Η ΕΚΤ προβαίνει σε νέα αύξηση των επιτοκίων
Πηγή Φωτογραφίας: EPA/JULIEN WARNAND
Αντιμετωπίζοντας μια ιστορική άνοδο των τιμών, η ΕΚΤ έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο και ουσιαστικά υποσχέθηκε άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτόν τον μήνα.
Ωστόσο, η ΕΚΤ είναι πιθανό να υιοθετήσει μια “εξαρτώμενη από τα δεδομένα” προσέγγιση και να σταματήσει να προειδοποιεί για την επόμενη κίνησή της. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα αφεθούν να εικάσουν αν θα πραγματοποιηθεί πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή αν ο Ιούλιος θα σηματοδοτήσει το τέλος της ταχύτερης σύσφιξης της πολιτικής στην ιστορία της ΕΚΤ.
Εντούτοις, ένα πράγμα είναι σαφές: το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων είναι επικείμενο και υπάρχει συζήτηση σχετικά με το αν υπάρχει μόνο μία ακόμη μέτρια αύξηση στα χαρτιά.
Το πρόβλημα για την ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πολύ αργά και μπορεί να χρειαστεί μέχρι το 2025 για να επιστρέψει στο 2%.
Ο γενικός πληθωρισμός είναι μόνο το ήμισυ της κορύφωσής του τον Οκτώβριο, αλλά ο πιο δύσκολος υποκείμενος πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και μπορεί ακόμη και να έχει επιταχυνθεί περαιτέρω αυτόν τον μήνα.
Η αγορά εργασίας είναι επίσης εξαιρετικά σφιχτή, με την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Για τον λόγο αυτό, πολλοί επενδυτές και αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα πατήσει ξανά τη σκανδάλη τον Σεπτέμβριο και θα σταματήσει μόνο εάν τα στοιχεία για τους μισθούς του φθινοπώρου φέρουν κάποια μέτρα χαλάρωσης.
‘Ενώ ορισμένοι έγκαιροι δείκτες, όπως ο Indeed Wage Tracker, ο οποίος παρακολουθεί τους μισθούς που αναφέρονται στις αγγελίες εργασίας, δείχνουν κάποια συγκράτηση κατά τη διάρκεια του 2023, η ικανότητα της αγοράς εργασίας να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τα πάνω εξακολουθεί να φαίνεται πολύ ισχυρή σε πολλά γενικά μέτρα των μισθών’, αναφέρει οικονομολόγος της Danske Bank, Piet Haines Christiansen, δήλωσε.
Οποιαδήποτε σύσφιξη θα ήταν σύμφωνη με τα σχόλια πολλών φορέων χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, ότι η υπερβολική αύξηση των επιτοκίων εξακολουθεί να είναι λιγότερο δαπανηρή από τη μη επαρκή.
Ενισχύοντας την επιθυμία της ΕΚΤ για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επίσης το κόστος δανεισμού την Τετάρτη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης.
Ο Anatoli Annenkov της Societe Generale δήλωσε ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε ελάχιστα περιθώρια για χαλάρωση της γερακίσιας προδιάθεσης. Ο κίνδυνος υψηλότερου πληθωρισμού παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτος και αναμένουμε ότι η τελευταία αύξηση κατά 25 μ.β. θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, προτού η προσοχή μετατοπιστεί στον ισολογισμό στο τέλος του έτους».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λαγκάρντ είναι πιθανό να υιοθετήσει μια επιφυλακτική άποψη, δεδομένης της πληθώρας των στοιχείων των τελευταίων ημερών που δείχνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν ήδη την ανάπτυξη.
Οι δείκτες επιχειρηματικής, επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και οι έρευνες για τον τραπεζικό δανεισμό, δείχνουν ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να επιδεινώνεται, αφού απέφυγε την ύφεση τον περασμένο χειμώνα.
Ο μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε σοβαρή ύφεση και ο προηγουμένως ανθεκτικός τομέας των υπηρεσιών παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης, παρά το ενδεχόμενο μιας εξαιρετικής καλοκαιρινής περιόδου διακοπών.
Αυτές οι υφέσεις, που επιδεινώνονται από την απώλεια αγοραστικής δύναμης μετά τη διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων από τον πληθωρισμό, θα μπορούσαν να ασκήσουν καθοδική πίεση στις τιμές νωρίτερα από ό,τι κάποιοι ανέμεναν, μειώνοντας το έργο των κεντρικών τραπεζών.
Ο Jan von Gerich της Nordea δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι της άποψης ότι ο Ιούλιος θα είναι η τελευταία της κίνηση, δηλώνοντας ότι «μια παύση μετά τον Ιούλιο θα απαιτούσε περαιτέρω μείωση του πυρήνα του πραγματικού πληθωρισμού, αναθεώρηση προς τα κάτω των προοπτικών του πληθωρισμού από το προσωπικό και περαιτέρω ενδείξεις για τη διάχυση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία».
Πολιτικές αντιδράσεις
Οι αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων έχουν ήδη βρει απήχηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Περισσότερες αυξήσεις πέραν του Ιουλίου θα ήταν «το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση μια βεβαιότητα», δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot.
Οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν επίσης προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τους πολιτικούς ηγέτες στις νότιες χώρες της ευρωζώνης, όπου τα επίπεδα χρέους είναι υψηλότερα.
Περισσότερες αυξήσεις «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πιο δύσκολη κατάσταση για την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Fernando Medina πριν από τη συνεδρίαση.
Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι καυτηρίασε ομοίως την «απλοϊκή συνταγή της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων» και προειδοποίησε ότι «η θεραπεία κινδυνεύει να αποδειχθεί πιο επιζήμια από την ασθένεια».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας