Κόσμος

ΟΗΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι δικαστικές διαμάχες για το κλίμα

ΟΗΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι δικαστικές διαμάχες για το κλίμα

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

2.180 περιπτώσεις δικαστικών περιβαλλοντικών διαφορών καταγράφηκαν το 2022

2.180 περιπτώσεις δικαστικών περιβαλλοντικών διαφορών καταγράφηκαν το 2022, σε σύγκριση με 884 το 2017, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από τον ΟΗΕ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Οι κλιματικές διαμάχες αυξάνονται παγκοσμίως. Ο αριθμός των δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με το κλίμα σε όλο τον κόσμο έχει υπερδιπλασιαστεί σε πέντε χρόνια, από 884 το 2017 σε 2.180 στο τέλος του 2022, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και το Sabin Center for Climate Change. από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο παρέχει τα αναγκαία δεδομένα.

«Ενώ οι περισσότερες υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαφορές για το κλίμα ριζώνουν σε όλο τον κόσμο, με περίπου το 17% των υποθέσεων να τεκμηριώνονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών», ανέφερε η έκθεση για το περιβάλλον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Συνολικά, όλο και περισσότεροι πολίτες προσφεύγουν στα δικαστήρια για να καταγγείλουν την αδράνεια των κυβερνήσεων σε θέματα κλίματος ή τις ρυπογόνες πολιτικές μεγάλων εταιρειών. Οι δικαστικές υποθέσεις κινούνται σε διεθνές, περιφερειακή ή τοπικό επίπεδο.

Ο στόχος όσων υποβάλλουν αυτές τις αγωγές είναι «να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, να θέσουν υπόλογες τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα και να καταστήσουν τις δικαστικές αγωγές βασικό μηχανισμό για τη διασφάλιση της δράσης για το κλίμα και την προώθηση της κλιματικής δικαιοσύνης», σύμφωνα με τη Διευθύντρια του UNEP Inger Andersen.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, η αύξηση των διαφορών για το κλίμα επιτρέπει «καλύτερη προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων». Ο ΟΗΕ αναφέρει συγκεκριμένα 34 υποθέσεις που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη από και για λογαριασμό παιδιών και νέων κάτω των 25 ετών.

Αυτή η έκθεση δημοσιεύεται στα μέσα του καλοκαιριού του 2023, το οποίο αντιμετωπίζει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: ο φετινός ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει μετρηθεί ποτέ, και ο Ιούλιος αναμφίβολα θα είναι ένας καυτός, αν όχι ο πιο ζεστός Ιούλιος στην ιστορία. «Υπάρχει ένα αυξανόμενο και ανησυχητικό χάσμα μεταξύ του επιπέδου μείωσης των αερίων θερμοκηπίου που χρειάζεται να επιτύχει ο κόσμος για να εκπληρώσει τους στόχους της θερμοκρασίας και των ενεργειών που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να τους μειώσουν», δήλωσε ο Michael Gerrard, Διευθυντής του Sabin Center for Climate Change Law.

Για τα επόμενα χρόνια, η έκθεση του ΟΗΕ προβλέπει πιθανές αυξήσεις στον αριθμό των διαφορών που σχετίζονται με την κλιματική μετανάστευση ή ακόμη και την ευθύνη μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments