Διπλωματία: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί Αθήνας και Καΐρου
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται με φόντο και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, Αθήνα και Κάιρο επαναβεβαιώνουν τις στρατηγικές τους σχέσεις και αναζητούν το επόμενο βήμα.
Με τις δύο πλευρές να αποφασίζουν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο γίνεται ενώ αναζητούνται οι νέοι ενεργειακοί σχεδιασμοί, με φόντο και τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ελλάδα και την Αίγυπτο να θέλουν να υπογραμμίσουν τον ρόλο τους ως δυνάμεων σταθερότητας. Ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα θέλει να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας παίκτης στην περιοχή που γίνεται η γέφυρα των χωρών της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.
Παράγοντες σταθερότητας «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά.
Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης. Με το καλώδιο διασύνδεσης να είναι ένα σχέδιο που η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση.
Στο τραπέζι και η νόμιμη μετανάστευση, με Κάιρο και Αθήνα να συνεργάζονται ήδη στον τομέα αποστολής εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα από την Αίγυπτο, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ωστόσο ότι οι δύο πλευρές θα είναι πολύ αυστηρές «με την παράνομη μετανάστευση».
Το ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης θα είναι στα θέματα που θα συζητήσει και το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που αναμένεται να προγραμματιστεί στις αρχές του 2024.
Με τον Μητσοτάκη να απαντά στο αν οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις επηρεάζονται από τρίτους παράγοντες και από άλλες επιρροές, με το βλέμμα προφανώς και στην Τουρκία, πως οι σχέσεις Αθήνας – Καΐρου «είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Γεγονός που όπως είπε ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίστηκε στις συνομιλίες που είχε με τον Σίσι.
ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ – ΣΟΥΚΡΙ. Συνομιλίες στο περιθώριο της επίσκεψης είχε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Ο ΥΠΕΞ δε παρέμεινε στην Αίγυπτο για συνέχιση των επαφών του και σήμερα αναμένεται να έχει πρωινό εργασίας και ένα τετ α τετ με τον Σούκρι, σε συνέχεια και των χθεσινών συνομιλιών.
Στην Αίγυπτο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρέθηκε και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε διμερή συνάντηση με τον αιγύπτιο υπουργό Αμυνας στρατηγό Μοχάμεντ Αχμέντ Ζάκι.
Στην ατζέντα των δύο υπουργών η κοινή βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης των δύο χωρών και η συμβολή στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μία συγκυρία που η διμερής αμυντική συνεργασία Αθήνας και Καΐρου έχει μία αυξανόμενη δυναμική λόγω και της συχνής διεξαγωγής διακλαδικών ασκήσεων και τη συμμετοχή στελεχών των δύο χωρών σε εξειδικευμένες επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις και δράσεις που συνολικά προάγουν την διακλαδικότητα και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας