Σε νέο ιστορικό υψηλό ανήλθε τον Ιούλιο ο αριθμός ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σύμφωνα με τη τελευταία απολογιστική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οφειλέτες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να στρέφονται προς τον μηχανισμό για την ρύθμιση των εκρεμμοτήτων τους, καθώς έχει αναδειχτεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου παρέχοντας λύση σε χιλιάδες πολίτες.
Όπως αναφέρει η αρμόδια Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μόνο το μήνα Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 931 επιπλέον επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, ενώ 3.727 πολίτες κατάθεσαν νέες αιτήσεις ευρισκόμενοι σε διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων προς υποβολή, και 2.291 βρίσκονται ήδη στοστάδιο της οριστικής υποβολής.
Με βάση και τις επιδόσεις του τελευταίου μήνα, οι συνολικές επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών μέχρι και τον Ιούλιο ανέρχονται σε 7.257, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,65 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται πως η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 76%, με το συνολικό ποσό διαγραφής να ανέρχεται σε 782,92 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τα ζητήματα που αφορούν στο ιδιωτικό χρέος συνιστούν μία από τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη προωθώντας τη νομοθετική ρύθμιση για τους servicers, που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων, για τηντήρηση και παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες αλλά και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
Συνακόλουθα, και το εργαλείο του εξωδικαστικού σχεδιάζεται να υποστεί αλλαγές, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, καθώς μελετώνται νέες βελτιώσεις ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, αναφέρουν, πως η προώθηση των αλλαγών επί του εξωδικαστικού είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει μετά από την ΔΕΘ, που πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία από την έκθεση του ΥΠΕΘΟ
Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση με το 45% των συνολικών οφειλών (9 δισ. ευρώ).
Πηγή: insider.gr