Κόσμος

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη;

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη;

Πηγή Φωτογραφίας: infogomon politics

Ο Νίγηρας τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το 25% του ουρανίου της

Ο Νίγηρας τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το 25% του ουρανίου της. Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα προκάλεσε ανησυχίες πως η χώρα που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της Δύσης στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, θα μπορούσε να αλλάξει πλεύση και να βρεθεί στην ρωσική αγκαλιά. Η απομάκρυνση του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μπαζούν, καταδικάστηκε άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και από χώρες της Αφρικής. Οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει κανείς να προβλέψει αν ο Νίγηρας θα αλλάξει πορεία.

«Ξέρουμε ότι η Βάγκνερ ενδιαφέρεται να αυξήσει την επιρροή της στη Δυτική Αφρική. Περιμένουμε επίσης πως το νέο στρατιωτικό καθεστώς, εάν παραμείνει στην εξουσία, θα ψάξει για διαφορετικούς συμμάχους και ίσως μπει στον πειρασμό να οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι μία πιθανότητα πως ίσως αλλάξει η συμμαχία και η Ρωσία να επεκτείνει την επιρροή της δική και της Βαγκνερ στην περιοχή. Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σοβαρή ανησυχία που είναι αρκετά χρήσιμη να χρησιμοποιηθεί σε μία ενδεχόμενη διαπραγμάτευση» λέει ο Ζαν Ερβ Ζεζεκέλ, διευθυντής της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ανησυχίες για τις συνέπειες του πραξικοπήματος στην εισαγωγή ουρανίου για την τροφοδότηση των ευρωπαϊκών πυρηνικών σταθμών. Ο Νίγηρας εξάλλου είναι η 7η μεγαλύτερη χώρα στην παραγωγή ουρανίου.

Δεδομένης της θέσης του στην παγκόσμια παραγωγή, ο Νίγηρας τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν με το 25% των αποθεμάτων της. Μόνο η Γαλλία εισάγει σχεδον το 10% του ουρανίου της από την αφρικανική χώρα. Το ερώτημα είναι πόσο σοβαρό πρόβλημα μπορεί να προκληθεί.

«Η Γαλλία ήταν πολύ πιο εξαρτημένη από του ουράνιου του Νίγηρα στο παρελθόν, σε σχέση με τώρα. Έγινε μία διαφοροποίηση στην πρόσβαση ουρανίου παγκοσμίως, με την ένταξη του Καναδά και του Καζακστάν. Άρα πρόκειται για μία αγορά πολύ διαφορετική από ότι 20 ή 30 χρόνια πριν. Είναι μεν σημαντική παραγωγός χώρα, αλλά όχι ζωτικής σημασίας, όπως ήταν στο παρελθόν» λέει ο Ζαν Ερβ Ζεζεκέλ.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο στρατός θα παραμείνει στην εξουσία του Νίγηρα, γιατί μόνο σίγουρο δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή.

«Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα επιστροφής του προέδρου Μπαζούμ. Θα είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι δηλαδή το πιο πιθανό σενάριο, αλλά μέχρι στιγμής είναι το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται οι διεθνείς παράγοντες. Πολλοί παίκτες στη διεθνή κοινότητα και ακόμα και η Ρωσία πιέζουν για την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου στην εξουσία. Αλλά εάν αυτή η εξωτερική πίεση δεν συνδυαστεί με την εντός της χώρας τάση, τόσε φοβάμαι ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα» τονίζει ο Ζαν Ερβ Ζεζεκέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments