Φάμελλος: «Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ δεν έχει καμία σχέση με τον εκσυγχρονισμό που διαφημίζει ο κ. Μητσοτάκης»
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Οπρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελείως διαφορετική πρόταση στην οικονομική πολιτική, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση προοδευτικής διεξόδου και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία». Ωστόσο, σχολίασε, η κυβέρνηση της ΝΔ «ούτε μπορεί ούτε θέλει να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις». «Έχουμε τελείως διαφορετική πρόταση στην οικονομική πολιτική και έχουμε ξεκάθαρη επιλογή στήριξης της κοινωνίας και ξεγυμνώματος της υποκρισίας σας», σχολίασε.
«Εμείς θέλουμε ισχυρή Πολιτεία που δεν αφήνει κανέναν μόνο στις κρίσεις», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ απέδειξε ότι το σχέδιο της είναι λίγοι να σωρεύουν υπερκέρδη και οι υπόλοιποι να παίρνουν επιδόματα». Σχολίασε πως «η ειρωνεία είναι ότι το 2019 ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ και δεν θα δώσει επιδόματα, και κάνει το αντίθετο, δεν μειώνει το ΦΠΑ και δίνει επιδόματα».
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι το νομοσχέδιο «είναι εμβαλωματικό, αποσπασματικό, επιδοματικό». «Προφανώς και θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία, όμως θα ξεκαθαρίσουμε στην κοινωνία ότι είναι πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χάνουν και δεν είναι μεταρρυθμίσεις, πασαλείμματα είναι και το θέμα του επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι μισθολόγιο, επιδόματα είναι», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το μηνιαίο επίδομα των 40 ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους, «αλλά από την άλλη θα αναδείξουμε και την υποκρισία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και θα καταθέσουμε την ένσταση μας και επί της αρχής στο νομοσχέδιο για κάτι επιπλέον, και για τον τρόπο της νομοθέτησης, για τον τρόπο που μας φέρνετε τις τροπολογίες από την πίσω πόρτα». Σχολίασε ειδικότερα, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να φέρει χθες το βράδυ τροπολογία για το θέμα της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και πως με αυτή θέλει «να μας πει ο κ. Μητσοτάκης, δήθεν, ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει το νερό». Τόνισε ότι η τροπολογία έπρεπε να έρθει ως άρθρο και πως αυτή δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης αλλά υποχρέωση της, γιατί την διατάζει το ΣτΕ να το κάνει. «Έρχεστε συρόμενοι και το κάνετε αυτό, όχι μόνο απ’ το ΣτΕ, αλλά και από τους εργαζόμενους και από τους πολίτες που εκδήλωσαν την αντίθεση τους». Σχολίασε ότι αυτό που φέρνει ως τροπολογία η κυβέρνηση αποτελεί μια μεγάλη ήττα της. Πρόσθεσε ότι παλιότερα το ΣτΕ «είχε σταματήσει και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του υδραγωγείου Αττικής». «Είχατε ξεκάθαρη επιλογή την ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά τα βρήκατε σκούρα» είπε.
Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να εξυπηρετήσει ένα διπλό επικοινωνιακό σκοπό, να φανεί ότι καλύπτει προεκλογικές δεσμεύσεις της, και να “αποδείξει” ότι κάτι κάνει».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα του νομοσχεδίου, ενώ εκείνη ήταν κυβέρνηση τα προηγούμενα 4 χρόνια κατά τα οποία «επέλεξε να μη φορολογήσει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών». Περιγράφοντας την εικόνα της οικονομίας, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν την 3η μεγαλύτερη κερδοφορία στην Ευρωζώνη για το 12μηνο Ιουνίου 2021-Ιουνίου 2022, με διπλάσιο ρυθμό ως προς τον μέσο όρο και ταυτόχρονα διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου «και ενώ η αγορά στενάζει λόγω των επιτοκίων», ότι ο τζίρος των σουπερμάρκετ αυξήθηκε παρά τη μείωση του όγκου των πωλήσεων, ότι «η κυβέρνηση επιλέγει η αγορά να είναι ανεξέλεγκτη», χρηματοδοτώντας τα επιδόματα με χρήματα από τα κρατικά υπερκέρδη, ότι το 2022 μειώθηκε ο πραγματικός μισθός 7,4%.
Μιλώντας για τους μισθούς στο Δημόσιο τόνισε ότι «ουδεμία σχέση έχει το νομοσχέδιο με νέο μισθολόγιο. Ένα επίδομα είναι. Είναι μια οριζόντια αύξηση της τάξης των 40 ευρώ καθαρά το μήνα, ένα επίδομα που το βαφτίζετε αύξηση». Πρόσθεσε ότι οι ετήσιες αποδοχές και στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πρωτοδιοριζόμενου παραμένουν κάτω από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΑΔΕΔΥ, ο μισθός -καθαρά 730 ευρώ- για ένα νεοδιορισμένο εκπαιδευτικό δεν εξασφαλίζει ούτε την επιβίωση. «’Αρα λέτε ότι δεν θέλετε επιστήμονες στο Δημόσιο, αυτό είναι το σχέδιο σας ή μήπως δεν θέλετε καθόλου Δημόσιο;», ρώτησε. Είπε ότι πρόκειται για «κλασικό σχέδιο υποβάθμισης του Δημοσίου και της εργασίας στο Δημόσιο και σχολίασε πως «είναι απολύτως φυσιολογικό ότι ομόφωνα η ΑΔΕΔΥ απέρριψε το νομοσχέδιο».
Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε για τα επιδόματα ευθύνης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίθετος στη μισθολογική αναβάθμιση των προϊσταμένων του Δημοσίου, ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν έχουμε αξιοκρατικά προϊσταμένους σήμερα στο Δημόσιο και κατηγόρησε τη ΝΔ για μη ολοκλήρωση των κρίσεων στο Δημόσιο και ορισμό με απευθείας ανάθεση. «Δεν πρέπει να μας ανησυχεί ότι αυτά τα επιδόματα φτάνουν στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς που διορίζει η κυβέρνηση, στους γενικούς διευθυντές που ήθελε να προσλάβει ο κ. Χατζηδάκης από τον ιδιωτικό τομέα;». «Εμείς θέλουμε να υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο και να λειτουργεί σωστά. Εσείς απ’ ότι φαίνεται όχι. Εμείς προτείνουμε 10% αύξηση οριζόντια σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή», τόνισε.
Μιλώντας για τα ειδικά μισθολόγια, επικαλέστηκε τα λόγια των φορέων, όπως είπε, «επιδοματική πολιτική, αυξήσεις ως μη γενόμενες, σωρεία μισθολογικών αδικιών για τους στρατιωτικούς, μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τα μέλη ΔΕΠ». Σχολίασε ότι «το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα είναι αυτό που προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα θα στοιχίσει 135 εκατ. ευρώ, θα έχουμε όμως αύξηση εσόδων λόγω της φορολογίας φυσικών προσώπων από τις αλλαγές στα επιδόματα και μισθολόγια, επίσης 135 εκατ. ευρώ». «Δηλαδή αυτό που δίνει ως όφελος το παίρνει πάλι από την τσέπη των εργαζομένων», τόνισε.
«Στις συντάξεις από την άλλη έχετε κάποια μέτρα θετικά. Εμείς θα ψηφίσουμε τα θετικά μέτρα», τόνισε. Πρόσθεσε ότι όμως η κυβέρνηση «κρατά πάλι το επίδομα στο θέμα της προσωπικής διαφοράς» και ρώτησε: «Γιατί 4 χρόνια δεν αλλάξατε τη ρύθμιση και γιατί δεν το κάνετε τώρα και πάτε πάλι με τη διαδικασία επιδόματος;». Τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι -και κάλεσε την κυβέρνηση να το ψηφίσει-, για: 13η σύνταξη σε όλους, επιστροφή των αναδρομικών σε όλους και επίδοση της αύξησης 7,5% χωρίς κανένα περιορισμό από την προσωπική διαφορά.
Επιπλέον υποστήριξε ότι «το market pass και το διαφημιστικό καλάθι του νοικοκυριού σημαίνει παραδοχή της ακρίβειας από την κυβέρνηση και άρα παραδοχή ήττας και ανεπάρκειας». «Ενώ παραδέχεστε ότι υπάρχει ακρίβεια, έρχεστε εκ των υστέρων όχι να τη διορθώσετε αλλά να την επιδοτήσετε». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πρέπει να ληφθούν τα εξής μέτρα για μείωση της ακρίβειας: μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της ΕΕ, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μηδενικός ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης, κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση του ΦΠΑ στο νερό ύδρευσης και στην αποχέτευση.
Ανέφερε ακόμη για το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης για φυσικές καταστροφές, ότι ξεκάθαρα ευνοεί τις ιδιοκτησίες μεγάλης αξίας, και μεταφέρει έσοδα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει τίποτα για το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, για την πολύ μεγάλη διεύρυνση του ισοζυγίου συναλλαγών, ενώ σχολίασε ότι «έχουμε έλλειψη σχεδίου και προτεραιοτήτων για την εθνική οικονομία» από την κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι «η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια δεν μειώνει μόνο το πραγματικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη, πλήττει πρωτογενώς την παραγωγή της χώρας», ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν ενισχύει τον πλουραλισμό της οικονομίας και πως «το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα για την προσέλκυση επενδύσεων με προστιθέμενη αξία είναι η απουσία ασφάλειας δικαίου».
Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση προοδευτικής διεξόδου και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» και μιλά για ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο, «που κοιτάει τις τεράστιες προκλήσεις του 21ου αιώνα, την κλιματική κρίση, την τεχνητή νοημοσύνη, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. «Μιλάμε για ένα μοντέλο που η Πολιτεία έχει ευθύνη να σχεδιάσει την παραγωγική ανασυγκρότηση, μιλάμε για νέες συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου η Πολιτεία θα είναι ισχυρή, θα στηρίζεται στον δημοκρατικό προγραμματισμό, αλλά θα κινητοποιεί και μία νέα, καινοτόμα και νεανική επιχειρηματικότητα, και της κοινωνικής αλλά και της συνεταιριστικής οικονομίας και των cluster», ενώ σημείωσε πως γι’ αυτό κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την τοποθέτηση του αποτίοντας «τον ελάχιστο φόρο τιμής» στους πιλότους που έχασαν τη ζωή τους δίνοντας τη μάχη με τη φωτιά στην Κάρυστο, εκφράζοντας εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα συλλυπητήρια και τη “συντριβή μας”, στους συγγενείς και στους κοντινούς ανθρώπους τους». Σημείωσε ότι είναι χρέος να διερευνηθούν οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, η Πολιτεία να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος, και να στηριχθούν οι οικογένειές τους. Εξέφρασε επίσης συμπαράσταση σε όσους δίνουν τη μάχη στα εν εξελίξει πύρινα μέτωπα και χαρακτήρισε επιτακτικό να ανοίξει μια συζήτηση για την ανθεκτικότητα της χώρας. Είπε ότι η Βουλή πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία συζήτησης σε ανώτατο επίπεδο, ακόμα και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία της Πολιτείας. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι έτοιμος να συμβάλει, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα του περιέχει «σοβαρές μεταρρυθμίσεις που μπορεί να βοηθήσουν τη χώρα να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση των φυσικών καταστροφών, την κλιματική κρίσης και της πολιτικής προστασίας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας