Πολιτική

Βαθαίνει η κρίση στους Σπαρτιάτες

Βαθαίνει η κρίση στους Σπαρτιάτες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο λόγος για την αναμενόμενη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, που ήταν να γίνει «Δευτέρα ή Τρίτη», αλλά αναβλήθηκε για Πέμπτη και βλέπουμε.

Οι Σπαρτιάτες δεν γύριζαν πλάτη ποτέ, οι επίδοξοι διάδοχοί τους όμως το πάνε από… αύριο σε αύριο. Ο λόγος για την αναμενόμενη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, που ήταν να γίνει «Δευτέρα ή Τρίτη», αλλά αναβλήθηκε για Πέμπτη και βλέπουμε. Σε κάθε περίπτωση, ο Βασίλης Στίγκας είναι αντιμέτωπος με το ερώτημα αν θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς… βουλευτές! Γιατί, φαίνεται πως όταν (το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου) αποκαλούσε τον Ηλία Κασιδιάρη «το καύσιμο» πίσω από την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, δεν είχε κατανοήσει ότι ο έγκλειστος χρυσαυγίτης είχε και τα… κλειδιά του «οχήματος», το οποίο είχε προσεκτικά επιλέξει προκειμένου να βάλει τους ανθρώπους του στη Βουλή. Ο «εμφύλιος» ξεκίνησε όταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ο Κωνσταντίνος Φλώρος -βουλευτής Λάρισας- στήριξε, μιλώντας στη Βουλή, την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον δήμο Αθηναίων.

Ο κ. Στίγκας αντέδρασε ακαριαία, δηλώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του βουλευτή του και πως την επομένη θα λάμβανε μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα τον διέγραφε. Αλλά, τον πρόλαβαν οι εξελίξεις. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τον λόγο πήραν 9 βουλευτές του κόμματος -από τους 11 της συνολικής κοινοβουλευτικής του δύναμης (είναι 12 με τον πρόεδρο) – οι οποίοι εξέδωσαν κοινή δήλωση που καταδίκαζε ως «αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες» τις δηλώσεις του! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το κόμμα των «Σπαρτιατών», και οι υπόλοιποι δύο συμφωνούσαν μαζί τους, απλά δεν έβαλαν την υπογραφή τους στο κοινό κείμενο.

Ο πρόεδρος του κόμματος δεν θέλησε να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης. Ίσως εμπνευσμένος από τον Παύλο Πολάκη, ακολούθησε το δρόμο του «σας έχω». Φορώντας μια καρφίτσα με αρχαίο λακωνικό κράνος -που είναι χολιγουντιανής έμπνευσης και δεν αντικατοπτρίζει την ιστορική πραγματικότητα- δήλωσε ότι «δεν φοβάται». Αντί όμως να λάβει απόφαση, ανακοίνωσε απλώς ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη «για να επιλύσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει». Η Δευτέρα πέρασε και η Τρίτη έφτασε, αλλά η συνεδρίαση μετατέθηκε για την Πέμπτη και μένει να δούμε αν θα πραγματοποιηθεί.

Η κατάσταση είναι οριακή. Αν υποθέσουμε ότι όλοι οι βουλευτές είναι πραγματικά εναντίον του Προέδρου, θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να σχηματίσουν δική τους ομάδα βουλευτών, αφήνοντας τον Βασίλη Στίγκα «γυμνό» στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, χρειάζονται 10 βουλευτές για να σχηματιστεί μια ομάδα βουλευτών και τουλάχιστον πέντε βουλευτές για να διατηρηθεί μια ομάδα βουλευτών. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κ. Στίγκας θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Προς το παρόν, δεν έχει κανένα «έλεγχο» επί των βουλευτών, παρά μόνο το ότι μοιάζει με το κέλυφος ενός προέδρου.

Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του αμφισβητούν ότι άλλοι δύο βουλευτές που δεν υπέγραψαν την επιστολή συμφωνούν με την ομάδα των «9», γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποιοι από τους υπογράφοντες έχουν διαφορετικές απόψεις. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η επιστολή διαγραφής του Φλώρου βρίσκεται στο γραφείο του Βασίλη Στίγκα και ότι ο Φλώρος έχει ενημερώσει για την πρόθεσή του και τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το εσωτερικό ρήγμα είχε διαφανεί και προ ημερών. Όταν αιφνιδίως και χωρίς εξήγηση οι βουλευτές του κόμματος άλλαξαν στάση όσον αφορά την ψήφο τους για το νομοσχέδιο των αποδήμων. Παρότι αρχικά, κατά την διάρκεια της Επιτροπής, είχε αποφασιστεί να ψηφίσουν υπέρ, όταν εισήχθη στην Ολομέλεια αποφασίστηκε τελικά να επιλέξουν το «παρών». Αυτή η κίνηση δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με το αν τελικά υπήρξε παρέμβαση μέσα από της φυλακές Δομοκού. Άλλωστε, οι περισσότεροι βουλευτές προέρχονται από τους «Έλληνες», το μόρφωμα του Κασιδιάρη το οποίο είχε επιχειρήσει να κατέλθει στις εθνικές εκλογές, όμως βρήκε εμπόδιο στην απαγορευτική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments