Policy Briefs

Ο Μακρόν προσάπτει διγλωσσία στην αντιπολίτευση

Ο Μακρόν προσάπτει διγλωσσία στην αντιπολίτευση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά είναι «διφορούμενες ως προς την Ευρώπη» καθιστώντας τις ακατάλληλες να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του 2024, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Δέκα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024, και ενώ η εκστρατεία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει ήδη να ενισχύσει την αξιοπιστία του ως φιλοευρωπαϊκής φιγούρας ανάμεσα στα γαλλικά πολιτικά κόμματα που χαρακτηρίζονται από ευρωσκεπτικισμό, όπως εξηγεί στη Figaro . Magazine σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η Μαρίν Λεπέν, της οποίας το κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) συμμετέχει με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «ήταν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρώπη και το ευρώ» , υπενθύμισε αρχικά ο κ. Μακρόν., κατηγορώντας την ότι «προκαλεί την Ευρώπη». και να είναι «εθνικίστρια» .

Όσο για τον «ομόλογό» του από την αριστερή La France Insoumise (LFI), Ζαν – Λυκ Μελανσόν, ένας επί μακρόν ευρωσκεπτικιστής, «είναι υπέρ της μη εφαρμογής των [ευρωπαϊκών] Συνθηκών, κάτι που είναι αστείο, διαφορετικά είναι να βγούμε από την Ε.Ε. », εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο, ο κ. Μακρόν προσπαθεί να διακριθεί με τον ευρωπαϊσμό του, βεβαιώνοντας ότι θα ήταν έτοιμος να πολεμήσει ενάντια στην «άνοδο των άκρων» και να υπερασπιστεί «τη μεγάλη φωνή» της Γαλλίας εντός της Ένωσης.

Σε αυτή τη συνέντευξη με τον Γάλλο πρόεδρο, το περιοδικό Le Figaro προσπάθησε να κάνει έναν απολογισμό των «εκατό ημερών κατευνασμού» που διατάχθηκε από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι ελπίδες για επιστροφή στην ηρεμία μετά τους μήνες διαμαρτυρίας που ακολούθησαν την υιοθέτηση αυτής της μεταρρύθμισης διαψεύστηκαν μετά το θάνατο του νεαρού Nahel, ηλικίας 17 ετών, που πυροβολήθηκε από την αστυνομία στις 27 Ιουνίου, γεγονός που πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια νέα «πολιτική πρωτοβουλία»

Σε μια περαιτέρω προσπάθεια σταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης, ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε μια «μείζονα πολιτική πρωτοβουλία» πριν από το τέλος του μήνα. Η τελευταία θα συνίστατο στην «προσέγγιση όλων των γυναικών και ανδρών καλής θέλησης που ενδιαφέρονται για την πρόοδο στην οικολογία, τις δημόσιες υπηρεσίες, την εργασία, την τάξη, την πρόοδο [ή ακόμα και] τη μετανάστευση», λέει ένα μέλος του στενού κύκλου του προέδρου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Καθώς το προεδρικό κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μια τέτοια πρωτοβουλία στοχεύει πάνω απ’ όλα στη δημιουργία ad hoc συνασπισμών μεταξύ της πλειοψηφίας και των μετριοπαθών βουλευτών του συντηρητικού, δεξιού κόμματος Les Républicains (LR).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments