Πολιτική

Λ. Αυγενάκης: Αν χρειαστεί να συγκρουστώ με συμφέροντα θα το κάνω, χωρίς δεύτερη σκέψη

Θα μπει τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης 

Θα μπει τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από τα εγκαίνια της Παγκρήτιας Αγροκτηνοτροφικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου υπογραμμίζοντας ότι έχει γνώση της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Αν χρειαστεί να συγκρουστώ με συμφέροντα θα το κάνω, χωρίς δεύτερη σκέψη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι πίσω δεν θα κάνω, αφού αφορά τη διαφάνεια, την τάξη και τη δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται ο μετασχηματισμός του Κανονισμού του Οργανισμού έτσι ώστε οι πληρωμές των αποζημιώσεων να γίνονται πιο ευέλικτα και πιο άμεσα.

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του υπουργείου και το πλάνο για τον αγροκτηνοτροφικό κλάδο της Κρήτης, ο αρμόδιος υπουργός μίλησε για την άρδευση η οποία αποτελεί απόλυτη και καθοριστική προτεραιότητα, καθώς υλοποιούνται πολλά μικρά και μεγάλα δημόσια έργα σε εγγειοβελτιωτικές και αρδευτικές υποδομές.

«Στην Κρήτη υλοποιούνται 86 έργα με δημόσια δαπάνη 80,5 εκατ. ευρώ, ενώ, ενδεικτικά, στο Νομό Ηρακλείου 27 έργα συνολικού ύψους 29 εκατ. ευρώ» είπε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα μεγάλα έργα του Νομού Ηρακλείου, τα ενταγμένα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό:

  • Το «Αρδευτικό δίκτυο φράγματος Πανοράματος Ηρακλείου Κρήτης», προϋπολογισμού δημοπράτησης 11,4 εκατ. ευρώ (το οποίο ολοκληρώθηκε με πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής στις 12-09-2022).
  • Η «Κατασκευή φράγματος Πλακιώτισσας» προϋπολογισμού δημοπράτησης 24 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με 97% ποσοστό εκτελεσμένου έργου και ισχύουσα παράταση έως 31-12-2024. «Παρά τα ειδικά προβλήματα του έργου, εξετάζουμε τη δυνατότητα να ενταχθεί, σε προκήρυξη του Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, η χρηματοδότηση των δικτύων διανομής στα 37.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης της Μεσαράς» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «Οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις ανέρχονται στο ποσό των 8,2 εκατ. ευρώ. Μετά από 8 χρόνια ταλαιπωρίας για τους ιδιοκτήτες γης, προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού ύψους 45 εκατ. ευρώ, για το οποίο θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και αποτελεί προσωπική δέσμευση να ολοκληρωθεί».
  • Η «Κατασκευή και Αξιοποίηση φράγματος Χαλαυριανού Χειμάρρου Δήμου Αρχανών» προϋπολογισμού δημοπράτησης 11,2 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμεί η παραλαβή του έργου. Η «Βελτίωση και αναβάθμιση αλιευτικού λιμένα Ηρακλείου (ΠΕ Ηρακλείου)», προϋπολογισμού δημοπράτησης 1,7 εκατ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ της Κρήτης, υλοποιούνται μια σειρά από εγγειοβελτιωτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 31,5 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για την ενίσχυση του ελαιοκομικού, του αμπελοοινικού τομέα και του κτηνοτροφικού τομέα ο κ. Αυγενάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «Έχει υποβληθεί αίτηση για καταχώριση της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) για το ελαιόλαδο που παράγεται στο νησί μας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Σε αναφορά του στη βιολογική γεωργία, τη μελισσοκομία και την αλιεία δήλωσε πως «Η βιολογική γεωργία, ως βασικός πυλώνας του αγροτικού τομέα, ενισχύθηκε και συνεχίζει να υποστηρίζεται από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και στην παρούσα φάση υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα «Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας» σε όλη τη χώρα με δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 705 εκατ. ευρώ στην τελευταία πρόσκληση που έγινε».

Συνεχίζοντας είπε ότι «για τα έτη 2021-2022 ο προϋπολογισμός από το τριετές εθνικό τομεακό μελισσοκομικό πρόγραμμα ανήλθε σε 12.325.290 ευρώ, ενώ συνολικά για το νησί μας η ενίσχυση από τους Πυλώνες Ι & ΙΙ, για τη μελισσοκομία ανέρχεται στα περίπου 3 εκ.Euro, ενώ αναλυτικά κατανέμεται σε κάθε νομό ως εξής: Συγκεκριμένα για το ν. Ηρακλείου περίπου 1.377.000 ευρώ το Νομό Λασιθίου περίπου 150.000 ευρώ το Νομό Ρεθύμνης περίπου 537.600 ευρώ, ενώ για το ν. Χανίων περίπου 1 εκατ. ευρώ».

Τέλος, για τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στους αλιείς της Μεσογείου τα ψάρια λαγοκέφαλος και λεοντόψαρο ο ΥπΑΑΤ περιέγραψε τις δράσεις που έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού των ψαριών που δυστυχώς εξαπλώνεται γρήγορα στα νερά της Μεσογείου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, οι γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και Γιώργος Στρατάκος, Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, στελέχη Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συνόλου των τοπικών φορέων της Κρήτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο