Nέα της αγοράς

Ουράνιο: Πώς επηρεάζει τις τιμές το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Ουράνιο: Πώς επηρεάζει τις τιμές το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Πηγή Φωτογραφίας: Infognomon Politics

Ο Νίγηρας αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο παραγωγό του ραδιενεργού μετάλλου παγκοσμίως και τον δεύτερο σημαντικότερο προμηθευτή της ΕΕ

Ελαφρώς ανοδικά κινείται η τιμή του oυρανίου μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον Νίγηρα. Οι εργασίες εξόρυξης στη χώρα που αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο παραγωγό του ραδιενεργού μετάλλου παγκοσμίως συνεχίζονται, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές ενδέχεται να πάρουν την ανιούσα τις επόμενες εβδομάδες.

Η τιμή spot του ουρανίου σκαρφάλωσε στα 56,25 δολάρια ανά λίβρα τη Δευτέρα από 56,15 δολάρια μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς UxC. Την Πέμπτη βρισκόταν στα 56,23 δολάρια ανά λίβρα.

Πώς θα κινηθούν οι τιμές Συνολικά την τελευταία τριετία η τιμή του ουρανίου, που χρησιμοποιείται τόσο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας όσο και σε εφαρμογές για την θεραπεία του καρκίνου, έχει τριπλασιαστεί. Ακόμα, όμως, δεν πλησιάζει την κορυφή των 140 δολαρίων ανά λίβρα που άγγιξε το 2007.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Al Jazeera ο Ben Godwin, επικεφαλής ανάλυσης της Prism Political Risk Management με έδρα το Λονδίνο, τα τρέχοντα γεγονότα στον Νίγηρα, χώρα που παράγει το 4% των παγκόσμιων ποσοτήτων ουρανίου, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Διαδηλωτές υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα. Το χαρτοπανό αναφέρει: «Εμείς, ο κυρίαρχος λαός του Νίγηρα, απαιτούμε την άμεση παύση της εκμετάλλευσης του ουρανίου μας. Ζήτω το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διαφύλαξη της Πατρίδας, ζήτω ο Νίγηρας»

«[Το πραξικόπημα] είναι σίγουρα ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, ιδίως καθώς οι αγορές ουρανίου είναι πολύ, πολύ σφιχτές», είπε. «Η ζήτηση αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και φέτος είδαμε την τιμή spot του ουρανίου να αυξάνεται κατά σχεδόν 40% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Η γαλλική εταιρεία πυρηνικών καυσίμων Orano, η οποία διαχειρίζεται ορυχεία ουρανίου στη δυτικοαφρικανική χώρα, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δραστηριότητές της συνεχίζονται παρά τα σχέδια της Γαλλίας να εκκενώσει τους πολίτες της από τον Νίγηρα και να περικόψει τη βοήθεια που παρέχει στη χώρα. Το 99% του προσωπικού της στη χώρα είναι υπήκοοι του Νίγηρα, δήλωσε η Orano.

Βασικός προμηθευτής της ΕΕ Ένας από τους λόγους για τους οποίους η τιμή spot του ουρανίου έχει μεταβληθεί ελάχιστα, είναι ότι η Orano πωλεί ουράνιο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της UxC μιλώντας στο Reuters, «ένα γεγονός όπως αυτό θα μπορούσε να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να διεισδύσει στην ψυχολογία της αγοράς. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για ανοδικές κινήσεις στην τιμή του ουρανίου, δεδομένης της συνολικής στενής ισορροπίας προσφοράς/ζήτησης στο ουράνιο αυτή τη στιγμή.»

Από την πλευρά του ο πυρηνικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρατόμ, ανέφερε την Τρίτη ότι δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη σε περίπτωση που ο Νίγηρας διακόψει τις παραδόσεις ουρανίου, επειδή οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο μπλοκ έχουν αποθέματα που επαρκούν για τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο Νίγηρας αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή ουρανία της ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του 2022.

Η θέση της Κίνας Στο ζήτημα του ουρανίου του Νίγηρα αναφέρονται και κινεζικά ΜΜΕ, με τους Global Times να σημειώνουν ότι η κρίση στον Νίγηρα δεν θα επηρεάσει τις εγχώριες προμήθειες της Κίνας. «Η Κίνα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης σε αυτό το μέταλλο και πιστεύω ότι η χώρα θα προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τις πηγές εισαγωγής», δήλωσε την Πέμπτη στους Global Times ο Wu Chenhui, ανεξάρτητος αναλυτής της βιομηχανίας.

Κινέζοι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι, με το ουράνιο να χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο ανταγωνισμός για την προμήθειά του θα ενταθεί όσο ο πλανήτης στρέφεται προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, το 2020 ο Νίγηρας διέθετε 420.000 τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων ουρανίου, τα πέμπτα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments