Η κλιματική κρίση επανασχεδίασε τα σύνορα Ιταλίας – Ελβετίας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Τα χερσαία σύνορα θεωρούνται συχνά ως σταθερά — αλλά σε ορεινές περιοχές όπως οι Άλπεις, όπου οι παγετώνες και ο μόνιμος παγετός αναδιαμορφώνουν το τοπίο, οι τοπικές αρχές μερικές φορές αναγκάζονται να ξανασχεδιάσουν χάρτες.
Στα ιταλο-ελβετικά σύνορα, ακριβώς πάνω από τον παγετώνα Theodul, οι δύο πόλεις γύρω από το εμβληματικό Matterhorn ευδοκιμούν στη σταθερή ροή τουριστών που έρχονται να επισκεφθούν την περιοχή και να κάνουν σκι στις χιονισμένες πλαγιές της όλο το χρόνο.
Από την ελβετική πλευρά, το θέρετρο του Zermatt καταγράφει υψηλότερες τουριστικές ροές από τα άλλα, ενώ το Cervinia, στην ιταλική πλευρά, τα καταφέρνει καλύτερα από τα περισσότερα ιταλικά θέρετρα.
Όμως το λιώσιμο του παγετώνα αλλάζει σταδιακά το τοπίο, ωθώντας μερικές φορές τις τοπικές αρχές να επαναπροσδιορίσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
«Ο παγετώνας έχει συρρικνωθεί στην ιταλική πλευρά. Σε ορισμένες περιοχές έχει απομείνει μόνο χώμα », λέει ο Jérôme Wigt, οδηγός βουνού στην Valle d’Aosta, την ιταλική περιοχή όπου βρίσκεται το όρος Cervin (ή Matterhorn, στα γερμανικά).
Η έκταση της τήξης του παγετώνα στην ιταλική πλευρά έχει καταστήσει αναγκαίες τις εργασίες στερέωσης, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, συνεχίζει ο κ. Wigt.
«Οι Ελβετοί θα πραγματοποιήσουν αυτό το έργο γιατί, αν και βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε ιταλικό έδαφος, είναι εκείνοι με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον », είπε στην EURACTIV στα τέλη Ιουνίου.
Καθώς τα συμφέροντα των δύο χωρών συγκλίνουν, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ομαλά. Η παρέμβαση, που πραγματοποιείται με εκσκαφείς, στοχεύει στη διατήρηση των χιονοδρομικών δραστηριοτήτων γύρω από τον παγετώνα Théodule. «Όλοι κερδίζουμε» , λένε οι ντόπιοι οδηγοί.
Η επιτροπή για τη διατήρηση των εθνικών συνόρων μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας συνεδρίασε στη Βέρνη για την τακτική σύνοδό της από τις 9 έως τις 11 Μαΐου. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην αποκατάσταση των συνόρων στην περιοχή Gray Head / Plateau Rosa και έχει συνταχθεί συμφωνία για αυτό το θέμα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τοπογραφίας Swisstopo.
Τα βήματα για την έγκριση της συμφωνίας του Μαΐου «θα ξεκινήσουν τώρα στην Ελβετία και την Ιταλία» , λέει το γραφείο, αν και δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευτεί η συμφωνία ή πότε θα δοθεί τελικά το πολιτικό πράσινο φως.
1.000 παγετώνες έχουν ήδη εξαφανιστεί
Στις αλπικές περιοχές της Ευρώπης, τα πολιτικά όρια συχνά καθορίζονται από το βουνό και συνήθως χαράσσονται κατά μήκος μιας γραμμής λεκάνης απορροής. Καθώς αυτά μετακινούνται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα σύνορα με τη σειρά τους θα πρέπει να μετακινηθούν.
«Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ταχείας τήξης των ελβετικών παγετώνων, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι θα υπάρξουν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις [διόρθωσης συνόρων] στο μέλλον», επιβεβαίωσε η Swisstopo.
Όσο για τον παγετώνα Theodul, τα κύρια αξιοθέατα είναι το Matterhorn και η δυνατότητα για σκι όλο το χρόνο, από τα θέρετρα Zermatt (1.620 μέτρα) στην ελβετική πλευρά και Cervinia (2.050 μέτρα) στην ιταλική πλευρά.
Και ενώ τα θέρετρα χαμηλότερου υψομέτρου ξεμένουν από χιόνι λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο παγετώνας Theodul προσελκύει αυξανόμενους αριθμούς σκιέρ.
Ωστόσο, η καλοκαιρινή σεζόν του 2022 ήταν μια εξαίρεση. Λόγω του λιώσιμου του παγετώνα, οι πίστες έκλεισαν για το κοινό για πρώτη φορά και άνοιξαν μόνο για τις εθνικές ομάδες σκι.
Ωστόσο, εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Zermatt και Cervinia ανέφεραν κέρδη ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι, καθώς πολλοί επισκέπτες ταξίδεψαν στην ελβετική πόλη για να θαυμάσουν το Matterhorn, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ασιάτες τουρίστες και το οποίο διαθέτει περιτυλίγματα σοκολάτας Toblerone.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας