Ωκεανοί: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υπερθέρμανσης
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο
Η Μεσόγειος Θάλασσα και ο Ατλαντικός Ωκεανός επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αύξηση της θερμοκρασίας. Η υπερθέρμανση των νερών τους αποτελεί άμεση απειλή για μέρος της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ στο μέτωπο του κλίματος καταγράφεται, λοιπόν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Copernicus, οι ωκεανοί έσπασαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας τους 20,96°C στις 30 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ERA5.
Αυτά τα δεδομένα σχετίζονται με τους ωκεανούς μεταξύ του 60ου παραλλήλου βορρά και νότου, αποκλείοντας έτσι μόνο τις πολικές περιοχές. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2016, όταν η θερμοκρασία ανέβηκε στους 20,95°C.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Piers Forster, από το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεώρησε τα δεδομένα του Copernicus «πολύ ισχυρά» και υπογράμμισε ότι επιβεβαιώνονται από δορυφορικές παρατηρήσεις και μετρήσεις θερμοκρασίας απευθείας στη θάλασσα, από πλοία και σημαδούρες.
Την περασμένη εβδομάδα, τα νερά του Βόρειου Ατλαντικού είχαν ήδη φτάσει σε μια μέση θερμοκρασία που δεν είχε μετρηθεί ξανά, με θερμοκρασία ρεκόρ επιφανειακών υδάτων 24,9°C που παρατηρήθηκε στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με προσωρινά δεδομένα από την Υπηρεσία Παρατήρησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA). Αυτό, ενώ ο Βόρειος Ατλαντικός φθάνει γενικά τη μέγιστη θερμοκρασία του τον Σεπτέμβριο.
Από τον Μάρτιο, που είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο Βόρειος Ατλαντικός αρχίζει να θερμαίνεται μετά το χειμώνα, η καμπύλη θερμοκρασίας κινείται πολύ πάνω από αυτή των προηγούμενων ετών, με ένα χάσμα που διευρύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Βόρειος Ατλαντικός έχει γίνει έτσι ένα εμβληματικό σημείο παρατήρησης για την υπερθέρμανση των ωκεανών του πλανήτη, υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Μεσόγειος Θάλασσα είχε καταρρίψει το ημερήσιο ρεκόρ θερμότητας, με μέση θερμοκρασία 28,71°C, σύμφωνα με το Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας.
«Το κύμα καύσωνα των ωκεανών αποτελεί άμεση απειλή για τη θαλάσσια ζωή, βλέπουμε ήδη σημάδια λεύκανσης κοραλλιών στη Φλόριντα ως άμεσο αποτέλεσμα και αναμένω περαιτέρω αρνητικές συνέπειες», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.
Οι ωκεανοί απορροφούν το 90% της υπερβολικής θερμότητας από το γήινο σύστημα που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τη βιομηχανική εποχή, και αυτή η συσσώρευση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας