Κυβέρνηση και παραγωγικές επενδύσεις
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Οι αναγκαίες και απαραίτητες προσλήψεις στον τομέα υγείας αλλά και στους άλλους τομείς αιχμής του Δημοσίου, όπου υπάρχουν σημαντικά κενά, βρίσκονται κι αυτές στο στάδιο της προετοιμασίας των προκηρύξεων των σχετικών διαγωνισμών.
Αυτό που τώρα αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο είναι οι καλύτερες υπηρεσίες από το Δημόσιο, ο εκσυγχρονισμός του και η απλούστευση της εξυπηρέτησης των πολιτών με περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας.
Και, φυσικά, το μεγάλο θέμα: η δέσμευση του πρωθυπουργού να αυξήσει τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Εννοείται ότι αυτό δεν θα γίνει με νόμο, αλλά με προσπάθειες στον τομέα των επενδύσεων και της δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας, δημιουργώντας ανταγωνισμό και μισθολογικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των επιχειρήσεων για την κάλυψη των αναγκών τους σε ανθρώπινο δυναμικό.
Και αυτό γιατί, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν εμπιστευτεί και εισρεύσει στη χώρα πολλές ξένες επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της ενέργειας, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων. Όχι μόνο στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και σε παραγωγικές επενδύσεις.
Η παρέλαση διαφόρων hedge funds τα τελευταία χρόνια ήταν χρήσιμη και έχει εμβαθύνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αναπτύσσουν τις επενδύσεις τους, πραγματοποιούν τα επιθυμητά κεφαλαιακά κέρδη και στη συνέχεια πωλούν και αποχωρούν. Οι παραγωγικές επενδύσεις, όμως, μένουν εκεί από τη στιγμή που βρήκαν ένα μέρος για να επενδύσουν και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Με άλλα λόγια, το κλειδί για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και για την αλλαγή της σύνθεσης του κεφαλαίου που επιθυμεί κανείς να προσελκύσει είναι η αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι μια εγγύηση ότι ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει και πάλι η χώρα έχει επιτέλους ξεπεραστεί και ότι υπάρχει πλέον ένα φιλικό και φερέγγυο επενδυτικό κλίμα για τα θεσμικά κεφάλαια, τις πολυεθνικές εταιρείες και όλους όσοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Θεωρείται δεδομένο ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά μέχρι να το δούμε αυτό, ωστόσο, ας αφήσουμε στην άκρη κάποιες επιφυλάξεις.
Διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, η μόνη βεβαιότητα στη ζωή είναι ο θάνατος.
Οι απρόβλεπτες καταστάσεις, τα απρόβλεπτα γεγονότα και οι αρνητικές εκπλήξεις φαίνεται να είναι ο κανόνας.
Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο και την Κέρκυρα, δύο από τους πιο ζωντανούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές στο οικοσύστημα, η οικονομική ζημιά είναι κάτι που κανείς δεν είχε προβλέψει. Ωστόσο, μένει να φανεί ο αντίκτυπος που θα έχουν οι επόμενοι δύο μήνες στις τουριστικές ροές, γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ακόμη και με τις μέχρι στιγμής ακυρώσεις και την αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει η Ευρώπη στο σύνολό της λόγω των πυρκαγιών.
Ελπίζουμε το κακό να σταματήσει εδώ και το υπόλοιπο καλοκαίρι να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά γίνεται. Γιατί στα αποτελέσματα της φετινής σεζόν έχουν στηριχθεί πολλές προσδοκίες για να πετύχουμε περισσότερα έσοδα ακόμα και από το 2019, που έχει γίνει χρονιά ορόσημο. Και ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθεί εν προκειμένω η γνωστή ρήση «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός χαμογελά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας