Πολιτική

Επίσκεψη του υπ. Άμυνας Νίκου Δένδια στο Λονδίνο

Επίσκεψη του υπ. Άμυνας Νίκου Δένδια στο Λονδίνο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Embassy of Greece in London

Ο νέος Έλληνας υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η επέκταση των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται το Λονδίνο ως υπουργός Άμυνας. Και μάλιστα ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Μπεν Γουάλας έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του από το υπουργείο, στον επόμενο φθινοπωρινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Η επίσκεψη γίνεται σε μια άσχημη συγκυρία για την Ελλάδα. Για αυτό και ο υπουργός ξεκίνησε την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στις φωτιές, ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες που έλαβε η χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η Βρετανία μας ευχαρίστησε για το άμεσο ενδιαφέρον που δείξαμε για την ασφάλεια των χιλιάδων Βρετανών τουριστών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όμως το βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης ήταν άλλο. Λίγο πριν την συνάντηση ο νέος υπουργός Άμυνας ανέδειξε τη σημασία ενός κοινού μέλλοντος μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα. Στις 15:00 τοπική ώρα ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε τον Μπεν Γουάλας στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στο Whitehall.

Κοινές προκλήσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη Διακήρυξη Κοινού Οράματος (Joint Vision Statement) Βρετανίας – Ελλάδας, η οποία είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο από τον προκάτοχό του Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον κ. Γουάλας. Πρόκειται για τη διμερή συμφωνία των δύο κρατών με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ τις κοινές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βόρεια και στην υποσαχάρια Αφρική».

Παραλλήλως, τόνισε το πνεύμα της συνεργασίας εντός του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μια απλά αμυντική συμμαχία, αλλά για μια συμμαχία αξιών και έχει σημασία ποιες χώρες υπερασπίζονται ακριβώς αυτές τις αξίες».

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα επιθυμία του Έλληνα υπουργού Άμυνας φαίνεται πως είναι «να αναπτυχθεί ένας κοινός μηχανισμός», ο οποίος θα μεταφέρει τα διδάγματα που προσλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στόχος να διαπιστωθεί πώς, μέσω αυτών των διδαγμάτων, θα εξελιχθούν περαιτέρω οι αμυντικές δυνάμεις.

Ο στρατός στη «μάχη» κατά της ανεργίας

Το πρωί της Δευτέρας (24 Ιουλίου) και πριν την συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας είχε δύο ακόμα συναντήσεις: με την οργάνωση Prince’s Trust και με τους Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στο νατοϊκό ναυτικό στρατηγείο.

Η συνάντηση με τους Έλληνες στρατιωτικούς ήταν ουσιαστικά περισσότερο μια πρώτη γνωριμία. Ήταν μια πρώτη ενημέρωση για τις δραστηριότητές τους, την προσφορά τους και το πώς η συμμαχία μέσω του στρατηγείου αυτού εκτελεί την αποστολή της σε περιοχές ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Μεσόγειος.

Η συνάντηση με το Prince’s Trust αφορούσε ένα διαφορετικό κομμάτι της αμυντικής συμμαχίας. Πρόκειται για τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, ιδρυτής της οποίας είναι ο Βασιλιάς Κάρολος. Στόχος του οργανισμού είναι να βοηθά νέους έως 30 ετών στην εκπαίδευση αλλά και στην μετέπειτα ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Έχει περισσότερους από 9.000 εθελοντές παγκοσμίως, με παρουσία και στην Ελλάδα.

Βασική σκέψη είναι η αξιοποίηση της θητείας στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με στόχο την απόκτηση επιπλέον δεξιοτήτων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Νίκος Δένδιας, όραμα είναι «οι κληρωτοί να φεύγουν από τη θητεία τους με μια πιστοποίηση δυνατοτήτων που θα τους επιτρέπει μια καλύτερη ζωή και μία ευκολότερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments