Πολιτική

Κρίσιμο ΚΥΣΕΑ με ατζέντα πυρασφάλεια, μεταναστευτικό και πρόγραμμα «Αίγις»

Κρίσιμο ΚΥΣΕΑ με ατζέντα πυρασφάλεια, μεταναστευτικό και πρόγραμμα «Αίγις»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε για δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε για δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με βάση πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκε το πλάνο αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και τα συνολικότερο πλαίσιο που αφορά στα σχέδια πυρασφάλειας. Στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μπήκε και η πορεία υλοποίησης του προγράμματος πολιτικής προστασίας «Αίγις» για το οποίο ζητούμενο είναι η επιτάχυνση των δράσεων και των προμηθειών σε πόρους και μέσα που προβλέπει.

Το θέμα της μετανάστευσης τέθηκε επίσης στη συνεδρίαση, όπου παρουσιάστηκαν πρόσφατα στοιχεία και μια επισκόπηση των εκκρεμών ζητημάτων για το μέλλον.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, αξιολογήθηκε και η πρόοδος της έρευνας για το περιστατικό κατά το οποίο επλήγη από πυρκαγιά η βάση πυρομαχικών της 111ης Μοίρας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να υποβληθεί σχετική έκθεση που θα ετοιμάσουν επικεφαλείς και των τριών όπλων που διεξάγουν τη δεύτερη φάση της επιθεώρησης.

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, η διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και η επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας ”ΑΙΓΙΣ”», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Πρωθυπουργός το πρωί σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Good Morning Britain» του συνδρομητικού καναλιού ITV της βρετανικής τηλεόρασης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπεραμύνθηκε της εθνικής πολιτικής: «Έχουμε υιοθετήσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τις ροές μεταναστών που φτάνουν στα νησιά μας, κατά περισσότερο από 80%».

Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών: «Ταυτόχρονα, έχουμε διασώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά έχουμε επικεντρωθεί πραγματικά στο να διασφαλίσουμε ότι θα τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών, εκείνων που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους προσφέροντάς τους κάτι που «πουλούν» ως ασφαλές, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει σε τραγωδία».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υποστηρικτής της συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης επισημαίνοντας εκ νέου την έμφαση που πρέπει να δοθεί :  «στην εξάλειψη των διακινητών, οι οποίοι θησαυρίζουν επωφελούμενοι από τον πόνο απεγνωσμένων ανθρώπων. Έχω παράλληλα πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από εργάτες γης στον αγροτικό κλάδο. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα νόμιμες οδούς για να έρθουν και να το πράξουν»

Ξεκαθάρισε όμως ότι: «Θέλουμε όμως να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους. Δεν θέλουμε οι διακινητές να υπαγορεύουν τη μεταναστευτική μας πολιτική. Και φυσικά, αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments