Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠροοδευτικήΣυμμαχία, αναφορικά με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ένα μήνα και κάτι πριν από την κατάθεση των ψηφοδελτίων για Δήμους και Περιφέρειες, τα «αγκάθια» συνεχίζουν να υπάρχουν. Η ήττα των βουλευτικών εκλογών είναι δεδομένο πως δημιούργησε «τρύπες» ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, ενώ «πονοκέφαλο» προκάλεσε και η παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής της αυτοδιοικητικής τακτικής του κόμματος.
Η στρατηγική λοιπόν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναπροσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Για τον λόγο αυτό τα πρόσωπα που
έχουν επιλεχθεί είτε έχουν σαφή κομματική αναφορά υπερβαίνοντας όμως τα στενά κομματικά όρια ως προς την κοινωνική τους απεύθυνση, είτε έχουν διακριτή αυτοδιοικητική ταυτότητα και παρουσία που μπορούν να συσπειρώσουν, όπως λένε οι παροικούντες την Κουμουνδούρου, ευρύτερα εκλογικά ακροατήρια στις τοπικές κοινωνίες. Με αυτή την εκτίμηση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επωμιστεί το βάρος της ευθύνης να βρει λύσεις στο νέο μετεκλογικό τοπίο δίνοντας στην παρούσα φάση πρώτα απ’ όλα μάχη με το χρόνο.
Για το Δήμο της Αθήνας μέχρι σήμερα φαίνεται πως το επικρατέστερο όνομα είναι αυτό του Κώστα Ζαχαριάδη, πρόσωπο που ανήκει στη λεγόμενη νέα γενιά στελεχών και έχει τοποθετηθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου για την προεδρία του κόμματος. Βέβαια, από την πλευρά τους, τα στελέχη της «Ομπρέλας» προκρίνουν τον «μπαρουτοκαπνισμένο» Νίκο Φίλη, ο οποίος εκλεγόταν βουλευτής στην Α’ Αθήνας.
Την ίδια ώρα, σε επίπεδο Περιφερειών τα περισσότερα ονόματα έχουν «κλειδώσει». Στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα στηρίξει τον απερχόμενο δήμαρχο Νίκαιας-Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.
Σίγουρες υποψηφιότητες πρέπει να θεωρούνται ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο πρώην βουλευτής
Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος στην Ήπειρο. Συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να υπάρξουν σε Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία. Ο Δημήτρης Κουρέτας και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου αντίστοιχα, φαίνεται να κερδίζουν «έδαφος» στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο, να λαμβάνονται τα επόμενα 24ωρα.
Στην Κρήτη επικρατέστερο πρόσωπο για τη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη είναι ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από τις δυνάμεις της λεγόμενης «διεύρυνσης». Στη Στερεά Ελλάδα, αρκετά στελέχη προκρίνουν τη στήριξη του Απόστολου Γκλέτσου, αν και δεν λείπουν οι διαφωνίες. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει γίνει «κρούση» στη μέχρι πρότινος βουλεύτρια του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Τάνια Ελευθεριάδου, στον Μενέλαο Μαλτέζο από τον Έβρο και τον Στάθη Γιαννακίδη από την Ξάνθη χωρίς να υπάρχει προς το παρόν «λευκός καπνός».
Στην περίπτωση της Πελοποννήσου, η Κουμουνδούρου εξετάζει δύο ονόματα, καθώς αναζητείται η βέλτιστη δυνατή επιλογή. Μέχρι το τέλος του μήνα πάντως, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σύνολο των υποψηφίων στις 13 Περιφέρειες, καθώς τις επόμενες ημέρες θα λήξουν και οι όποιες εκκρεμότητες.