Η εισροή ουκρανικών αυγών και πουλερικών ανησυχεί τους Ευρωπαίους
Πηγή Φωτογραφίας: ypaithros.gr
Από τον Ιούνιο του 2022, η νέα συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία απαλλάσσει τις εισαγωγές πουλερικών και αυγών από τους τελωνειακούς δασμούς με στόχο να βοηθήσει οικονομικά τη χώρα σε πόλεμο. Αυτό οδήγησε σε άνοδο στην ευρωπαϊκή αγορά.
«Τις πρώτες 24 εβδομάδες του 2023, οι κοινοτικές εισαγωγές από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 108%, συμπεριλαμβανομένου 201% για το νωπό κρέας! σημειώνει η Anvol, η διεπαγγελματική πτηνοτροφία στη Γαλλία σε δελτίο τύπου.
Κατά μέσο όρο, από 15 έως 25.000 τόνοι κρέατος πουλερικών φθάνουν κάθε μήνα από την Ουκρανία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το ίδιο και για τα αυγά: μεταξύ Ιουλίου 2022 και Απριλίου 2023, οι εισαγωγές ουκρανικών αυγών αυξήθηκαν από μερικές εκατοντάδες τόνους το μήνα σε 5.000 τόνους.
Ωστόσο, η συμφωνία αυτή, η οποία ισχύει για ένα χρόνο, ανανεώθηκε μόλις στις 6 Ιουνίου, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των κλάδων.
«Αυτή η συμφωνία είναι θανατηφόρα για τη γαλλική διατροφική κυριαρχία, ακατανόητη για τους κτηνοτρόφους και καταστροφική για τη βιομηχανία» , λυπάται ο Anvol. Ο κλάδος υπενθυμίζει ότι το πλήγμα είναι ακόμη πιο βίαιο καθώς έρχεται μετά από δύο χρόνια γρίπης των πτηνών και την υπογραφή συνθηκών ελεύθερων συναλλαγών (Mercosur, Χιλή) που θα ενθαρρύνουν τις ευρωπαϊκές εισαγωγές πουλερικών.
«Υπήρξε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα πέρυσι, επειδή είχαμε έλλειψη αυγών, λόγω της γρίπης των πτηνών. Οι εισαγωγές μας ήταν χρήσιμες. Τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα, φοβόμαστε αρνητικές επιπτώσεις για την αγορά» , εξομολογείται στην EURACTIV Loïc Coulombel, αντιπρόεδρος της CNPO (Εθνική επιτροπή για την προώθηση των αυγών).
Στη Γαλλία, ένα στα δύο κοτόπουλα που καταναλώνονται εισάγεται τώρα, είναι λίγο λιγότερο για τα αυγά (μεταξύ 15 και 20%). Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει περισσότερο από το ένα τέταρτο των φιλέτα κοτόπουλου που καταναλώνει.
Αθέμιτος ανταγωνισμός και ολιγάρχες
Για τους παίκτες του κλάδου, αυτό το άνοιγμα δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών. Λόγω του χαμηλού κόστους της φυτικής πρώτης ύλης για ζωοτροφές, του φθηνού εργατικού δυναμικού και των πιο ευέλικτων κανονισμών, η Ουκρανία παράγει κοτόπουλα δύο έως τέσσερις φορές φθηνότερα από ό,τι στην Ευρώπη.
Ενώ μια γαλλική φάρμα έχει μερικές δεκάδες χιλιάδες φτερωτά ζώα το πολύ – αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες στην Πολωνία – μπορεί να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο στην Ουκρανία, όπως στη Βραζιλία ή την Ταϊλάνδη, που είναι επίσης προμηθευτές της ΕΕ. .
“Η πυκνότητα των ωοπαραγωγών ορνίθων σε φάρμες στην Ουκρανία είναι υπερδιπλάσια από ό,τι στην Ευρώπη, μερικές ζουν σε κλουβιά που βρίσκαμε στη Γαλλία πριν από το 1995. Επομένως, υπάρχει μεγάλη στρέβλωση του ανταγωνισμού”, προσθέτει ο Loïc Coulombel , ο οποίος διευκρινίζει ότι μόνο υγειονομικά πρότυπα επιβάλλονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στην Ουκρανία (κυρίως έλεγχος της σαλμονέλας).
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι επισημαίνουν το μονοπώλιο μιας χούφτας εταιρειών χαρτοφυλακίου σε αυτούς τους τομείς στην Ουκρανία. Οι 5.000 τόνοι ουκρανικών αυγών που μεταφέρονται κάθε μήνα με φορτηγά ανήκουν σε δύο εταιρείες, την Ovostar και την Avangard, οι οποίες μοιράζονται σχεδόν δέκα εκατομμύρια όρνιθες ωοπαραγωγής σε τέσσερις τοποθεσίες στη χώρα. Για τον κ. Κουλομπέλ, «αυτές οι εξαγωγές δεν ωφελούν τον ουκρανικό λαό, μόνο δύο ολιγάρχες» .
Από την πλευρά του κρέατος, η αγορά συγκεντρώνεται στα χέρια του μοναδικού δισεκατομμυριούχου Yuriy Kosiuk και της εταιρείας του MHP.
«Η ανανέωση αυτής της συμφωνίας ισοδυναμεί με την προσφορά σε μια ενιαία βιομηχανική ομάδα πουλερικών, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και με έδρα την Κύπρο, την ευκαιρία να συνεχίσει να κατακλύζει την ευρωπαϊκή αγορά και να αναπτύξει τη δραστηριότητά της σε μια χώρα σε πόλεμο. εις βάρος της τοπικής γαλλικής και ευρωπαϊκής παραγωγής» , τονίζει ο Anvol.
Ρήτρα αμοιβαιότητας
Το ζήτημα του ουκρανικού κοτόπουλου θα μπορούσε να διαδραματιστεί στο «κλαμπ των πέντε»: Πολωνία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία – χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Πράγματι, από τη στιγμή που η Ρωσία μπλόκαρε τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, αυτά τα κράτη μέλη φοβούνται μια εισροή ουκρανικών προϊόντων μέσω των διαδρόμων αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει η ΕΕ. Ως εκ τούτου, θέλουν να διατηρήσουν την απαγόρευση εισαγωγών σιτηρών που αποφασίστηκε μονομερώς τον περασμένο Απρίλιο και να την επεκτείνουν σε άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών.
Την Τρίτη 25 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας είπε ότι το ζήτημα «πρέπει να εξεταστεί» για τους τομείς των μαλακών φρούτων και των πουλερικών, των οποίων οι εισαγωγές έχουν διπλασιαστεί, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το θέμα αφορά ολόκληρη την κοινή αγορά. Διότι όταν η Πολωνία εισάγει ουκρανικό κοτόπουλο, οδηγεί σε αύξηση των εξαγωγών της δικής της παραγωγής προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau είχε επίσης εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Συμβουλίου, τον φόβο του να δει αυτούς τους χερσαίους διαδρόμους να δημιουργούν εντάσεις στους γαλλικούς τομείς των πουλερικών και των αυγών.
Ενώ ο Υπουργός τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αλληλεγγύης έναντι της Ουκρανίας, ενώ “παραμένει σε επαγρύπνηση για τις συνέπειες της προσωρινής απελευθέρωσης του εμπορίου”, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις ζητούν να περιοριστούν οι εισαγωγές ενεργοποιώντας τη ρήτρα διασφάλισης που προβλέπεται στο εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας.
Η Anvol και η CNPO συμφωνούν στην ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας σε μια κοινή δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με την καλύτερη κατανομή των προσπαθειών και τον τερματισμό της εισροής αυτών των προϊόντων χαμηλού κόστους.
«Ζητάμε μια ρήτρα αμοιβαιότητας, δηλαδή ότι οι Ουκρανοί εφαρμόζουν τους ίδιους κανονισμούς με εμάς την Ευρώπη. Θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε », λέει ο Loïc Coulombel.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας