλεσαν την Κομισιόν την Τρίτη να απαγορεύσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υγραερίου (LPG) για να περιορίσει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το 2022, η ΕΕ απαγόρευσε τις παραδόσεις ρωσικού αργού πετρελαίου και τις εισαγωγές άνθρακα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία μείωσε δραστικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, οι παραδόσεις υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG) από φορτηγά έχουν αυξηθεί, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να αντισταθμίσει τη μείωση της προσφοράς μέσω αγωγών.

«Εάν η ΕΕ θέλει να υποστηρίξει την Ουκρανία και να βάλει τέλος στα βάσανα και τα βάναυσα εγκλήματα πολέμου που υποφέρουμε καθημερινά από τη Ρωσία, πρέπει να σταματήσει να στέλνει δισεκατομμύρια ευρώ [τα οποία τροφοδοτούν τη μηχανή] του πολέμου του Κρεμλίνου κάθε φορά που αγοράζει ρωσικό αέριο» είπε η Svitlana Romanko, ιδρύτρια και διευθύντρια της ουκρανικής ΜΚΟ για την υπεράσπιση του κλίματος Razom We Stand.

Η Ρωσία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης, με τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023 να αντιπροσωπεύουν το 16% της προμήθειας της ΕΕ και το 7% των συνολικών εισαγωγών ορυκτού αερίου της, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Αυτή η κατάσταση τροφοδότησε τα ταμεία της Ρωσίας, με τις εξαγωγές LNG στην ΕΕ το έτος μετά την εισβολή να εκτιμώνται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν αλλάξει τίποτα, η Μόσχα θα πρέπει να κερδίσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά το δεύτερο έτος του πολέμου.

Η έλλειψη κυρώσεων κατά του ρωσικού LNG και LPG παρέχει στη χώρα χρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, έγραψαν οι ακτιβιστές σε επιστολή τους προς την Κομισιόν.

Η Eurogas, ένας εμπορικός οργανισμός, δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος σε περαιτέρω περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

«Η Eurogas υποστηρίζει πλήρως τη φιλοδοξία της Επιτροπής να τερματίσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο αυτή τη δεκαετία », δήλωσε ο James Watson, Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, ο οποίος εκπροσωπεί τη βιομηχανία φυσικού αερίου της ΕΕ. «Είναι μια πολύπλοκη παγκόσμια αγορά, αλλά οι υπάρχουσες μακροπρόθεσμες συμβάσεις παρέχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαφάνειας σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε στην ΕΕ », είπε στην EURACTIV.

Οι ακτιβιστές ζητούν επίσης να απαγορευτούν οι εισαγωγές υγροποιημένου πετρελαίου και να εξετάσουν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δευτερογενείς κυρώσεις σε εταιρείες που παρέχουν τεχνολογίες και υπηρεσίες που βοηθούν τη Ρωσία να εξάγει LNG και LPG.

Οι ακτιβιστές λένε ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού LNG και LPG θα ήταν επίσης καλή για το κλίμα.

«Εάν η ΕΕ είναι ειλικρινής σχετικά με τις δεσμεύσεις της για τη δράση για το κλίμα και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τότε τα σχέδια επέκτασης του LNG της Ρωσίας θα πρέπει να ακυρωθούν μετά τους αγωγούς Nord Stream», είπε η κ. Romanko .

Ομάδες ακτιβιστών ανησυχούν για τα σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τριπλασιάσει σχεδόν την ικανότητα εξαγωγής LNG σε 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030.

Ένα κρίσιμο μέρος αυτού του έργου είναι το Arctic LNG-2, το οποίο στοχεύει στη μεταφορά και πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές και να διπλασιάσει την εξαγωγική ικανότητα του μεγαλύτερου ιδιωτικού προμηθευτή φυσικού αερίου της Ρωσίας, της Novatek.

«Σήμερα, η Ρωσία και τα διαταραγμένα σχέδιά της για επέκταση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αποτελούν θανάσιμη απειλή για τον κόσμο », προειδοποιούν οι ακτιβιστές.

«Η συνεισφορά διεθνών εταιρειών στην κατασκευή του Arctic LNG-2 θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την εξόρυξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Ρωσία, να πυροδοτήσει «βόμβες μεθανίου» και να θέσει τον κλιματικό στόχο της 1,5° C της Συμφωνίας του Παρισιού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments