Global News

Washington Post: Ο Πούτιν ξεκινά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας – Αφρικής

Washington Post: Ο Πούτιν ξεκινά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας – Αφρικής
Ο Ρώσος πρόεδρος υπόσχεται δωρεάν παραδόσεις σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες «τους επόμενους μήνες».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε τη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, την Πέμπτη, υποσχόμενος να παραδώσει δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικές χώρες εν μέσω ανησυχιών μετά το τέλος μιας συμφωνίας που επέτρεπε την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Απομονωμένο στη διεθνή σκηνή από την έναρξη της στρατιωτικής του επίθεσης στην Ουκρανία το 2022, το Κρεμλίνο μπορεί πάντα να βασίζεται στην υποστήριξη ή την ουδετερότητα πολλών αφρικανικών χωρών και αυτή η σύνοδος κορυφής θεωρείται διπλωματική και πολιτική δοκιμασία για τη Μόσχα.

Σε έκκληση, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε, στην εναρκτήρια ομιλία του, ότι η Μόσχα θα είναι σε θέση «τους επόμενους μήνες» να παραδώσει έως και 50.000 τόνους δημητριακών δωρεάν σε έξι χώρες, αναφέροντας τη Ζιμπάμπουε, τη Σομαλία και την Ερυθραία, αλλά και τρεις χώρες που έχουν πλησιάσει τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια: το Μάλι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Μπουρκίνα Φάσο. « Η χώρα μας μπορεί να αντικαταστήσει τα ουκρανικά δημητριακά εμπορικά και αυτό δωρεάν », είπε, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι ένας « στιβαρός και υπεύθυνος » παραγωγός.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα αρνήθηκε να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τις μάχες. Σε ένα χρόνο, η συμφωνία επέτρεψε σε σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να εγκαταλείψουν τα λιμάνια της Ουκρανίας, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων και στην αποφυγή του κινδύνου ελλείψεων. Στην ομιλία του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δικαιολόγησε την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές χώρες « εμποδίζουν » τις παραδόσεις ρωσικών λιπασμάτων και δημητριακών. « Κανένας από τους όρους της συμφωνίας σχετικά με τις ρωσικές παραδόσεις δημητριακών και λιπασμάτων δεν έχει εκπληρωθεί », κατήγγειλε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments