Κόσμος

Κίνα: Μαζική φυγή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ – Κινεζικές επενδύσεις σε χαμηλό 17 ετών

Κίνα: Μαζική φυγή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ – Κινεζικές επενδύσεις σε χαμηλό 17 ετών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας περιορίζουν τις κινεζικές επενδύσεις στο αμερικανικό έδαφος

Τα κινεζικά deal στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών, ως απόρροια των οξυμένων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών που επιβαρύνουν τη διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα.

Οι επενδύσεις σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στο αμερικανικό έδαφος από την Κίνα ανήλθαν συνολικά σε μόλις 221 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, αντιπροσωπεύοντας τον χαμηλότερο ρυθμό επενδύσεων από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επενδυμένων κινεζικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ τέτοια περίοδο πέρυσι ήταν 3,4 δισ. δολάρια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τις αυξανόμενες επενδύσεις στην ηπειρωτική Κίνα και υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής σε έναν προηγουμένως αναπτυσσόμενο διασυνοριακό χρηματοπιστωτικό τομέα που για χρόνια παρείχε μια γέφυρα για τις κινεζικές επιχειρήσεις σε προσοδοφόρες δυτικές αγορές.

Εκτός από τις ΗΠΑ, τα στοιχεία της Dealogic έδειξαν μόλις 189 εκατομμύρια δολάρια κινεζικών deal στη Γερμανία μέχρι στιγμής φέτος, το χαμηλότερο ποσό εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ η δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία ανήλθε συνολικά σε 503 εκατομμύρια δολάρια και 228 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τις συμφωνίες για τον Καναδά.

«Φέτος, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, δεν [υπήρξε] τόση δραστηριότητα», δήλωσε η Crystal Zhang, συνεργάτης στην οικονομική εταιρεία Arc Group που έχει την έδρα της στη Σαγκάη. «Υπάρχουν πράγματα που δουλεύονται, αλλά σαφώς οι όγκοι έχουν μειωθεί πολύ, υπάρχει περισσότερη ρυθμιστική παρέμβαση», δήλωσε στους FT ένας τραπεζίτης σε κορυφαία διεθνή τράπεζα στην Ασία, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Επεσήμανε το παράδειγμα των κρίσιμων βιομηχανιών ορυκτών και μετάλλων, οι οποίες υπόκεινται σε νέους περιορισμούς από την Κίνα τον περασμένο μήνα. «Υπάρχουν πολλές κινεζικές εταιρείες που θα ήθελαν πολύ να επιδιώξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές [σε κρίσιμα ορυκτά] στον Καναδά, την Αυστραλία ή τη Βόρεια Αμερική. Αυτό φαίνεται πιο δύσκολο σε τέτοιου είδους περιβάλλον».

Επιδείνωση των διμερών σχέσεων Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επιδεινώθηκαν φέτος αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι. Η θέσπιση μιας επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα έχει επιβαρύνει τις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση του Πεκίνου στην τεχνολογία ημιαγωγών.

Οι κινεζικές εξερχόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές έχουν δείξει σημάδια ανάπτυξης σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στο Περού, όπου η ιταλική εταιρεία κοινής ωφελείας Enel πώλησε φέτος περιουσιακά στοιχεία στην κινεζική Southern Power Grid International έναντι 2,9 δισ. δολαρίων στη μεγαλύτερη συμφωνία αυτής της κατηγορίας του έτους. Τα τρία επόμενα μεγαλύτερα deal καταγράφηκαν στη Σιγκαπούρη.

Αλλά το σύνολο των μόλις 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής φέτος έρχεται σε αντίθεση με τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονταν ετησίως κατά τη δεκαετία πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Το 2016, οι εξερχόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές της Κίνας για ολόκληρο το έτος κορυφώθηκαν στα 212 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2019 ήταν 54 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ψυχραιμία στην εξερχόμενη δραστηριότητα έρχεται σε αντίθεση με τις λιγότερο ασταθείς εισερχόμενες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στην ηπειρωτική Κίνα, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες και μέχρι στιγμής τρέχουν με τον ταχύτερο ρυθμό τους από το 2015, στα 27 δισ. δολάρια φέτος. Μια πηγή συμφωνιών ήταν οι πολυεθνικές που επιδιώκουν να αναδιαρθρώσουν ή να επανασχεδιάσουν τις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική χώρα εν μέσω του επιδεινούμενου κλίματος, δήλωσαν συμμετέχοντες στον κλάδο.

Παράλληλα με ένα πιο σκληρό κλίμα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι ξένες επενδυτικές τράπεζες έχουν επίσης αγωνιστεί να παραμείνουν ενεργές στην τεράστια αγορά αρχικής δημόσιας προσφοράς της Κίνας, η οποία πλέον κυριαρχείται πλήρως από εγχώριους παίκτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments