Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συμφωνία Ε.Ε. – Τυνησίας
Πηγή Φωτογραφίας: European Commission
Η επιστολή, που υπογράφεται από ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, θεωρεί ότι η συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας “δεν αντιμετωπίζει τις βασικές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρατηρούνται στην Τυνησία”.
«Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των ανησυχιών, οι οποίες περιλαμβάνουν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, καθώς και την κλιμάκωση των περιορισμών στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, θα θέσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κίνδυνο να συμβάλουν ή να διαιωνίσουν αυτές τις παραβιάσεις και να επιτρέψουν την ατιμωρησία των υπευθύνων. », λένε οι βουλευτές.
Το μνημόνιο κατανόησης που καθορίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας υπεγράφη στην Τύνιδα στις 16 Ιουλίου, παρουσία του Τυνήσιου Προέδρου Kais Saïed, της κας φον ντερ Λάιεν, της Ιταλίδας πρωθυπουργού Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ολλανδού ομολόγου της Μαρκ Ρούτε.
Σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση των προσπαθειών της Τυνησίας για τον έλεγχο και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο Θάλασσα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στη βορειοαφρικανική χώρα 785 εκατομμύρια ευρώ φέτος για να στηρίξει την οικονομία και τα καλωδιακά της έργα στον τομέα των οπτικών ινών και της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ ΕΕ και Βορρά. Αφρική.
Ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ωστόσο, η μεταχείριση της κυβέρνησης Saied προς τους μετανάστες, ιδιαίτερα αυτούς από την υποσαχάρια Αφρική, αποτελεί εδώ και καιρό αιτία ανησυχίας.
Στις αρχές Ιουλίου, η αστυνομία της Τυνησίας, η εθνοφρουρά και ο στρατός πραγματοποίησαν επιδρομές μέσα και γύρω από την πόλη Σφαξ, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες μετανάστες, μετά από τις οποίες περίπου 1.200 άνθρωποι απελάθηκαν στα σύνορα της Λιβύης και της Αλγερίας.
«Δεδομένης της πρόσφατης καταγραφής της Τυνησίας για τα δικαιώματα των μεταναστών, μια γενική αναφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μνημόνιο Συνεννόησης είναι μια πολιτική άρνηση ευθύνης που φαίνεται να επιβεβαιώνει περαιτέρω την κραυγαλέα αποσύνδεση μεταξύ της δηλωμένης προσοχής της «ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και της πραγματικότητας της πολιτικές περιορισμού και εξωτερίκευσης των μεταναστευτικών ευθυνών», αναφέρεται στην επιστολή.
Σε πολλές ερωτήσεις προτεραιότητας που τέθηκαν προς την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, οι οποίες θα κατατεθούν επίσημα την 1η Αυγούστου, η ομάδα των ευρωβουλευτών ρώτησε ποια μέτρα θα λάβει η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση δεν ωφελεί τα ιδρύματα που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα ρωτήσουν επίσης γιατί το μνημόνιο συνεννόησης δεν περιλαμβάνει αιτήματα για συνολικό εθνικό διάλογο ή απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.
Μεταξύ των άλλων ερωτημάτων, βρίσκουμε ειδικότερα αυτό της θέσπισης αξιολογήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από τη διανομή κονδυλίων, το ζήτημα της νομικής βάσης της συμφωνίας και το δικαίωμα ελέγχου του Κοινοβουλίου επί της τελευταίας.
Μια συμφωνία που χαίρει ευρείας υποστήριξης
Αν και η ομάδα των 37 ευρωβουλευτών εκπροσωπεί τις κύριες πολιτικές ομάδες, με εξαίρεση τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), δημόσιους υπαλλήλους από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), οι δύο Ομάδες με μεγαλύτερη επιρροή στο ημικύκλιο, είπαν στην EURACTIV ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα υποστήριζε τη συμφωνία.
Στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, εθνικοί διπλωμάτες είπαν στην EURACTIV ότι οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισκιάστηκαν από την ανάγκη η ΕΕ να κάνει περισσότερα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης.
Οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν στη σύνοδο κορυφής ότι θέλουν η συμφωνία με την Τυνησία να χρησιμεύσει ως πρότυπο για παρόμοιες συμφωνίες με άλλα κράτη της Βόρειας Αφρικής.
Στην Τυνησία, το καθεστώς του Προέδρου Saïed γίνεται όλο και πιο αυταρχικό από τότε που ανέστειλε το εθνικό κοινοβούλιο και απέλυσε την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2021. Ένας αυξανόμενος κατάλογος πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και ακτιβιστών από την κοινωνία των πολιτών συνελήφθησαν και κρατήθηκαν επίσης φέτος με πολιτικές κατηγορίες.
Η στάση της ΕΕ σχετικά με αυτήν την κατάσταση υπήρξε σημαντική αιτία απογοήτευσης για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Τυνησίας.
Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν ότι «ανησυχούν βαθιά για την εκκωφαντική σιωπή […] για την αυξανόμενη καταστολή πολιτικών αντιπάλων που λαμβάνει χώρα στην Τυνησία».
Η επιστολή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το μνημόνιο συνεννόησης δεν αντιμετωπίζει σε καμία περίπτωση την εσωτερική πολιτική κατάσταση, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες της αποχώρησης των Τυνήσιων από τη χώρα τους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας