Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Ενεργοποιεί ξανά τον Παγκόσμιο Άτλαντα Πυρκαγιών
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Μια αναβαθμισμένη έκδοση του Παγκόσμιου Άτλαντα Πυρκαγιών, που παρέχει λεπτομερή ανάλυση των πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο, ενεργοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών στις χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αλγερία, Τυνησία και Καναδάς.
Τι προσφέρει ο Παγκόσμιος Άτλας Πυρκαγιών (World Fire Atlas); Μια εικόνα της κατανομής των πυρκαγιών σε εθνική και σε παγκόσμια κλίμακα. Μέσω διαδραστικού πίνακα, οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τη συχνότητα των πυρκαγιών μεταξύ των χωρών, καθώς και να αναλύσουν την εξέλιξη των πυρκαγιών με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Άτλας χρησιμοποιεί νυχτερινά δεδομένα από το ραδιόμετρο θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και της ξηράς (SLSTR) του δορυφόρου Copernicus Sentinel-3A. Λειτουργώντας σαν ένα θερμόμετρο στον ουρανό, ο αισθητήρας μετρά τη θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία για να λάβει τη θερμοκρασία των χερσαίων επιφανειών της Γης, η οποία χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των πυρκαγιών.
Ακόμα και αν ο Άτλας δεν μπορεί να εντοπίσει όλες τις πυρκαγιές, λόγω περιορισμών του δορυφόρου και της κάλυψης από σύννεφα, είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικός από μήνα σε μήνα και από έτος σε έτος.
Τα στοιχεία του Άτλαντα δείχνουν κατά την τελευταία επταετία σημαντικό αριθμό πυρκαγιών στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία, με τον υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών να σημειώνεται στην Πορτογαλία τον Αύγουστο του 2016 και τον Οκτώβριο του 2017. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) φέτος (μέχρι τις 29 Ιουλίου 2023) είχαν καεί ήδη περισσότερα από 234.516 εκτάρια γης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, στον Καναδά σημειώθηκαν 11.598 πυρκαγιές μόνο κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, αριθμός αυξημένος κατά 705% σε σύγκριση με τις πυρκαγιές που εντοπίστηκαν την ίδια περίοδο των προηγούμενων έξι ετών. Ήδη περισσότερα από δέκα εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν καεί.
«Η επαναλειτουργία του Παγκόσμιου Άτλαντα Πυρκαγιών αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για τις Αρχές, τους ερευνητές και τους οργανισμούς να βελτιώσουν την κατανόηση των πυρκαγιών παγκοσμίως. Αξιοποιώντας αυτό τον ολοκληρωμένο πόρο, μπορούν να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών σε παγκόσμια κλίμακα», δηλώνει ο Ολιβιέ Αρινό από την ESA.
Ο Άτλας λειτούργησε αρχικά το 2019, οπότε υποστήριξε τόσο τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, όσο και τους πυροσβέστες. Σήμερα αναβαθμίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και παρέχει δεδομένα σχετικά με τα περιστατικά πυρκαγιών από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι σήμερα. Νέα δεδομένα από τον δορυφόρο θα προστεθούν τον Δεκέμβριο του 2023.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας