Ευρωζώνη: Στο -3,4% ο πληθωρισμός στην χονδρική – Πτώση 8,1% στην Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: capital.gr
Νέα περαιτέρω υποχώρηση εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι αμβλύνονται σταδιακά οι πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,4% τον Ιούνιο μετά τη μείωση κατά 1,9% του Μαΐου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ήταν για μικρότερη πτώση κατά 3,1%.
Σε επίπεδο ΕΕ η μείωση των τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 2,4% ετησίως.
Παρομοίως, σε σχέση με ένα μήνα πριν οι τιμές στην ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 0,4%, επίσης ταχύτερα από τη μείωση κατά 0,2% που έβλεπε η αγορά, μετά την κατακόρυφη πτώση κατά 1,9% μηνιαίως που είχαν εμφανίσει τον Μάιο.
Το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης του δείκτη οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση των τιμών της ενέργειας, που ήταν μειωμένες κατά 16,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Στα ενδιάμεσα αγαθά μειώθηκαν κατά 2,7% από πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν κατά 5,2% στα κεφαλαιουχικά, κατά 5,9% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 8,9% για τα μη διαρκή.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, σε δομικό επίπεδο, εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τιμών τις ενέργειας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,5% ετησίως.
Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές παραγωγού ήταν μειωμένες κατά 0,7% για ενδιάμεσα αγαθά και κατά 0,5% για την ενέργεια, ενώ παρέμειναν αμετάβλητες στα διαρκή και μη καταναλωτικά αγαθά και αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% για τα κεφαλαιουχικά.
Έτσι, ο δομικός δείκτης παραγωγού ήταν μειωμένος κατά 0,3% σε σχέση με ένα μήνα πριν.
Σε επίπεδο χωρών, η μεγαλύτερη πτώση ήταν στην Ιρλανδία όπου οι τιμές παραγωγού ήταν μειωμένες κατά 17,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στο Βέλγιο κατά 12,4% και στην Βουλγαρία κατά 11,4%.
Αντίθετα, στην Ουγγαρία εμφάνισαν θηριώδη αύξηση κατά 29,5% ετησίως, στην Σλοβακία κατά 18,2% και στην Σλοβενία κατά 7,2%.
Στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού έπεσαν τον Ιούνιο κατά 8,1% από πέρυσι αλλά αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Μάιο.
Το σχόλιο σας