Policy Briefs

Ακτιβιστές ανακηρύσσουν την Ημέρα Πλαστικής Υπέρβασης

Ακτιβιστές ανακηρύσσουν την Ημέρα Πλαστικής Υπέρβασης

Πηγή Φωτογραφίας: esgstories.gr

Για πρώτη φορά, ακτιβιστές ανακήρυξαν την «Ημέρα Πλαστικής Υπέρβασης », την ημέρα κατά την οποία η ποσότητα των πλαστικών που παράγονται στον κόσμο υπερβαίνει την ικανότητα των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων να τα απορροφήσουν, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν σε αυτό το θέμα.

Ορισμένη για τις 28 Ιουλίου 2023,  Ημέρα Υπέρβασης Πλαστικών, που ανακοινώθηκε από το δίκτυο περιβαλλοντικής δράσης Earth Action, έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης των πλαστικών απορριμμάτων.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το δίκτυο, οι συνδυασμένες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων δεν θα είναι πλέον αποτελεσματικές, οδηγώντας σε αυξημένη ρύπανση των υδάτων και του εδάφους.

«Παρακολουθώντας [την ανάπτυξη] της Ημέρας Υπέρβασης Πλαστικών , μπορούμε να προσδιορίσουμε την κλίμακα του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων και να ζητήσουμε από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες υπεύθυνους για τον ρόλο τους στο πρόβλημα », αναφέρεται στο άρθρο.

«Κάθε χρόνο, έρχεται μια μέρα που η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων υπερβαίνει την ικανότητα των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων να τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά. Αυτή η ημέρα είναι γνωστή ως Plastic Overshoot Day και το 2023 η διεθνής κοινότητα θα φτάσει σε αυτό το κρίσιμο σημείο στις 28 Ιουλίου .

Σύμφωνα με την έκθεση, η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων έχει γίνει σχετικά καλή μέχρι στιγμής φέτος, αλλά η παραγωγή πλαστικού βραχύβιας αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από την ανακύκλωση.

Καθώς τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων αγωνίζονται να επεξεργαστούν εκατομμύρια τόνους πλαστικών, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι διαρροές χημικών προσθέτων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν.

«Αυτή τη στιγμή ζούμε μη ρεαλιστικές, τοξικές και υπερβολικά πλαστικοποιημένες ζωές », δήλωσε ο καθηγητής Terry Collins, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

«Όταν υποβάλλονται σε κακή διαχείριση και απελευθερώνονται στο περιβάλλον, τα μη αποικοδομήσιμα υλικά και οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στα πλαστικά μπορούν να βλάψουν την υγεία των ανθρώπων και όλων των ζωντανών οργανισμών, σε σημείο να αποβούν θανατηφόρα. Δεν βλάπτουμε μόνο τις σημερινές γενιές, αλλά και τις μελλοντικές γενιές », συνέχισε.

Συνέπειες για τις χώρες του Νότου

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων πλήττει δυσανάλογα τις χώρες του Νότου, εντείνοντας έτσι τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι εγγενείς ανισότητες του τρέχοντος συστήματος [διαχείρισης] των πλαστικών έχουν κρατήσει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μακριά από το βλέμμα και το μυαλό για πολλούς, με το κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό βάρος να βαρύνει τις χώρες χαμηλού εισοδήματος. φτωχότερες κοινότητες », δήλωσε ο John Duncan, επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων από τη φύση στο World Wide Fund for Nature (WWF).

Μόλις 12 χώρες, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τον Παγκόσμιο Νότο, ευθύνονται για το 52% της κακής διαχείρισης απορριμμάτων στον κόσμο.

Αν και αυτές οι χώρες έχουν χαμηλό ποσοστό κατανάλωσης πλαστικού, το επίπεδο της πλαστικής ρύπανσης είναι υψηλό εκεί λόγω της εισαγωγής απορριμμάτων. Επιπλέον, δεν διαθέτουν αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων.

Αν και η βελτίωση των ικανοτήτων διαχείρισης είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Duncan πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στη μείωση των απορριμμάτων και στο σχεδιασμό του προϊόντος.

«Όλοι έχουμε έναν κρίσιμο ρόλο να παίξουμε σε αυτή την κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι ευρείες και φιλόδοξες παρεμβάσεις από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή προς βιώσιμες πρακτικές παραγωγής», δήλωσε ο Julien Boucher, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Earth Action.

Τα μέτρα προσαρμοσμένα στις ικανότητες κάθε χώρας θα είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να γνωρίζουν το «  πλαστικό τους αποτύπωμα» και να το παρακολουθούν στενά.

«Αν αυτό δεν συμβεί, η ημερομηνία της «Ημέρας Πλαστικής Υπέρβασης»  μπορεί να μεταφερθεί μόνο κάθε χρόνο. Εάν μπορούμε να μετρήσουμε και να αναφέρουμε τα αποτυπώματα άνθρακα μας, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για το πλαστικό; αναρωτήθηκε .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments