Τι λέει η κυβέρνηση για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον Δήμο – Ο νόμος 3852 του 2010
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Η κίνηση του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, να ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τον μητροπολιτικό δήμο της Αθήνας δεν εξέπληξε και πολλούς εντός του πολιτικού σκηνικού. Οι προθέσεις Κασιδιάρη είχαν γίνει γνωστές το προηγούμενο διάστημα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης είχαν λάβει χώρα συζητήσεις για έναν ενδεχόμενο τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, με το όλο πλαίσιο, πάντως, να είναι ξεχωριστό όσον αφορά το τί ισχύει για τις βουλευτικές εκλογές και τι για τις κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Και αυτό είναι ο νόμος 3852 του 2010 και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 236 Α. Τι ορίζει αυτό; Ότι τίθεται αυτοδίκαια σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα.
Το όλο πλαίσιο ξεκαθάρισε, άλλωστε, από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Για τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση στην προηγούμενη τετραετία κατέθεσε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, τροπολογίες, όπου ο στόχος ήταν να μην μπορεί στην πραγματικότητα ένα κόμμα να ταυτίζεται με μια εγκληματική οργάνωση. Στην πραγματικότητα να μην δίνεται η δυνατότητα μετά από απόφαση της Δικαιοσύνης -και μάλιστα με βάση τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου χρησιμοποιήθηκε το σκεπτικό των νομοθετικών αυτών παρεμβάσεων- να μην μπορεί, λοιπόν, κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί για κάποια κακουργήματα -μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο, της εγκληματικής οργάνωσης- να είναι ο τύποις ή ο εν τοις πράγμασι αρχηγός ενός κόμματος. Αυτό είχε να κάνει με την προστασία, ουσιαστικά, του Κοινοβουλίου με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και με βάση, βέβαια, τις τελικές αποφάσεις που λαμβάνει ο Άρειος Πάγος στην περίπτωση των βουλευτικών εκλογών”, σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
“Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι ο ν. 3852/2010… Υπάρχει αυτός ο νόμος, ισχύει δηλαδή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, θα εφαρμοστεί”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που υπενθύμισε πάγιες θέσεις, όπως αυτές προέκυψαν μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις που ήρθαν στο προσκήνιο.
“Εμείς αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι -και είναι και συνεπές σε σχέση μ’ αυτό το οποίο κάναμε και για τις βουλευτικές εκλογές- ότι όσο και απεχθείς και να είναι οι ιδέες κάποιων, όσο απέναντι και αν είμαστε στην πράξη σε αυτές και όσο και να τις αντιμετωπίζουμε πολιτικά, εδώ πέρα όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και αυτή που σας ανέφερα και ισχύει, που ο σκοπός είναι να αποκλείονται αυτοί οι οποίοι έχουν διαπράξει βαρύτατα και σοβαρότατα αδικήματα. Και, προφανώς, αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και όπως λέγαμε και στην περίπτωση των νομοθετικών παρεμβάσεων για τις βουλευτικές εκλογές, τότε αν θυμάστε είχαμε πει ότι δεν αποκλειόταν κάποιος για να κατέβει ο ίδιος μεμονωμένα υποψήφιος, αλλά θέλαμε να θωρακίσουμε το θεσμικό πλαίσιο και νομίζω ότι επετεύχθη αυτό, με βάση και τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ούτως ώστε να μην μπορεί, όπως είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου, ένα κόμμα να ταυτίζεται ουσιαστικά με μια εγκληματική οργάνωση. Να μην μπορούν, δηλαδή, μαχαιροβγάλτες, εν προκειμένω, να μπαίνουν στη Βουλή”, ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.
Οι “Σπαρτιάτες” και ο Κασιδιάρης
Σε χρόνο παράλληλο, συζητήσεις προκαλεί σε πολιτικό επίπεδο και ο… εμφύλιος που ξέσπασε στην κοινοβουλευτική ομάδα των “Σπαρτιατών” για τις σχέσεις με τον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη.
Η δημοσιοποίηση των προθέσεών του για τον Δήμο Αθηναίων βρήκε, αρχικά, μία πρώτη στήριξη από τον βουλευτή, Κωνσταντίνο Φλώρο, που έσπευσε να χαιρετίσει την κίνηση Κασιδιάρη. “Πιστεύω ότι εκφράζει τη μοναδική ελπίδα, για να γίνει η Αθήνα ελληνική”, ήταν η αποστροφή του, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου των “Σπαρτιατών”, Βασίλη Στίγκα.
“Εφόσον ενεργεί αυτοβούλως, οφείλω να πάρω κάποια μέτρα”, σχολίασε, ωστόσο το… πολιτικό βέρτιγκο αποκαλύφθηκε λίγη ώρα μετά… τραβώντας την… κουρτίνα των προθέσεων. Πώς έγινε αυτό; Οκτώ από τους βουλευτές των “Σπαρτιατών” τάχθηκαν στο πλευρό του Κωνσταντίνου Φλώρου ή, σε διαφορετική ανάγνωση, όσον αγορά την υποψηφιότητα Κασιδιάρη, με το δημόσιο… άδειασμα του προέδρου να… ανοίγει το καπάκι του εμφυλίου.
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας