Policy Briefs

Η Ε.Ε. αυστηροποιεί τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Η Ε.Ε. αυστηροποιεί τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη (3 Αυγούστου) ότι θα ενισχύσει τις κυρώσεις της κατά της Λευκορωσίας λόγω της υποστήριξής της προς τη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιμηκύνοντας τη μαύρη λίστα και περιορίζοντας τις εξαγωγές, ιδίως για τεχνολογίες που προορίζονται για drones.

Αυτές οι νέες κυρώσεις, που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους Είκοσι Επτά, στοχεύουν να «εγγυηθούν ότι οι ρωσικές κυρώσεις δεν μπορούν να παρακαμφθούν μέσω της Λευκορωσίας», στοχεύοντας «άκρως ευαίσθητα» αγαθά και τεχνολογίες , εξήγησε η Επιτροπή.

Έτσι, ενισχύουν την απαγόρευση εξαγωγής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και εξαρτημάτων και τεχνολογιών που ενδεχομένως προορίζονται για την αεροπορία και τη διαστημική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής drones.

Σε αυτούς τους τομείς, η ΕΕ είχε στόχο να ευθυγραμμίσει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με το ευρωπαϊκό καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ΕΕ θα περιορίσει επίσης τις εξαγωγές στη Λευκορωσία αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης (πολιτικών και στρατιωτικών) καθώς και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για τον πόλεμο της: συσκευές ημιαγωγών, ηλεκτρονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα, κατασκευή και δοκιμές, οπτικά εξαρτήματα κ.λπ.

Αυτές οι νέες κυρώσεις παραμένουν κάτω από τις συστάσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ οι προτάσεις του οποίου «  παραμένουν στο τραπέζι » για μεταγενέστερη αυστηροποίηση, υπογράμμισε η Κομισιόν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments