Η Γερμανία ελπίζει στο πράσινο φως των Βρυξελλών για την επιδότηση παραγωγής υδρογόνου
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, το Βερολίνο έχει σημειώσει καλή πρόοδο στις συζητήσεις του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις για την κατασκευή σταθμών παραγωγής υδρογόνου.
Προκειμένου να απελευθερώσει το ηλεκτρικό της δίκτυο και να διασφαλίσει έναν φιλικό προς το κλίμα ενεργειακό εφοδιασμό ακόμη και όταν η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας μειώνεται, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επεκτείνει τον στόλο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που κινούνται με υδρογόνο.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, μέσω κρατικής βοήθειας. Ωστόσο, ενόψει των ποσών, η Επιτροπή πρέπει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης και να διασφαλίσει ότι η δημόσια στήριξη δεν δημιουργεί στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.
«Ένας κλιματικά ουδέτερος τομέας ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ραχοκοκαλιά της απαλλαγής από τον άνθρακα άλλων τομέων, επειδή όλοι οι άλλοι τομείς θα καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο μέλλον», τόνισε ο Robert Habeck σε δήλωση την Τρίτη (1 Αυγούστου).
Ενώ η «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ευελιξία του συστήματος και η αποθήκευση» είναι σημαντικοί πυλώνες αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, η ελεγχόμενη ενέργεια θα διαδραματίσει επίσης βασικό ρόλο «σε ορισμένες περιόδους του χρόνου» , συγκεκριμένα σε περιόδους όπου ο άνεμος και ο ήλιος πέφτουν. σπάνιος.
«Η μετατροπή και η απεξάρτηση του στόλου των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα είναι επομένως το επόμενο σημαντικό βήμα », είπε.
Οι συζητήσεις με την Επιτροπή προχωρούν
Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, οι συζητήσεις του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες κατέληξαν σε «σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο για μελλοντικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής υδρογόνου».
Ωστόσο, το υπουργείο τόνισε ότι αυτό το «σημαντικό πρώτο βήμα» δεν σημαίνει ακόμη ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα έχουν εγκριθεί επίσημα βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά μόνο ” θεσπίζει τις διασφαλίσεις για να καθοριστεί πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το Βερολίνο όσον αφορά την υποβολή προσφορών για νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρητικότητα.
Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 8,8 GW που θα πρέπει να λειτουργούν εξαρχής με υδρογόνο, επιπλέον των σταθμών 15 GW που μπορούν να λειτουργούν προσωρινά με φυσικό αέριο και οι οποίοι θα πρέπει να να συνδεθεί στο δίκτυο υδρογόνου το αργότερο έως το 2035.
Σε δεύτερο βήμα, το υπουργείο θα ξεκινήσει μια «φάση διαβούλευσης» , η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια της οποίας θα συνεχιστεί η διαδικασία κρατικής ενίσχυσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το αίτημα για κρατική ενίσχυση έρχεται επίσης στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Γερμανίας για το υδρογόνο, που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη (26 Ιουλίου).
Ενώ η στρατηγική επικεντρώνεται στις εισαγωγές από τη Δανία και τη Νορβηγία, στοχεύει επίσης στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής πράσινου υδρογόνου, το οποίο είναι πιο φιλικό προς το κλίμα, καθώς παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης, και καθορίζει τον στόχο των 10 GW ισχύος ηλεκτρόλυσης έως το 2030, διπλάσιο του στόχος 2020.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας