Διεθνή

Η Ρωσία χτύπησε ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη – Άλμα 4% στην τιμή του σιταριού

Η Ρωσία χτύπησε ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη – Άλμα 4% στην τιμή του σιταριού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Νέες επιθέσεις κατά λιμανιών της Ουκρανίας, μέσω των οποίων εξάγεται μέρος των σιτηρών της χώρας, εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Τετάρτης η Ρωσία, εκτινάσσοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Νέες επιθέσεις κατά λιμανιών της Ουκρανίας, μέσω των οποίων εξάγεται μέρος των σιτηρών της χώρας, εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Τετάρτης η Ρωσία, εκτινάσσοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Στο στόχαστρό της βρέθηκε και το λιμάνι Ιζμαήλ στην ενδοχώρα, κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, εξέλιξη που καταδεικνύει την αυξανόμενη επιθετικότητα της Μόσχας, στην προσπάθειά της να μπλοκάρει εκ νέου τις ουκρανικές εξαγωγές.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα σιλό σιτηρών στο λιμάνι Ιζμαήλ, στην περιοχή της Οδησσού, υπέστη ζημιές, όπως μεταδίδει το Reuters. “Τα ουκρανικά σιτηρά μπορούν να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”, έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων X, (πρώην Twitter).

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη της περιοχής της Οδησσού Όλεγκ Κίπερ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο οποίος δημοσίευσε πολλές φωτογραφίες που δείχνουν τα συνεργεία της πυροσβεστικής να προσπαθούν να σβήσουν μια φωτιά σε ένα πολυώροφο κτίριο δίπλα σε ένα ποτάμι.

“Δυστυχώς, υπάρχουν ζημιές”, δήλωσε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω Telegram. “Οι πιο σημαντικές σημειώθηκαν στα νότια της χώρας. Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν για άλλη μια φορά σε λιμάνια, στα σιτηρά, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Πηγή του κλάδου επιβεβαίωσε επίσης ότι κύριος στόχος της επίθεσης ήταν το λιμάνι του Ιζμαήλ, ενώ χαρακτήρισε το μέγεθος των ζημιών ως “σοβαρό”.

Η εισαγγελία της Ουκρανίας, επίσης, δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν έναν ανακριτή για εγκλήματα πολέμου να βρίσκεται έξω από ένα ερειπωμένο κτίριο και τουλάχιστον δύο κατεστραμμένα σιλό με σιτάρι να έχουν υποστεί ζημιές.

Το λιμάνι του Δούναβη έχει λειτουργήσει ως κύρια εναλλακτική οδός εξόδου των σιτηρών από την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία επέβαλε εκ νέου τον de facto αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας στα μέσα Ιουλίου.

Νέα αύξηση των τιμών του σιταριού

Μετά την επίθεση σήμερα τα ξημερώματα, οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν με το συμβόλαιο Wv1 στο Chicago Board of Trade να εκτινάσσεται κατά 4%, εγείροντας εκ νέους τις ανησυχίες ότι ενδεχομένως αποκλεισμός της Ουκρανίας από τις αγορές θα πλήξει τις προμήθειες σιτηρών, καθώς η χώρα είναι ένας από κορυφαίους εξαγωγείς τροφίμων στον πλανήτη.

Οι τιμές των τροφίμων άλλωστε υφίστανται ανοδικές πιέσεις από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και ξεκίνησε σφοδρές επιθέσεις κατά ουκρανικών αγροτικών και λιμενικών υποδομών πριν από δύο εβδομάδες.

Το λιμάνι Ιζμαήλ, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο της Μόσχας. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν πλήξει το λιμάνι και στα τέλη Ιουλίου, καταστρέφοντας μια αποθήκη σιτηρών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Μόσχα έπληξε 26 λιμενικές εγκαταστάσεις, πέντε πολιτικά πλοία και 180.000 τόνους σιτηρών σε εννέα ημέρες, από τότε που εγκατέλειψε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Η Μόσχα είπε ότι οι επιθέσεις είναι αντίποινα για το ουκρανικό χτύπημα σε γέφυρα που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να τροφοδοτεί τον κατοχικό στρατό της στη νότια Ουκρανία.

“Ο εχθρός… προσπαθεί να καταστρέψει τα ουκρανικά σιτηρά, επιτίθεται σε βιομηχανικές και λιμενικές υποδομές. Δυστυχώς, υπάρχουν χτυπήματα, δυστυχώς το σιλό υπέστη ζημιά και ξέσπασαν πυρκαγιές στο σημείο”, δήλωσε ο Σέρχι Μπράτσουκ, εκπρόσωπος του Ουκρανικού Εθελοντικού Στρατού του Νότου, των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

“Η Ρωσία προσπαθεί να αποκόψει την Ουκρανία από τη μελλοντική συμφωνία για τα σιτηρά και, το πιο σημαντικό, να εκτοπίσει στρατηγικά τη χώρα μας από την παγκόσμια αγορά τροφίμων”, πρόσθεσε.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στον ποταμό Δούναβη αντιπροσώπευαν περίπου το ¼ των εξαγωγών σιτηρών της χώρας προτού η Ρωσία αποσυρθεί από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, αλλά έκτοτε έχουν καταστεί η κύρια οδός εξαγωγών, με σιτηρά να φορτώνονται σε φορτηγίδες και να αποστέλλονται στο λιμάνι Κωνστάντσα της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσας προκειμένου να διαμετακομιστούν εν συνεχεία στις διεθνής αγορές.

Την Κυριακή, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλά ξένα φορτηγά πλοία έφτασαν απευθείας στο λιμάνι Ιζμαήλ, για πρώτη φορά μετά τη λήξη της συμφωνίας για τα σιτηρά, σε μια εξέλιξη που εκλήφθηκε ως σπάσιμο του αποκλεισμού από τη Ρωσία.

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

Τα Ηνωμένα Έθνη, εν τω μεταξύ, έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης και πείνας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και της απειλής της Μόσχας ότι θα αντιμετωπίζει τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Το Κίεβο από τη μεριά του, έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι τα πλοία θα επιστρέψουν ούτως ή άλλως, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.

Ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της συμφωνίας στα μέσα Ιουλίου, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για τον συγκεκριμένο μήνα μειώθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με σχόλια αναλυτών την Τρίτη.

Εκφράζονται δε ανησυχίες ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments