Ελλάδα

Εξαπλώνεται το «κίνημα της πετσέτας»

Εξαπλώνεται το «κίνημα της πετσέτας»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που γίνονται από τους πολίτες για την αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που γίνονται από τους πολίτες για την αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών. Οι πρώτες μάχες για τα beach bar που γεμίζουν μεγάλα κομμάτια των παραλιών με ξαπλώστρες ξεκίνησαν από την Μύκονο.

Τα κινήματα των πολιτών που καταγγέλλουν την παραβατική συμπεριφορά των beach bar, προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου,   η οποία ζήτησε την πιστή εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου της ανώτατης εισαγγελικής αρχής με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες. Η εν λόγω εγκύκλιος (ΕΓΚ. 2023) με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, conditio sine qua non για το φετινό καλοκαίρι», δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2023.

Μετά από ιδιωτικές καταγγελίες, οι κάτοικοι της Πάρου προχώρησαν στη δημιουργία του “Κινήματος των κατοίκων της Πάρου για ελεύθερες παραλίες”, το οποίο μετουσιώθηκε σε σειρά από διαμαρτυρίες που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην κατάληψη των παραλιών.

Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες που ανέλαβαν οι κάτοικοι της Πάρου και άλλων νησιών για την προστασία των παραλιών τους από την κατασκευή ξαπλώστρων και αυθαίρετων beach bars έγιναν συμβολικά γνωστές ως «Κίνημα Πετσέτας».

Το «κίνημα της πετσέτας» αντιπροσωπεύει την κανονικότητα του παρελθόντος, όταν το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια πετσέτα για να μπει κανείς στη θάλασσα και να πιει έναν καφέ στην παραλία δίπλα στο κύμα.

Τα παράπονα των μελών αυτού του κινήματος στην Πάρο οδήγησαν σε αντιδράσεις του δημάρχου της Πάρου, Μάρκου Κωβαίου. Ο δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος δήλωσε ότι “οι παραλίες ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών”, αναφερόμενος στους συγκεκριμένους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύονται κάθε τρία χρόνια και διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των παραλιών, της Κτηματικής Εταιρείας και του δήμου.

‘Υπάρχουν πολλές μεγάλες παραλίες που είναι δωρεάν. Ορισμένες παραλίες είναι πολύ καλές, αλλά άλλες χρησιμοποιούνται αυθαίρετα από επιχειρηματίες. Είπε ότι η μόνη ευθύνη του δήμου είναι να συγκεντρώσει τα έγγραφα που θα γίνουν συμβάσεις που θα υπογραφούν από την Κτηματική Υπηρεσία του κράτους μέχρι τον Ιούνιο.

Ο δήμαρχος Πάρου μίλησε για την υποστελέχωση της υπηρεσίας και το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο δημοτικοί αστυνομικοί που ελέγχουν όλες τις τουριστικές παραλίες. Θέλοντας να υποβαθμίσει το πρόβλημα, ο δήμαρχος είπε ότι αυθαιρεσίες παρατηρούνται μόνο σε συγκεκριμένες παραλίες και ότι ως δήμαρχος έχει στείλει καταγγελία στον εισαγγελέα της Εισαγγελίας Σύρου.

Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε ότι η ασυδοσία είναι διάχυτη. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας μπορεί να απαιτήσει ό,τι θέλει. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, πολύ περισσότερο δεν έχουν υποστεί συνέπειες.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι «υπήρξαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου οι παραλίες έχουν καταληφθεί κατά 100% χωρίς να υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο άδειας. Πρόκειται για παραλίες που επισκεφθήκαμε σε δύο πρόσφατα ταξίδια».

Όσο για το αν οι προσπάθειες αυτές είναι γνωστές στις αρχές, ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, αποκάλυψε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει υποβληθεί αίτημα που υπογράφεται από δύο άτομα. 200 πολίτες απευθύνθηκαν στο δήμο, το κτηματομεσιτικό γραφείο, την εισαγγελία και τη λιμενική αρχή, ζητώντας να πράξουν ό,τι είναι νόμιμο στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται με το παρόν έγγραφο, τα μέλη του «Κινήματος Πετσέτες», όπως έγινε γνωστό μέσα από την κινητοποίηση, επισυνάπτουν ένα ογκώδες έγγραφο που καταγράφει ονομαστικά δεκάδες κατάφωρες παραβιάσεις στις παραλίες.

Όσο για το πώς αντέδρασε ο δήμος Πάρου στα αιτήματα των πολιτών, δήλωσαν ότι «το κίνημά μας υπονόμευσε την εξουσία του δήμου, αναγκάζοντάς μας να βγούμε στους δρόμους και στις παραλίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments