Γεωπολιτικά

Στην Τζέντα το ουκρανικό για τη λύση – «Παρακολουθεί» η Ρωσία

Στην Τζέντα το ουκρανικό για τη λύση – «Παρακολουθεί» η Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα «φυσικά, θα παρακολουθεί τη συνάντηση» ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε ποιοι στόχοι τίθενται και τι θα συζητηθεί»

Συνομιλίες σε επίπεδο συμβούλων εθνικής ασφαλείας για το ουκρανικό θα φιλοξενήσει η Σαουδική Αραβία αυτό το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Αυγούστου. Σκοπός είναι η Ουκρανία και οι χώρες-σύμμαχοί της να πείσουν αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Βραζιλία και η Ινδία, να στηρίξουν τις προτάσεις του Κιέβου για τη λήξη του πολέμου.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, θα παραστεί ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ενώ, άγνωστο παραμένει εάν, σε αυτές τις συνομιλίες, θα συμμετάσχει και η Κίνα.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στη Τζέντα και τη συγκαλεί η Ουκρανία. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανάμεσα στις χώρες οι οποίες έχουν προσκληθεί είναι η Ινδονησία, η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Χιλή και η Ζάμπια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Νότια Αφρική έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Σε ό,τι αφορά στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμιτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα «φυσικά, θα παρακολουθεί τη συνάντηση» ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε ποιοι στόχοι τίθενται και τι θα συζητηθεί». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «κάθε προσπάθεια για την προώθηση μίας ειρηνικής διευθέτησης αξίζει θετικής αξιολόγησης» για να προσθέσει, την ίδια στιγμή, ότι «επί του παρόντος δεν βλέπουμε λόγους για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο» καθώς, «το καθεστώς του Κιέβου δεν θέλει και δεν μπορεί να θέλει την ειρήνη, όσο χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως εργαλείο στον πόλεμο της Δύσης με τη Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι συνομιλίες στη Τζέντα αποτελούν τη δεύτερη πολυμερή συνάντηση που συγκαλεί η Ουκρανία στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διευρύνει την υποστήριξη προς το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων το οποίο πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον περασμένο Δεκέμβριο με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εγγυήσεις για την πυρηνική, ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να συμπεριλάβουμε στις συνομιλίες στη Τζέντα όσο το δυνατόν περισσότερους εταίρους από τη Δύση αλλά και τον παγκόσμιο Νότο» σημείωσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Γερμάκ.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών έλαβε χώρα στην Κοπεγχάγη στη Δανία στα τέλη Ιουνίου και σε αυτόν το παρών έδωσαν αξιωματούχοι από τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Μολονότι η Κίνα είχε προσκληθεί, κανένας αξιωματούχος από το Πεκίνο δεν συμμετείχε, τελικά, στις συνομιλίες.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά του να μεσολαβήσει στον εν εξελίξει εδώ και πλέον 18 μήνες πόλεμο στην Ουκρανία. Το Ριάντ έχει στηρίξει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Παράλληλα, όμως, εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη Μόσχα σε θέματα ενεργειακής πολιτικής,

Σύμφωνα με τον Γερμάκ, η Ουκρανία ελπίζει ότι αυτή η νέα συνάντηση θα οδηγήσει τελικά στη διεξαγωγή μίας Συνόδου Κορυφής, η οποία όμως θα βασίζεται στην εκδοχή του Κιέβου για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία προϋποθέτει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments