Policy Briefs

Ο Πάπας εκφράζει τη λύπη του για την «έλλειψη θαρραλέων οδών ειρήνης»

Ο Πάπας εκφράζει τη λύπη του για την «έλλειψη θαρραλέων οδών ειρήνης»

Πηγή Φωτογραφίας: protothema.gr

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη λύπη του για την «έλλειψη θαρραλέων οδών ειρήνης» στην Ευρώπη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας στη Γηραιά Ήπειρο το ρόλο της ως «γεφυροποιού» στην αρχή μιας πενθήμερης επίσκεψης στην Πορτογαλία.

«Κοιτάζοντας με στοργή την Ευρώπη και το πνεύμα του διαλόγου που τη χαρακτηρίζει, θα μπορούσε κανείς να τη ρωτήσει: προς τα πού πλέετε, αν δεν προτείνετε διαδρομές ειρήνης, δημιουργικούς τρόπους για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία […]; », είπε ο 86χρονος Πάπας κατά την πρώτη του ομιλία προς τις αρχές και το διπλωματικό σώμα στο πολιτιστικό κέντρο του Μπελέμ.

«Πλέουμε στον ωκεανό της ιστορίας σε ταραχώδεις καιρούς και αισθανόμαστε την έλλειψη θαρραλέων διαδρομών ειρήνης» , εξέφρασε τη λύπη του ο Αργεντινός Καθολικός, ο οποίος ζητούσε συνεχώς να φιμωθούν τα όπλα στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε μια πόλη όπου τα ορόσημα για την πρόοδο της ευρωπαϊκής κοινότητας είναι «χαραγμένα», με συγκεκριμένα την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2007, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας υπενθύμισε το «ευρωπαϊκό όνειρο μιας πολυμέρειας ευρύτερης από το δυτικό μόνο πλαίσιο» για «κατάληψη τα παραμικρά σημάδια χαλάρωσης και διάβασμα ανάμεσα στις πιο στριμμένες γραμμές» .

«Η Ευρώπη, η πραγματική, αυτή είναι που χρειάζεται ο κόσμος: χρειάζεται τον ρόλο της ως γεφυροποιού και ειρηνοποιού στο ανατολικό τμήμα της, στη Μεσόγειο, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή», είπε .

Ο Πάπας έχει μιλήσει ενάντια στις μάστιγες που πιστεύει ότι αποδυναμώνουν τη Δύση, όπως οι μεταναστευτικές πολιτικές, η δημογραφική κρίση, η ευθανασία ή το εμπόριο όπλων.

«Πού πλέετε, Ευρώπη και Δύση, με την απόρριψη των ηλικιωμένων, τα τείχη με τα συρματοπλέγματα, τις τραγωδίες στη θάλασσα και τις άδειες κούνιες; Πού θα πάτε αν, μπροστά στον πόνο της ζωής, προσφέρετε βιαστικές και λανθασμένες θεραπείες, όπως η εύκολη πρόσβαση στο θάνατο, μια εύκολη λύση που μοιάζει γλυκιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο πικρή από τα νερά της θάλασσας;», υποστήριξε.

«Και σκέφτομαι τόσους περίπλοκους νόμους για την ευθανασία», πρόσθεσε καθώς η Πορτογαλία υιοθέτησε νόμο τον Μάιο που διέπει τον «ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο», εντάσσοντας έτσι τη χούφτα των ευρωπαϊκών χωρών. που νομιμοποίησαν την ευθανασία ή υποβοηθούν την αυτοκτονία, με αυτές της Μπενελούξ ή τη γειτονική Ισπανία.

Ευαίσθητος στο θέμα της οικολογίας, ο Φρανσουά ασχολήθηκε επίσης με την πρόκληση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ ο πλανήτης μόλις γνώρισε τον πιο ζεστό μήνα Ιούλιο που έχει υπάρξει ποτέ.

«Οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται και, από τα βάθη τους, ανεβαίνει στην επιφάνεια η ασχήμια με την οποία έχουμε μολύνει το κοινό μας σπίτι. Μετατρέπουμε αυτές τις μεγάλες αποθήκες ζωής σε πλαστικές χωματερές», θρήνησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments